Producentský tým snů a slečna Zpěvačka

13.03.2008 08:00 - Tomáš Tenkrát | foto: facebook interpreta

Soutěž X Factor nedávno dorazila i k nám. Leona Lewis je vítězkou britské verze této mašinky na hledání nových a nových tvářiček, ale zase není tuctová a její hlasový projev je opravdu sympatický. Pár hitů a nějaký ty srajdičky okolo jsou u podobných nahrávek, jako je její "Spirit", samozřejmostí.
7/10

Leona Lewis - Spirit

Skladby: Bleeding Love, Whatever It Takes, Homeless, Better In Time, Yesterday, Take A Bow, I Will Be, Angel, Here I Am, I'm You, The Best You Never Had, The First Time Ever I Saw Your Face, Footprints In The Sand
Vydáno: 28.01.2008
Celkový čas: 52:41
Vydavatel: Sony Music
Přestože dvaadvacetiletá Leona Lewis neproměnila ani jednu ze čtyř nominací na letošní Brit Awards, vyplatí se nekoukat na ni jako na další reality show výtvorek. Ona totiž, na rozdíl od ostatních, má pár unikátních britských úspěchů (chcete-li "úspěchů") ještě dříve, než stihla vydat desku. Singl "A Moment Like This" (coververze od Kelly Clarkson) je nejrychleji prodávanou debutovou skladbou. Nevěříte? Mrkněte do Guinnessovy knihy rekordů. Píseň "Bleeding Love", která momentálně boří a moří rádia v Česku, je pro změnu nejstahovanější singl roku 2007 a samotné album "Spirit" je zase nejrychleji prodávaným debutovým albem. Uf... Skoro se chce říct - přepálený start.

Další zvláštnost provází nahrávání alba. Nejenže nahrávání trvalo na vítězku vyhledávací soutěže talentů neuvěřitelný rok, ale především se pod něj podepsalo několik producentských es, co mají čich na hit. Svůj rukopis zde nechal Dallas Austin, Soulshock, Walter Afanasieff, Salaam Remi či Steve Mac. Ovšem víme, jak to chodí, když se sestaví tým snů. Většinou vše končí debaklem, či alespoň mírně rozpačitým výsledkem. Deska "Spirit" u mě chtě nechtě zapadne do druhé škatulky. Důvody mám, nebojte.

Tak za prvé je škoda, že jsou na albu jen čtyři silné, chytré a zároveň fungující písně. Zbytek je prostě tu větší, tu menší balast a spíše klišovitá omáčka, než pořádně libový flák masa. Padesát dva minut je přehnaně moc, kdybyste se, páni producenti, chvíli neplácali po zádech a sebekriticky vyřadili trojici upatlaných píniček "Homeless", "Here I Am" a "The First Time Ever I Saw Your Face", mohlo se jít klidně ještě o stupínek výš. Za druhé proběhl pokus o totální ignoraci nějakého hudebního hledání, kdy by deska alespoň na chvilku přeřadila z rádiové rychlosti a stavby písní, kterou si to šine po celou dobu. A za třetí se obávám toho, že ač na Leonu Lewis pěje chválu Rod Stewart i Gary Barlow, stejně se jedná o album z devadesáti procent producentského charakteru, kdy Leona evidentně pouze přišla a zazpívala.

Na druhou stranu je třeba říct, že zazpívala excelentně a s rozsahem, o jakém se donedávna vyprávělo pouze v pohádkách. Je fér přiznat, že se podařilo vytvořit několik slušných písní, které, když kolem mě budou v létě vyhrávat na pláži, mě rozhodně nebudou otravovat. Stejně je fér srovnat "Spirit" s "As I Am" Alicie Keys, protože obě desky mají velmi podobnou náladu a vůbec zní jako sestry. A tady vychází Leona jako jednoznačný, nápaditější a zasloužený vítěz. Z toho vyplývá, že sedm bodů si tohle dílko prostě zaslouží.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY