Matmos, spolupracovníci Björk, dorazí v červnu do Prahy

03.04.2008 11:45 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Matmos
© facebook interpreta
Dalším splněným snem příznivců experimentální elektroniky bude koncert sanfranciského dua Matmos. Poprvé do Česka dorazí 18. června v rámci festivalu Stimul, který se koná na půdě pražského Divadla Archa. Skupina Matmos je proslulá spoluprací s islandskou zpěvačkou Björk, se kterou vytvořila úspěšná alba "Vespertine" a "Medúlla". "V Praze se Matmos představí ve speciální šestičlenné sestavě," dodává ke koncertu Karel Kouba z festivalu Stimul.

Jejich služeb využívá na remixy, spolupráce nebo živé hraní špička současné hudby všech žánrů - kromě Björk ještě například Kronos Quartet, Wolf Eyes nebo newyorský zpěvák Antony (Antony And The Johnsons). Jádro skupiny tvoří dvojice sanfranciských experimentátorů Martin C. Schmidt a Drew Daniel, které už přes deset let staví neutuchající kreativita a smysl pro humor do čela současné generace hudebníků využívajících neomezené možnosti sampleru.

Festival Stimul, který jako jeden z mála do Česka pravidelně přiváží aktuální alternativní a experimentální hudbu ze zahraničí, existuje už od roku 2005. V roce 2007 se stal součástí kulturních aktivit A2 kulturního týdeníku, jeho domovským prostorem je právě Divadlo Archa. Nejbližší koncert festivalu 25. dubna, na kterém se představí brazilský elektronik Amon Tobin, už je zcela vyprodaný. Koncert Matmos pořádá festival Stimul ve spolupráci s promotérským sdružením Scrape Sound.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY