Nevýrazně nad průměrem

01.08.2007 05:00 - Radek Hendrych | foto: facebook interpreta

Americká r'n'b diva Rihanna je trochu tuctová a trochu nadprůměrná. Její aktuální LP není světoborným počinem, určitou, poměrně krátkou dobu si jej ale můžete docela užívat. Naštěstí umí víc než jen svůdně kníkat. Jinak je "Good Girl Gone Bad" klasickým albem postaveným okolo individuality.
6/10

Rihanna - Good Girl Gone Bad

Skladby: Umbrella (feat. JAY-Z), Push Up On Me, Don't Stop The Music, Breakin' Dishes, Shut Up And Drive, Hate That I Love You, Say It, Sell Me Candy, Lemme Get That, Rehab, Question Existing, Good Girl Gone Bad
Vydáno: 04.06.2007
Celkový čas: 46:03
Vydavatel: Universal
Hudební pohádka o tom, jak se z hodné Rihanky stala Rihanna zlobivá, nepřináší žádná překvapení, je sázkou na jistotu. Rihanna zkrátka hraje to, co se už nějakou dobu úspěšně vydává za r'n'b. V určitých bodech konkurenci lehce překonává, v některých zas zabředává do lepkavé vaty, která ucpává uši a vůbec není příjemné ji poslouchat. "Good Girl Gone Bad" je lehounce nadprůměrné album. Ale jen lehounce.

LP otevírá letní hit "Umbrella". Ten reprezentuje tu část alba, která funguje nejen na skalní fanoušky rhytm and blues - chytlavá melodie, zajímavě zaranžované bicí, celkově však nic objevného. Letní hit, který bude zanedlouho po zásluze zapomenut. Zajímavější je úvod druhé "Push Up On Me", kde si produkce pohrává s typicky osmdesátkovými elektronickými bicími a synťákovými pazvuky, retro sound ovlivňuje i zbytek skladby. Poté přichází třetí tupě ducavá "Don't Stop The Music", která se setká s vděkem především na kinder diskotékách, hudebně je to kondenzovaná cukrová vata, které se dá přejíst už při prvním pohledu, bez ochutnání.

Mezi skladby, které spíše stojí za zmínku, určitě patří "Shut Up And Drive". Opět lehce retrofilní úvod, tentokrát se zkreslenou kytarou. Píseň má jistý drive, který zabraňuje tomu, aby byl posluchač ubit k smrti monotónností (jak tomu je v "Breakin'Dishes"). "Good Girl Gone Bad" je přesto spíše albem pár poslechů, i lehce nápaditější kusy začnou po pár posleších spíše otravovat.

To ovšem neznamená, že si Rihannu a její čerstvé LP nemůžete během těch pár prvních poslechů docela užít. Ve skladbě "Lemme Get That" jí i přes monotónní rytmus nedělá problém udržet spád, který je dosažen kombinací hiphopové valby a elegantně dokreslujících synth křivek. "Rehab" je zas postaven na hezké, nikoli stupidní melodii. Jedná se o jakýsi nástin balady, žádná složitost, ale z alba vyčnívá. A ještě příjemnější pro náročné ucho je "Question Existing". Lepší skladby nalezneme spíše v druhé půli alba.

Na "Good Girl Gone Bad" lze ocenit především to, že nezabředává cele do ukníkaného r'n'b, jež je občas slyšet z rádia. Poloh, které Rihanna zvládá, je víc. Její poslední album patrně v přehrávači rok nevydrží, prvních pár poslechů před nasycením však může být docela zajímavým p(r)ožitkem.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY