MP3 Jukebox 39/2007

03.10.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Patrick Watson - Luscious Life (9/10)
mp3 ke stažení

Patric Watson - Giver (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: indie rock, folk

Patrick Watson - Close To Paradise
Předávat ceny kritiků za nejlepší alba v září není vůbec špatný nápad. Nezapadnou tak v inflaci všemožného oceňování na začátku roku. Britové na začátku srpna odevzdali letošní Mercury Prize skupině Klaxons, Kanaďané oceňují nejlepší nahrávky Polaris Prize a za rok 2007 si ji odnesl Patrick Watson za album "Close To Paradise". Není to tak úplně sólista Patrick Watson, spíše kapela Patrick Watson, aby se prý ostatní členové bandu necítili upozaděni. Ačkoliv je to samozřejmě hlavně Patrick, který stojí za repertoárem. O jeho slávu se postarala píseň "The Great Escape", která se hrála v americkém seriálu "Chirurgové" ("Grey's Anatomy"), pomohl také napsat a následně nazpíval několik písní na posledním album The Cinematic Orchestra "Ma Fleur". Jeho třetí album vydané v Kanadě přesně před rokem uspělo ve velmi silné konkurenci Arcade Fire, Feist nebo Junior Boys, navíc v časech, kdy se kanadské hudbě mimořádně daří. Na webu jeho nahrávací firmy visí dvě skladby, na "Luscious Life" jako kdyby Watson oživoval mistra hořko-sladkých melodií Jeffa Buckleyho a píseň nechává v závěru krásně gradovat. "Giver" je intimnější, avšak stejně působivá.

A Place To Bury Strangers - To Fix The Gash In Your Head (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: neo-shoegaze

A Place To Bury Strangers - A Place To Bury Strangers
Je to nejspíše pravidlo popkulturních retro-cyklů, že po osmdesátkách se musel "vrátit" přelom osmé a deváté dekády a s ním i shoegazing. Táhlé kytarové riffy a obří zvukové stěny zvukových hračičků My Bloody Valentine nebo Jesus And Mary Chain opravdu získávají čím dál větší vliv (viz. třeba velká vlna metalgaze). Je dobře, že současní hudebníci vesměs neopakují stará klišé "botových zíračů" a zvuk posouvají dál. Vezměte si třeba A Place To Bury Strangers (MySpace.com a jejich skvělý bezejmenný debut vybraný z desítek skladeb, které předtím vydali na vypalovaných CDčkách. Podařilo se jim spojit MBV se syrovým garážovým rockem a album je praktická příručka používání efektových krabiček. Ostatně někdo frontmana kapely Olivera Ackermanna obviňuje, že APTBS je jen reklamní výstavka jím vyráběných efektorů s názvy jako Interstellar Overdriver, Supersonic Fuzz Gun a Total Sonic Annihilation. Zkuste ochutnávku "To Fix The Gash In Your Head" s bezmála punkovým drivem.

Band Of Horses - Is There A Ghost (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: indie rock

Band Of Horses - Cease To Exist
Loňské první album americké indie kytarovky Band Of Horses "Everything All The Time" někdo vychvaloval, někdo zatracoval a mě na něm cosi chybělo (originálnější vokál) a cosi zase přebývalo (možná prosvítající country). Druhé album už nahráli bez zakládajícího člena Matta Brooka, který založil novou kapelu Grand Achieves. "Cease To Begin" vychází příští týden u Sub Pop, což je značka kvality, kterou singl "Is There A Ghost" potvrzuje. Někoho při poslechu napadne Neil Young, někoho třeba Jane's Addiction, doufám, že na desce už to budou jen a jen Band Of Horses.

Boys Noize - Arcade Robot (8/10)
mp3 ke stažení (Pitchfork)
žánr: electro

Boys Noize - Oi Oi Oi
Pokud si producenta jménem Alexander Ridha vystupujícího pod značkou Boys Noize MySpace.com) spojíte s francouzským electro-house, neuděláte chybu. Boys Noize je nicméně z Německa a stejně jako na Kitsuné vydával i na International Deejay Gigolo. Debut "Oi Oi Oi" není tak dobrý jako debut Justice, ale rozhodně patří mezi povedené počiny klubové podzimní žně. Zkusit můžete ukázku "Arcade Robot", které vévodí zmodulovaná basová linka a funky rytmus. Měřeno daftpunkometrem, tohle je víc "Homework" než "Discovery".

Hot Chip - I Became A Volunteer (7/10)
mp3 ke stažení (je nutná registrace)
žánr: pop

Hot Chip
Je nové album Hot Chip blízko, nebo daleko? Je sklenice napůl prázdná, nebo napůl plná? Třetí album anglických indietroniků bylo ve skutečnosti nedávno posunuto na únor 2008, abychom ale nestrádali, Hot Chip nám prostřednictvím internetu posílají dvě novinky. "Shake A Fist" se stane limitovaným vinylovým singlem s remixem od Diplo, "I Became A Volunteer" nabízí firma EMI ke stažení. Znamená to, že píseň není dost dobrá ani na to, aby z ní byla b-strana singlu? Ehm, možná nejsem od pravdy moc daleko. Diplomaticky řečeno, Hot Chip už natočili lepší písně. Spoustu lepších písní. "I Became A Volunteer" je ospalá a uspávající, třeba se na desku dostane do sendviče mezi dvě energické taneční kusy, ale sama o sobě mě rozhodně nepřesvědčila.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY