Zatraceně dobré reggae po česku

03.09.2007 00:00 - Honza Kulig | foto: facebook interpreta

Před dvěma lety vydali United Flavour své první EP. Parta výborných hudebníků teď natočila debutové CD "Unity". V překladu jednota, shoda, harmonie. Vyberte si. Kombinace latina, r'n'b, hip hopu, reggae a dancehallu vás stoprocentně dostane. Jeden poslech a mají vás ve svých spárech.
8/10

United Flavour - Unity

Skladby: The Message, Babylon, My Way, Le Petit, If You Don't Change, Lorenzo Y Catalina, Chill Out Place, Que No, Sad Life, Radio Spot, Cool, Dreamt My Life, Revolution, Pause For A Prayer, Praise, Memories Of You, There It Goes, Take A Look, Cool Vibes, Affection, Perform A Miracle, Dreamland Worker
Vydáno: 02.07.2007
Celkový čas: 76:24
Vydavatel: SubPub Records
Zaujal mě samotný název kapely, navíc jsem na ně slyšel kolem sebe jen samou chválu, a tak jsem neodolal a přes různé kličky si sehnal všelijaké demáče United Flavour. Nutno podotknout, že se od svých začátků se posunuli hodně dopředu.

Mohlo by se zdát, že reggae už nemá co nabídnout. Když si jej však vezme na paškál česká kapela s notnou dávkou cizinců v sestavě, vznikne projekt, který stojí za zmínku. V hudbě United Flavour se mísí vlivy Španělska, Pobřeží Slonoviny, Jamajky či Francie. Výsledek koření specifický český přístup, který u zahraničních kapel nenajdete. Ona šestice hudebníků třímá v rukou nástroje s neuvěřitelnou grácii a zpěvačka Carmen svou měkkou angličtinou a rodnou španělštinou vytváří magické prostředí. Takové, které se vám vryje pod kůži a ne a ne vás pustit.

Elektronika se spoustou r'n'b skečů se mísí s kytarovým reggae, to vše je prodchnuté hiphopovými vložkami. Hosté, kteří se na albu podíleli (více zde), se také stali příjemným povzbuzením celé kompilace: podtrhují obvyklou koncertní pestrost.

Texty oplývají jistou angličtinou, španělštinou a sem tam i francouzštinou. Nemám sice rád, když české kapely zpívají cizím jazykem, jenže United Flavour až zas tak "českou" kapelou nejsou. Spíše multikulturní. A základy angličtiny či španělštiny vám bohatě postačí pro pochopení jejich textů. "My lovely, my honey, my life is battlefield..." Stačí? Ne? Tak na desce najdete různých lyrických a životních sloganů spousty.

Kapela se na svém debutu dokonale vyřádila, čekání na něj stálo za to. Ona hodina a čtvrt, kterou album trvá, se na první pohled může zdát až vražednou stopáží; vždyť dnešní CD mají kolem čtyřiceti minut. Nutno říct, že jiným to spíše pomáhá, než škodí, ale u United Flavour tomu tak není. Naštěstí. Album je naplněno až po strop a jedná se skoro o dvojalbum. Deska se zkrátka vyvedla, naplní energií.

Tři skladby, které se nevešly na desku

Dvaadvacet písní, a přesto nabízí United Flavour ještě něco navíc. Na každém bookletu CD je vyražen speciální kód, který vám po zadání na webu kapely umožní stáhnutí dalších tří songů. Tyto skladby lze také zakoupit na serverech obchodujících s digitální hudbou. Navíc disk je vložen do papírového obalu, takže nejen poslechový, ale i vizuální požitek nachystala kapela pro své fanoušky výtečný. Další důvod, proč mít tuto originální placku doma.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY