Vkusné ostravské cockrhání

06.11.2007 12:46 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Podruhé se v Ostravě - Praha se může těšit v prosinci - rozezněl jeden z nejcharakterističtějších hlasů, jaké svět populární hudby kdy měl. Joe Cocker přijel v rámci celoevropského turné k letošnímu albu "Hymn For My Soul". Ale hrály se především vřele přijaté staré hity.
Joe Cocker live
© klaus-muempfer.de
Svého domácího publika se asi nemohla dočkat Věra Špinarová, vždyť s kapelou přišla na pódium už deset minut před avizovanou dvacátou hodinou. Diváci ji na holičkách nenechali, a její půlhodinový předskokanský blok proto nelze považovat za ztracený čas. Špinarová byla znatelně dojatá, občas utřela i slzu.

Když už je řeč o tělesných tekutinách, pravděpodobně několik desítek lidí z Ostravy a širokého okolí může říct, že má v sobě bacila od slavného zpěváka. Joe Cocker je totiž známý nejen svým chraplavým hlasem a nervními těkavými pohyby, ale i prskáním slin do dvou až tří prvních řad. Navíc byl nachlazený. Kapénková infekce si nemohla přát lepšího šiřitele - Cocker prskal (a samozřejmě hlavně zpíval) výtečně.

Zpěvákovo nachlazení nemělo na jeho výkon valný vliv, své typické chrčení Cocker vůbec nešidil. Neumí předstírat; kdyby do svého přednesu nedal všechno, každý by to poznal. Při nádherné (a naléhavé) "You Are So Beautiful" snad každá žena v aréně věřila, že Cocker zpívá jen pro ni.

Aktuální desku "Hymn For My Soul" zpěvák a jeho báječná osmičlenná kapela představili třemi písněmi uprostřed večera, kdy se posunuli a usadili na pódiu blíže k divákům. Celý večer byl velmi vkusný, hudba, světla (výborné byly rozvěšené žárovky) i zadní projekce. Ty dokreslovaly náladu, ať už to byla pařížská "N'Oubliez Jamais" (černobílé obrázky města na Seině a Catherine Deneuve), sexy tanec ženských siluet při slavné striptýzové "You Can Leave Your Hat On" nebo skvěle basou poháněná "Unchain My Heart".

Joe Cocker live
© klaus-muempfer.de
Milým překvapením bylo zařazení tří písniček od Beatles: jistěže tu byla legendární "With A Little Help From My Friends" (však jsme si připomněli i záběry z Woodstocku), která ukončila základní část večera před přídavky, dále ne tak provařená "She Came In Through Bathroom Window" a "Come Together" s hutným spodkem, jež se stala prostorem pro sólování hudebníků.

Joe Cocker si hned po první písni sundal sako a vyhrnul rukávy, jak typické! I když nebyl kvůli nachlazení v ideálním hlasovém rozpoložení (a ještě mu musíme odpustit slova o fajn návratu do Československa), podal obdivuhodný výkon a připravil zhruba pěti tisícům diváků ohromný zážitek.

Setlist: Hitchcock Railway, Feelin Alright, The Letter, When The Night Comes, N’Oubliez Jamais, Up Where We Belong, You Are So Beautiful, Summer In The City, Come Together, Pass It On, Don’t Give Up On Me, Hymn For My Soul, You Can Leave Your Hat On, Unchain My Heart, With A Little Help From My Friends, Delta Lady, She Came In Through Bathroom Window, Cry Me A River, I Can See The Light

Joe Cocker, Věra Špinarová, ČEZ Aréna, Ostrava, 5.11.2007


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY