shop.musicserver.cz
The Beatles - Help!

Pomoc už je na cestě

Vydáno: 07.12.2007 15:00 v sekci Recenze - Michal Koch | foto: facebook interpreta

Jak zdůrazňovala dobová reklama, druhý film s The Beatles, tedy "Help!", je barevný. Dvaačtyřicet let od premiéry se díky skvělé DVD edici můžete přesvědčit, že má i spoustu jiných předností. Neváhejte, neboť - jak pravily rádiové spoty - The "Help!" is on the road!

8/10

The Beatles - Help!

Vydáno: 05.11.2007
Celkový čas: cca 92 + 52 minut

Skladby: Disk 1: Film Help! se skladbami: Help!, You're Going To Lose That Girl, You've Got To Hide Your Love Away, Ticket To Ride, The Night Before, I Need You, Another Girl
Disk 2: The Beatles In Help!, A Missing Scene, The Restoration Of Help!, Memories Of Help!, 3 Theatrical Trailers

Vydavatel: Parlophone

Vydávat na DVD takovou klasiku, jakou je jakýkoliv film s The Beatles, je ošemetné. Vždy se vedle početného tábora kupujících, nadšených už z faktu, že je konečně druhý broučí film na tomto nosiči k mání, najde spousta takových, kteří budou hledat mouchy a špekulovat, co víc by mohlo být vydavatelem nabídnuto. A proto jsem se rozhodl být hned v úvodu za škarohlída a vykecat čtenáři rozmilému největší vadu tohoto dvojdisku: chybí tu české titulky. Chápu, že je to při celoevropském vydání složité zařídit, ale vydání česky otitulkované verze, třebas opožděné, by dle mého názoru mělo své opodstatnění. Přece jen se nejedná o běžné hudební DVD, "Help!" je dějový film se vším všudy, byť řekněme poněkud šílený. A to bychom měli, výtky právě skončily.

Je všeobecně známo, že "Help!" jako film je spíše snůška skvělých gagů, taková nůše narvaná suchým anglickým humorem. Vše nejlépe ilustruje v bonusech tohoto dvojdisku potvrzená historka, kterak kapela skrzevá svého manažera Briana Epsteina instruovala scenáristické duo o svých tvůrčích záměrech: "Ještě nikdy jsme nebyli na Bahamách. Chceme ve scénáři cokoliv, co se tam odehrává!" I tak vzniklo dílo, které, když nic jiného, je neuvěřitelně vtipné. Krom příběhu ubohého Ringa (jenž řízením osudu nosí obětní prsten sekty bohyně Kálí, který se její stoupenci nejprve snaží zcizit, a po čtyřiadvaceti hodinách nezdarů prohlásí bubeníka za novou oběť, kterou je třeba co nejrychleji natřít načerveno a zavraždit) položil snímek také základy budoucí klipové kultury. Zejména obrazové ztvárnění písně "Ticket To Ride" inspirovalo v budoucnu mnoho tvůrců a režisér Richard Lester byl zván dědečkem MTV. Nicméně otázkou je, proč by si fanoušek, mající jistě známý snímek na videokazetě, měl pořizovat tuto DVD reedici?

V první řadě kvůli neuvěřitelně skvělé restauraci obrazu a fantastickému mixu zvuku do formátu DTS. Zvuk mluvených scén míchal Sam Okell, zatímco písně Guy Massey. Přesto je vše v pořádku, neboť je-li prostorový zvuk při dialozích dobrý, během písní je naprosto famózní. Divím se, že si moji sousedi nestěžovali. A kdo nemá možnost pouštět si šestikanálové ozvučení, ten jistě zavrní blahem při novém PCM stereo mixu. A pokud snad náročnému diváku nestačí na prvním disku hodinu a půl dlouhý film, může hledat trochu skrytý bonus v podobě čtyř rozhlasových reklam, které měly za úkol navnadit na snímek americké publikum.

Druhý disk obsahuje co hlavní chod půlhodinový dokument "The Beatles In Help!", což je vlastně film o filmu zajímavý zejména tím, že v něm hodně vzpomíná režisér snímku Dick Lester a také představitelka hlavní ženské role, tedy krásné Ahme, Eleanor Bron. Další krátký dokument "The Restoration Of Help!" přináší pohled techniků na obnovu obrazu; a že to tedy byla fuška - kolikrát se podařilo opravit i dvacet vteřin filmu za den! "A Missing Scene" neobsahuje (jak by se mohlo zdát) později vystřiženou scénu, nýbrž její popis. The Beatles se v ní setkali se slavným komikem Frankiem Howerdem, leč nakonec nedošlo k vzájemnému propojení, krátká zápletka vyzněla trapně a celá pasáž musela být z filmu vystřižena. K tomu všemu zde najdete nějaký ten zákusek v podobě trailerů, dalších vzpomínek těch, co natáčení zažili, a opět lehce skrytou rádiovou reklamu. Zkrátka bonusový disk, jak má být.

A co limitovaná edice?

Milý fanoušku The Beatles, zhluboka dýchej, neb limitka obsahuje: stejné dva disky jako běžná edice (čímž podobnost končí), dále knihu se spoustou fotografií (mnoho z nich nebylo dříve zveřejněno) na křídovém papíře, kopii dobového plakátu, který film propagoval, a také kopie dobových reklamních letáků. Ještě něco? Ale ano, dokonce to nejdůležitější: je zde replika scénáře celého filmu včetně režisérových ručních poznámek a škrtů!!! Přiznávám bez mučení, že jsem z takového bonusu unešen...

Na DVD edici filmu "Help!" se čekalo možná o trochu déle, než je zdrávo, ale výsledek předčil má očekávání. Kdo zvažujete limitovanou edici, v hodnocení si bod připočtěte.

NÁZORY
  • kde? (tb, 08.12.2007 02:58) Reagovat

    Kde bych si mohl objednat limitovanou edici?

  • Reference (TupoLev, 11.12.2007 13:11) Reagovat

    Musim rict, ze ocenuji pristup, s jakym pan Koch pristupuje k recenzim. Zejmena jeho zajem o zvuk je nevsedni.
    Vzhledem k tomu, jak kategoricke jsou jeho formulace o zvukove kvalite nahravek by se mozna sluselo vedet vic o prostredi (referencnim zarizeni, poslechove mistnosti, videoprojekci), ve kterem nahravky analyzuje. Jinak to ztraci vyznam a jsou to planne posudky lepsiho fanouska dobreho obrazu a zvuku. Dale pak treba i trochu vysvetleni, proc si mysli, ze je neco dobre a spatne, proc tomu tak asi je, jak patricne funguje zvuk s obrazem(v pripade DVD) atd. Slusne odborne clanky, ktere tuto problematiku resi tyto informace pridavaji.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
Shakira - Las Mujeres Ya No Lloran 7/10
Recenze: Shakira už nepláče. Na desce "Las Mujeres Ya Na Lloran" si drží solidní laťku Na obalu své dvanácté studiovky "Las Mujeres Ya Na Lloran" (česky "Ženy už nepláčou") je Shakira vyobrazena se slzami stékajícími po její tváří, které se mění v drahokamy. Předloňský rozchod s fotbalistou Gerardem Piquém sice ve... čtěte zde
Vydáno: 26.03.2024 15:00 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- The Beatles se dočkají čtyř životopisných filmů - každý člen bude mít svůj (24.02.2024 13:27)
- Paul McCartney se po padesáti letech shledal se svou ukradenou baskytarou Höfner (18.02.2024 14:03)
- Nové desky 5/2024 - od Kateřiny Marie Tiché přes L Devine po Kirina J Callinana (07.02.2024 16:00)
- Recenze: Album "I Beatles" Milana Bátora je hravou poctou nesmrtelné hudbě Brouků (12.12.2023 14:30)
- Zemřel Denny Laine, spoluhráč Paula McCartneyho ve Wings a první zpěvák The Moody Blues (06.12.2023 18:22)
- Hudba v tisku: Nádherná kniha "1964: Oči bouře" je kronikou fotografií a vzpomínek Paula McCartneyho na beatlemánii (26.11.2023 11:00)
- Video: Videoklip k "Now And Then" The Beatles je nostalgický a nečekaně vtipný (08.11.2023 10:23)
- Audio: Takhle by The Beatles zněli dnes. Definitivně se loučí písní "Now and Then" (02.11.2023 15:50)
- The Beatles potvrdili vydání definitivně poslední písně "Now and Then". Poprvé ji uslyšíme příští čtvrtek (27.10.2023 09:11)
- Recenze: Deset bodů je skoro málo. Nonšalantní The Rolling Stones na "Hackney Diamonds" ukazují, že nostalgii nepotřebují (23.10.2023 00:00)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Vladimír Mišík The Prodigy Justin Bieber Queen AC/DC Adele Karel Gott Kabát Rush Paws U2 Sia Bono Taylor Swift Madonna Dua Lipa Télépopmusik Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu