Nadechněte se oleje (půlnočního)!

20.09.2000 05:00 - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Nové album "The Real Thing" téhle australské legendy není vycpávkou, ačkoliv obsahuje dvě třetiny "starých" písní. Kromě víc "unplugged" verzí pecek Oils si užijete čtyř nových skladeb a přitom pořád uslyšíte skvělou muziku!
9/10

Nadechněte se oleje (půlnočního)!

Skladby: The Real Thing, Say Your Prayers, Spirit Of The Age, Feeding Frenzy, Tell Me The Truth, The Dead Heart, Tin Legs And Tin Mines, Short Memory, In The Valley, Blue Sky Mine, US Forces, Warakurna, Truganini, The Last Of The Diggers

Kupte si album Midnight Oil The Real Thing za skvělých 488,- Kč na CD nebo 280,60 na kazetě!

Celkový čas: 62:18
Nebudu zastírat, že tuhle australskou kapelu hodně "miluju", takže jistou subjektivitu v téhle recenzi nelze skrýt. Na druhou stranu, oni jsou opravdu skvělí. :) Ale vážně. Deska je po dvou letech od posledního alba "Redneck Wonderland" trošku ukročením stranou. Věřím, že ne tak komerčním tahem jako u mnoha jiných, jako spíš potřebou, která vyplynula z aktuální situace.

Deska obsahuje skladbu "The Real Thing", která je australskou klasikou 60.let. Při jejím nahrávání vznikly dost spontánně i další tři písničky, mezi nimi i "Say Your Prayers", která je součástí desky na podporu Východního Timoru. Kromě čtyř nových skladeb na desce najdete dalších deset, které byly nahrány při částečně akustickém koncertě v Sydney v roce 1994 (7 skladeb) a při koncertě MTV Unplugged (3 skladby) v roce 1993. Logicky tak deska obsahuje skvělé pecky v té době aktuálního alba " Earth&Sun&Moon" (4 skladby), "Blue Sky Mining" (podle mě překvapivě pouze téměř titulní skladba), "Diesel & Dust" (2 skladby) a alba z roku 1983 "10-9-8-7-6-5-4-3-2-1" (3 skladby).

Úvodní předělávka letitého australského hitu, první singl z desky, myslím obsahuje vše, pro co jsou Oils skvělí - melodiku, výborný refrén, skvělý emotivní zpěv (vždyť jsem psal, že je žeru :), to vše v kytarovém "rockovém" kabátě. A to si nemohli dát práci s textem, které u Oils vždy tvoří, na rozdíl od mnohých, podstatnou, a dobrou složku výsledného dojmu. Další, "charitativní", skladba pokračuje v nastoupeném kurzu. Výrazná "tikajicí" basa, výrazný refrén. I třetí, opět nová, skladba ostudu rozhodně Oils nedělá, zajímavá je použitím harmonia (nejen tady), jinak klasická pecka.

Nové skladby svým spíš "unplugged" laděním připraví na zbytek desky. Jak už bylo výš napsáno, jde o záznam dvou koncertů, ale byly vybrány spíš jemnější verze skladeb. Neznamená to, že by taková "Feeding Frenzy" byla měkká, ale přece jen nedosahuje hutnosti původní verze. Následující skladba je už hodně unplugged od originálu, podobně i některé další. Ale to vůbec není na závadu, naopak, vyzní tak, že Oils umí napsat písničku k táboráku (nechci slyšet cokoliv o J. Nedvědovi), akorát se musíte naučit anglicky. Jiné verze jsou také trochu jinak nástrojově obsazeny, uslyšíte více piána, nicméně ten "rock" je tam stejně cítit, v takové hymně (kdybychom tak měli skvělou "nacionální" píseň) "The Dead Heart" zazní i pravé australské didgeridoo.

Ačkoliv live alba opravdu nemusím a k tomuto jsem byl také předběžně nedůvěřivý, považuji ho za skvělý zážitek, rozhodně ne o běžnou vycpávku mezi alby, a pokud vaší přítelkyni připadají normální alba Oils příliš tvrdá (což nejsou), tohle je ta nejlepší cesta, jak se shodnout. Vynechávám občanské a politické názory kapely, které jsou velice důležitou součástí jejich hudby (v mnohém s nimi souhlasím), ale ona obstojí sama o sobě. A vlastně ani nevím proč, ale podle mě je hodně optimistická.

Větším fanouškům doporučuji shlédnout jejich graficky velmi povedený web, kde najdete mj. sekci věnovanou poslední desce, můžete si stáhnout kousek (50s) skladby "The Last of the Diggers" ve formátu mp3, či přečíst texty tří nových písní.

Ale stejně, ať už proboha přijedou na aspoň tříhodinový koncert do Prahy!

Album: Midnight Oil - The Real Thing
Hodnocení: 9/10
Celkový čas: 62:18
Skladby: The Real Thing, Say Your Prayers, Spirit Of The Age, Feeding Frenzy, Tell Me The Truth, The Dead Heart, Tin Legs And Tin Mines, Short Memory, In The Valley,


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY