Dubnový MUSIC zpovídá R.E.M., Ewu Farnou, Dana Bártu i Airfare

06.04.2008 08:45 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Music 04/2008
© facebook interpreta
Po více než čtvrtstoletí existence, po deseti letech skládání, natáčení a hraní bez původního bubeníka Billa Berryho, po dvanácti albech, z nichž poslední tři prozrazovala stále větší únavu a bezradnost, požili R.E.M. na albu "Accelerate" doušek živé rockové vody - a jejich obnovenou energii je radost poslouchat. Kudy vedla cesta ke znovuzrození se v dubnovém Mus!cu dozvíme přímo od nejpovolanějších - Michaela Stipea, Mikea Millse a Petera Bucka.

A co dalšího se dočteme v novém MUS!Cu?

EWA FARNA Je to naprostá fantazie (Martina Kotrbová)
V porovnání s jinými muzikanty je rozhovor s Ewou Farnou v mnohém specifický. Kromě toho, že zpovídáte zpěvačku, která by v pohodě mohla být vaší dcerou, vás dostane její nadšení, bezprostřednost a upřímnost. Jistě, k jejímu věku takové vlastnosti patří, ale v kontextu hudební branže působí jako velmi osvěžující. "Když mě to tak baví," říká hned poté, co si postěžuje, že se jí chce strašně spát. "Představte si, že budu mít vlastní turné!"

AIRFARE Na vzletové dráze (Vladimír Vlasák)
Málokdy se stává, aby nástup nové kapely provázelo vzrušení. Rockové skupině Airfare se to daří od vydání alba "Hotel Moscow". Jejich píseň "Sorry Baby" vystřelila do rádiových hitparád, navíc kapela si trochu pomohla bouřliváckou rockovou stylizací. Na fotkách v bookletu jsou muzikanti obklopeni lehce oděnými dívkami a vykládají, že jich měli stovky, ba tisíce. "Ale nebudeme z toho dělat vědu..."

DAN BÁRTA Nesmělý vizionář (Lukáš Kadeřábek)
Když mluvíte se Danem Bártou, neubráníte se dojmu, že jeho mluvený projev má leccos společného s hudbou, kterou dělá. Košatí, používá složitá souvětí i obrazná vyjádření. Mluví soustředěně, s nadšením a zápalem a naprosto stejně přistupuje i ke své tvorbě. Ta se letos na přelomu dubna a května rozroste o další položku v podobě nového studiového alba "Animage".

SKYLINE Hudba je náš život (Vojta Kostelecký)
Již čtvrtou řadovou desku právě vydávají pražští Skyline, kapela, která za poslední roky vyrostla v jednu z nejvyhledávanějších koncertních atrakcí u nás. Nejen kolem novinky "Escapism" se točila řeč se zakládajícími členy - bubeníkem Radkem B a "mašinkářem" Hoffym_M.

NICK CAVE Kazatel mordýřů (Dalibor Vik)
Psal se rok 1957. Francie válčila s Alžírem, na Kubě zuřila komunistická revoluce, studená válka byla v plném proudu a v Africe probíhala masivní dekolonizace. V Austrálii, jako ostatně po většinu časů, chcípal pes dingo. A v městečku Warracknabeal na samém jihu kontinentu se do rodiny prostého učitele literatury a knihovnice narodil syn Nicholas.

MOBY Milostný dopis New Yorku (Josef Vlček)
Na konec března ohlásil Moby vydání nového alba "Last Night". Pracoval na něm celý loňský rok a protože mělo celé směřovat víc do světa taneční hudby, zkusil si před tím dokonce i trochu DJingu po newyorských klubech. Deska má totiž být poctou newyorské taneční hudbě. "'Last Night' je v podstatě zamilovaný dopis, který píšu newyorské taneční scéně," prohlásil muzikant.

TOMÁŠ KLUS Písně jako zpovědi (Vladimír Vlasák)
Písně vedou Tomáše Kluse do záhu(d)by. Tak si lze vysvětlit název jednoho z nejzajímavějších debutů letošního jara. Vydal jej vítěz zlínského Czechtalentu, bývalý vrcholový sportovec a začínající herec. "V porotě byli lidi z gramofonové firmy, kteří si mě všimli, a také producent Luděk Malár, který mi pak pomohl s deskou," říká ke vzniku debutu Tomáš Klus.

Další rozhovory a články nového čísla:

NICELAND Život má zvrhlý smysl pro humor (Markéta Nešlehová)
PHOTOLAB Amsterodamská extáze (Martin Holeček)
CARTONNAGE dozráli v electro-pop (Lukáš Kadeřábek)
NAZARETH Šlo to samo (Josef Vlček)

V pravidelných rubrikách nechybí tradiční měsíční přehledy novinek hudebních i filmových, přes 60 recenzí na nová CD a DVD, přehled kinopremiér, měsíční albová hitparáda, soutěže o desky a lístky na koncerty a další zajímavosti. Více na www.e-music.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY