Není havěť jako havěť

31.03.2007 05:00 - Honza Průša | foto: facebook interpreta

Vydávat desky pro děti, desky, které by nebyly podbízivé a kýčovité, je nelehký úkol. A pokud se o to člověk pokusí, není jednoduché konkurovat všem těm animovaným umělcům, co znáte z TV reklamy. Vít Sázavský s Jiřím Sedláčkem to ale umějí. Svědčí o tom již druhý díl kompilace "Havěť všelijaká".
7/10

Různí - Havěť všelijaká 2

Skladby: R. Tesařík & Eve Quartet - Krokodýl vegetarián, P. Janda - Pavoučci, M. Trchová & J.M. Rak - Bakterie Božena, M. Žbirka - Mary Had A Little Lamb, P. Skoumal - Angličané, Raven - Všechno lítá, V. Koubek - Slon, O. Hejma - Pamětník, S. Janoušek - Strašidlo skříňové, J. Voskovec & J. Werich - V domě straší duch, I. Frühlingová & Bratři Orffové - Píseň pro Alenku, C & K Vocal - Píseň hlemýžďů jdoucích na pohřeb, J. Dědeček - U Žatce, J. Lábus - Na výstavě kanárů, Sanyland - Modlivky, R. Pastrňák - Kuřátko od maminky, I. Hlas - Zmrzlina a chobotnice, J. Koubková - Kráva, Nestíháme - Chroup, I. Mládek - Náš páv, Spirituál kvintet - Bílé křídlo motýlí, O. Havelka a jeho Melody Makers - Chyťte brouka, R. Štolpa - Pszczółky małe, Radůza - Kózka, J. Samson Lenk - Had, V. Čech - Turista, Botafogo - Chumelí
Celkový čas: 66:24
Vydavatel: Indies
"Havěť všelijaká 2" je opravdu chvályhodný projekt Víta Sázavského (Neřež) a Jiřího Sedláčka. Projekt, který má ambice oslovit dětského posluchače písněmi širokého spektra interpretů od Jiráňovy skupiny Botafogo ("Chumelí") až po Žbirkovu lekci angličtiny ("Mary Had A Little Lamb"). Soudní rodiče musejí jásat, neboť svým ratolestem mohou nenásilnou formou rozšířit hudební obzory a dokonce nemusejí při poslechu opouštět dětský pokoj (což třeba v případě "Šmoulů" a jiných animovaných zpěváků nebo kýčovité Dády Patrasové dokáže pouze skutečně otrlý jedinec). A jako na předchozích dvou Sázavského projektech ("Sloni v porcelánu" a "Havěť všelijaká") i zde nacházíme směs písní té nejrůznější kvality. Není se čemu divit. Ono napsat fakt dobrou písničku pro děti dá zabrat i jinak schopným autorům.

"Milé děti, nevím sám, co vám dneska zazpívám." Tak začíná svůj příspěvek Ivan Hlas a bezradnost, ke které se hned v úvodu skladby "Zmrzlina a chobotnice" přiznává, se bohužel nese i celou písní - nepomůže ani pointa o bolavé hlavě (protože je hlavonožec) chobotnice v důsledku přetláskání se zmrzlinou. To Iva Frühlingová se spojila s Bratry Orffovými a společnými silami zhudebnili písmena A a L ze školních říkaček ("Letadlo letí nad řekou / před sebou cestu dalekou...") a k tomu doplnili sloku vlastní, která Alenku i letadlo spojila dohromady. Bohužel melancholie, se kterou k nim přistupovali, zklidňuje náboj, šmrnc a hlavně hravost obsažené v Hrubínových říkankách, a v důsledku toho se z písně line téměř pohřební nálada. Radek Pastrňák se zas pokouší nezkaženým dětem vzít poslední iluze o světě svou pseudoironickou písní "Kuřátko od maminky" o vynikajícím, na másle pečeném kuřátku s křupavou kůrčičkou.

Na druhou stranu Petr Skoumal dokazuje, že od dob alba "Kdyby prase mělo křídla" nezapomněl, jak správně oslovit dětské publikum. Opět zhudebnil báseň Emanuela Frynty (tentokrát "Angličané"), ve které se pozastavuje nad tím, jak zvláštní jsou angličané, když píšou I a čtou to "áj". Jediné, co by se mu tak dalo vytknout, je zařazení angličanů do všeobjímající kategorie havěť (ale vzhledem k tomu, že na prvním díle se mezi havěť dostali indiáni, je to zřejmě v souladu s pravidly). Výborně také fungují Jandovi "Pavoučci", kteří ze všech stran rozebírají, proč jsou tato ne všem příjemná zvířátka užitečná, Lábusem interpretovaná "Na výstavě kanárů" (enderácký modrooký vítěz výstavy kanárů je sežrán kočkou, kterou zde vyhrál) nebo zimní ukolébavka "Chumelí" skupiny Botafogo.

"Havěť všelijaká" je i přes všechny mé výhrady fakt povedený projekt, který pomůže nasměrovat dětského posluchače k opravdové muzice. Jeho koupí navíc přispějete na podporu nemocných cystickou fibrózou. A stejně mnohem důležitější než názor dospělého recenzenta bude, jak album přijmou děti, kterým je primárně určeno. Na to ale odpoví až připravovaná makrorecenze.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY