Adrenalín odkapává

24.10.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Americký rapper Twista má neuvěřitelně rychlý jazyk a jeho nejzářivější okamžiky přišly, když hostoval ve skladbách svých kolegů. I novinka "Adrenaline Rush 2007" ale bohužel dokazuje, že jeho dlouhohrající desky jsou prokleté nudou a nejvšednějším průměrem.
5/10

Twista - Adrenaline Rush 2007

Skladby: Adrenaline Rush The Saga Continues', Charged, What T Is?, I Ain't That Nigga, Say Say feat. Cee-Lo, Jazze Pha and Big Zak, Whip Game Proper feat. Lil' Wayne, No Pistols feat. Speed Knot Mobstaz, Phone Skit, Love Rehab feat. R Kelly, Seven Day Hustle, Creep Fast feat. T-Pain, Wrist Stay Rocky, What Would Twista Do If He Wasn't Rappin'?, Give It Up feat. Pharrell, The Come Up, Ain't No Hoes feat. Bone Thugs N Harmony, Pimp Like Me, Ya With It Or Ya Aint, Trouble
Vydáno: 24.09.2007
Celkový čas: 60:12
Vydavatel: Warner Music
Skity na hiphopových deskách jsou při prvním poslechu (někdy) vtipné, při všech dalších už otravné. Nečekal jsem ale, že někdy uslyším skit, který by nezáměrně okomentoval celou zbylou desku lépe, než by to dovedla kumpanie zkušených recenzentů. Ve "What Would Twista Do If He Wasn't Rappin'?" slyšíme, jak Twista svým superrychlým jazykem nejprve komentuje závody koní a pak uvádí aukci. A mezi námi, obojí mu jde naprosto parádně. Tak parádně, že jednoho napadne, proč ještě vůbec točí desky a nedělá radši jedno ze dvou zmíněných zaměstnání. Možná, že v tomhle byznysu bude jeho budoucnost. Kéž by to býval udělal už dřív a zbavil by mě tak povinnosti poslouchat jeho novinku "Adrenaline Rush 2007". Je to totiž pořádné utrpení.

Twista už asi zůstane nejrychlejším rapperem všech dob a svoji kolonku v Guinessově knize rekordů si nejspíš zaslouží, ale jeho desky jsou prostě prokleté. Zatímco jeho příspěvky do skladeb jiných rapperů se dají považovat za příznačnou špetku koření, když jeho rapový kolovrat mele sám, odpadávají i otrlejší posluchači. Svoji sedmou desku nazval z nějakého záhadného důvodu po svém deset let starém albu "Adrenaline Rush", které je sice považováno za jeho nejlepší počin, ale do hiphopové klasiky (jak jsme se dočetl kdesi na jeho webu) má hodně daleko. Každá z jeho desek se potácí v těžkém průměru a i jeho nejúspěšnější "Kamikaze" vděčí za ocenění dvojnásobnou platinou jen a jen singlům Kanye Westa.

Ten už tentokrát chybí a ze známějších producentů přispěchali Twistovi na pomoc jen Jazze Pha, R Kelly a The Neptunes. Příspěvky prvních dvou jmenovaných jsou čistá rutina, Pharrell Williams dodal první singl "Give It Up", díky kterému album má alespoň něco, co vzdáleně připomíná hit (Billboard ho ovšem neregistruje v žádném žebříčku). Další povedenou skladbou je "Whip Game Proper", kde ovšem Twistu na lopatky položí Lil Wayne. ("I'm physically fine, but my flow's sick"). Třetí skladba, která vystupuje z průměru, je "Wrist Stay Rocky", za což ale může zvláštní "glitchový" beat.

Škoda, že se na desku nevešlo "Well It's Time", ve které Kanye West sampluje Feist. Důvodem jsou nejspíše autorská práva, Feist asi nebyla z nápadu tak nadšená jako Daft Punk. Aspoň by Twistovo album nebylo tak monotónní. Schválně jsem se podíval, co jsem psal v recenzi na "Kamikaze" a závěrečná věta "nevsadil bych si na délku jejich slávy ani desetník" se ukázala být dobrým proroctvím. Tehdy prodal dva miliony desek, o tři roky později se u "Adrenaline Rush 2007" statistika zastavila na padesáti tisících a ve třetím týdnu vypadnul z žebříčku úplně. Nepořádáte náhodou někdo závody koní?


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY