MP3 Jukebox 18/2007

02.05.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Sporto - Friday Is Techno EP (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: electro-pop

Sporto - Friday Is Techno
Konečně některá z českých kapel pochopila, k čemu je vlastně dobrý internet. Místo hesel jako "vypalování zabíjí hudbu" si Sporto pomalu (ale jistě) budují posluchačskou základnu internetovými releasy, kterými zásobují svůj myspace. Jejich první "oficiální" nahrávka je EP "Friday Is Techno", které si - jak jinak - můžete zdarma stáhnout z webu hudebního obchodu Starcastic. Přináší čtyři povedené remixy, vzešlé z internetové soutěže "Do It Like Celta", a hlavně dvě původní skladby Sporto. Ačkoliv možná nejsou tak chytlavé jako některé dřívější, které vyvěsili ("Sideways" je můj tip), mají v sobě jemnou rafinovanost electro-popu. O "neblaze proslulých discokavalírech" ještě hodně uslyšíme.
Low - Breaker (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: prog-rock

Low - Drums And Guns
Po více než vřele přijatém albu "The Great Destroyer" nachystali američtí Low, kteří svůj styl nazývají slowcore, nové album. "Drums And Guns" je reflexí irácké války a stavu americké společnosti. Mp3 ochutnávka "Breaker", která visí na webu jejich vydavatelství Sub Pop, je syrový kus tažený vpřed mechanickým bassdrum beatem a s textem "my hand just kills and kills" deklamovaným jakoby nezúčastněným hlasem. Běhá mi z toho mráz po zádech.
Xiu Xiu - Hello From Eau Claire (Remixed by Gold Chains) (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: electro, rock

Xiu Xiu - Covered & Remixed
Kalifornská parta Xiu Xiu se po loňském pátém albu "The Air Force" dočkala první kolekce remixů a překopávek svých písní. "Remixed & Covered" představuje na dvou discích nové verze od Kid 606, Devendry Banharta nebo třeba Oxbow. Christopher Lafata alias Gold Chains, jehož remix otevírá druhý disk, zavádí art-rockovou kapelu do hájemství electro-house a musím říct, že Caralee McElroy to tam sluší stejně jako kdykoliv jindy.
Busy P - Rainbow (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: electro, disco-house

Busy P - Rainbow Man
Pařížský label Ed Banger Records dokázal po letech vytáhnout několik zajímavých francouzských projektů ze stínu Daft Punk. Jména jako Justice, SebastiAn, Uffie nebo DJ Mehdi (toho jsme si už v Jukeboxu představili) patří na aktuální klubové scéně mezi špičku (třebas nepřináší nic zoufale originálního). Pierre Winter alias Busy P je ze stejné party a na rekapitulační CD labelu Ed Rec Vol. 2 přidal kousek "Rainbow Man". Zatímco začátek a konec je běžné electro, prostřední část spadá žánrově rovnou do klubového heavy metalu - ghetto tech. Možná, že tohle je cesta ven z nudy.
The Electric Soft Parade - Appropriate Ending (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: brit-pop

The Electric Soft Parade - No Need To Be Downhearted
Bratři Alex a Tom Whiteové alias The Electric Soft Parade čeří už šest let vody britské indie kytarovky. Po úspěšném debutu "Holes in The Wall" (nominace na Mercury Prize) vydali o něco hůře přijaté druhé album a vypadalo to, že všechnu energii už věnují bočnímu projektu Brakes, který sestavili s členy British Sea Power. Omyl, ESP se vrací s novým albem "No Need To Be Downhearted". Ukázka "Appropriate Ending" míří někam do poloviny 90. let a zlatých časů radio-friendly brit-popu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY