Kdo je nejvíc cool?

18.03.2008 18:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Lupe Fiasco má pro začátek jednu velkou nevýhodu: jeho jméno zní jako název šampónu proti lupům a ne jako rappera. Možná nás má ale připravit na to, že jeho nositel nepatří mezi salónní gangstery v kšiltovkách. Jeho druhé album "The Cool" berme jako důkaz, že v současném hip hopu má své místo.
8/10

Lupe Fiasco - The Cool

Skladby: Baba Says Cool For Thought, Free Chilly ft. Sarah Green and Gemstones, Go Gadget Flow, The Coolest, Superstar ft. Matthew Santos, Paris Tokyo, High Definition ft. Snoop Dogg & Pooh Bear, Hip Hop Saved My Life ft. Nikki Jean, Gold Watch, Intruder Alert ft. Sarah Green, Streets On Fire, Little Weapon, Gotta Eat, Dumb It Down ft. Gemini & Graham Burris, Hello Goodbye ft. UNKLE, The Die, Put You On Game, Fighters ft. Matthew Santos, Go Baby
Vydáno: 10.03.2008
Celkový čas: 66:44
Vydavatel: Warner Music
Chicagský rodák Lupe Fiasco se poprvé ve velké rapové hře objevil po boku Kanyeho Westa v singlu "Touch The Sky" z "Late Registration". To by mohlo stačit jako hrubé zařazení mladého rappera do současné "geopolitické" situace v hip hopu. Mladý talent patří do uvědomělého (nebo snad pozitivního) křídla, které v posledních letech hlavně díky Westovi nabralo na síle. Před nějakými pěti lety by album jako třeba Lupeho debut "Food & Liquor" vyšlo na nějakém malém labelu a nikdo by si ho nevšiml. Dnes je situace jiná. Druhá deska "The Cool" vychází pod velkým vydavatelstvím a díky hitovému singlu "Superstar" se z jejího autora pomalu stává známé jméno. A pokud nejsou jeho prohlášení o tom, že chce s rapem skončit, něco více než reklama na nový singl "Hip Hop Saved My Life", za pár let může být ve stejné pozici jako dnes Kanye.

Zdráhám se napsat, jestli je "The Cool" dobré, nebo špatné album. "The Cool" je především album vysoce ambiciózní. Devatenácti tracky se proplétá moralistní příběh s poučením o osudech mladého rappera pojmenovaného Cool, jehož osudem míchají postavy jako Streets a Game. Nahrávka je tak trochu záznamem Lupeho kariéry s četnými autobiografickými prvky a když se zaposloucháte více, na povrch se dostanou témata, která v mainstreamovém rapu nejsou moc běžná - pochybnosti, zoufalství nebo smrt. Nic z toho ale při poslechu nemusíte vnímat - hlavní jsou jednotlivé písně. "Superstar" s písničkářem Matthewem Santosem má samozřejmě výrazné popové ambice, "Go Go Gadget Flow" nebo "The Coolest" nás vrací do časů A Tribe Called Quest a "Streets On Fire" s agresivním Amen-beatem je hit pro ulice.

Zatímco na první desce dominovaly beaty od Kanyeho a The Neptunes, na "The Cool" Lupe jakoby schválně spoléhá jen na méně známé producenty, kteří si libují v jednoduchých, přímočarých beatech s minimem samplů. Příkladem je třeba jeho dvorní beatmaster Soundtrakk, jehož produkce zůstává v pozadí, aby Lupe mohl v klidu rozdávat rýmy svým trochu "chlapeckým" rapem. Nesrovnávejte ho s 50 Centem, Lupe Fiasco je hiphopová obdoba emo-rockových kapel jako Fall Out Boy, ostatně Patrick Stump z FOB mu napsal "Little Weapon" o dětských vojácích v Africe. A kolik skladeb o cestování letadlem jako "Paris, Tokyo" jste na mainstreamových rapových deskách slyšeli?

Lupe Fiasco se na svém druhém albu obklopil vesměs zpěváky a rappery ze svého nového labelu 1st & 15th (Santos, Nikki Jean, GemStones), jedinou výjimkou jsou Snoop Dogg a Pooh Bear v "Hi-Definition" a britští UNKLE v samplu "Hello/Goodbye (Uncool)". I s nimi je "The Cool" soudržná kolekce, a to hlavně v prvních dvou třetinách. Směrem ke konci by jí slušela výraznější dieta, i tak je to ale jedno z povedenějších hiphopových alb loňského roku. Píšu loňského, protože v Americe deska vyšla v prosinci, do střední Evropy se dostává teprve teď.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY