Slyšeno v předstihu: Einstürzende Neubauten - Alles Wieder Offen

20.09.2007 15:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Einstürzende Neubauten - Alles wieder offen
© facebook interpreta
Za sedmadvacet let své existence urazili Einstürzende Neubauten obrovskou cestu od raných nahrávek, postavených na hluku demoličních souprav a kovových tyčí namísto klasických bicích nástrojů, po současné, místy až popové kousky (samozřejmě neustále ozvláštňované pro hudbu nezvyklými zvuky a všudypřítomným kovem). Probírat se jejich diskografií, zejména pak nahrávkami z poslední doby, není vůbec snadné. Skupina má nicméně své posluchače ráda a oni mají rádi zase ji. Proto parta založila unikátní webovou komunitu, takzvané "supporters", kteří si své Neubauteny finančně podporují. A ti je na oplátku hýčkají speciálními downloady, webcasty určenými pouze jim nebo třeba možností používat mailovou schránku na doméně kapely neubauten.org. Poslední regulérní řadovka "Perpetuum Mobile" vyšla sice už v roce 2004, jenže v mezidobí skupina vypustila mezi své třeba osm alb ze série "Musterhaus" nebo - pouze ke stažení - lahůdku "Jewels". Právě z těchto alb (ale nejen z nich) čerpal Blixa Bargeld se zbytkem kapely (i supportery nechali do podoby alba zasáhnout) při práci na aktuální "Alles Wieder Offen". Co z toho vzešlo?

Einstürzende Neubauten
© neubauten.org
Novinka je přesně taková, jak ENka v poslední době známe. Skupina nijak razantně nezměnila svůj zvuk a pokračuje v klidnějším duchu alb z poslední doby. Deset nových skladeb (tentokrát jsou všechny v němčině) je o něco semknutějších, spíše baladického rázu. Takové, jako byly třeba "Sabrina" nebo "Youme & Meyou" (typickým příkladem je zde "Nagorny Karabach"). Díky tomu se album stává přístupnějším, ale neznamená to, že by bylo prosto extatických přílivů nahromaděné energie (devítiminutová "Unvollstaendigkeit"). Uhrančivé monotónní bicí ani kovové tyče, bez nichž by to snad ani nebyly Einstürzende, nemohou chybět. Jen se teď kapele podařilo napsat opravdu hodně výrazných melodií. Díky tomu je "Alles Wieder Offen" jejich nejpísničkovějším albem.

Nové album Einstürzende Neubauten "Alles Wieder Offen" vyjde v Evropě 19. října, ve Spojených státech o čtyři dny později. Novinka bude mít podobu exkluzivního digipacku opatřeného texty jak v němčině, tak angličtině. Tracklist je následující: Die Wellen, Nagorny Karabach, Weil Weil Weil, Ich Hatte Ein Wort, Von Wegen, Let's Do It A Dada, Alles Wieder Offen, Unvollstaendigkeit, Susej, Ich Warte. Připomeňme ještě, že na jaře příštího roku kapela vyrazí na turné a doufejme, že dorazí i do Česka, jelikož koncerty Einstürzende Neubauten vždy stojí za návštěvu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY