MP3 Jukebox 11/2007

14.03.2007 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Modest Mouse - People As Places As People (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: pop, indie rock

Modest Mouse - We Were Dead Before The Ship Even Sank
Británie čeká už dvacet let na to, jestli se znovu dají dohromady The Smiths, aby zasadili definitivní zdrcující úder americkému rocku. Kytarista The Smiths Johnny Marr má ale, zdá se, jiné plány a od loňského roku je regulérním členem americké kapely Modest Mouse. Indie rockeři z amerického severu prorazili se svým posledním albem "Good News For People Who Love Bad News" a jejich pátý studiový počin je netrpělivě očekáván. Dočkáme se už příští pondělí, kdy nová deska se stylově dlouhým názvem "We Were Dead Before The Ship Even Sank" vychází. "People As Places As People" je předposlední písní, tudíž nečekejte žádnou obří hitovku, nicméně mě na album hodně natěšila. Moje skromná předpověď je, že Modest Mouse budou nového alba prodávat miliony. Jen počkejte.
Julie Doiron - No More (9/10)
mp3 ke stažení
žánr: folk, lo-fi

Julie Doiron - Woke Myself Up
Kanadská zpěvačka Julie Doiron, už má za sebou od poloviny 90. let kupu alb (stejně jako knihu fotografií, několik obrazů), nicméně to poslední natočila před třemi lety. Možná jí dali tolik zabrat tři děti a možná neměla inspiraci. Její aktuální novinka "Woke Myself Up" vychází tento měsíc na Jagjaguwar a má stopáž sotva půl hodiny. Mezi krátké dvouminutové písně zapadá i "No More", na první poslech nenáročná a rozjuchaná lo-fi písnička. Nicméně text zase tak veselý není. Co tím věčným a pěkně fatálním vzkazem "no more" chce naznačit?
Dntel - Dumb Luck (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: laptop pop

Dntel - Dumb Luck
James Scott Tamborello se po loňském odskoku do projektu James Figurine (a dle mého nepříliš povedeného alba "Mistake Mistake Mistake Mistake") vrací po šesti letech ke svému domovskému Dntel. Snad aby se odstřihl od postavy projektu Figurine, nechal v každé písni nové desky "Dumb Luck" zazpívat nějakého hosta (Conor Oberst, Grizzly Bear, Lali Puna). Jen titulní skladbu "Dumb Luck" si pokryl vokály sám. Je to takový crossover někde mezi gospelem, laptopovým popem a freak folkem s nekonečným množstvím tříštících se nápadů.
Apostle Of Hustle - My Sword Hands Anger (8/10)
mp3 ke stažení
žánr: indie rock, latino

Apostle Of Hustle - National Anthem Of Nowhere
Kapela Andrewa Whitemana (člena torontského allstar týmu Broken Social Scene) má název jako nějaký křesťanský hip hop z amerického Bible Beltu, ale je to samozřejmě mýlka. Apostle Of Hustle je Whitemanův příležitostný projekt, který vznikl poté, co strávil dva měsíce u příbuzných na Kubě. Přivezl si odtud lásku k world music a španělskému jazyku. Jeho debut "Folkloric Feel" získal několik cen a ačkoliv se zdálo, že je to jen jednorázový projekt, druhé album Apostles Of Hustle "National Anthem Of Nowhere" vyšlo na začátku února. "My Swords Hands Anger" je možná méně latino a tropicalia, než bych čekal, ale i tak je to povedený kousek.
Eluvium - Prelude For Time Feelers (7/10)
mp3 ke stažení
žánr: ambient, chamber music

Eluvium - Copia
Ambient není hudba pro každého a pro každou příležitost, ale má i svoje popovější odstíny. Matthew Cooper ze Seattle alias projekt Eluvium patří k té světlejší stránce scény, jeho nejnovější album "Copia" je už páté v pořadí. Vyšlo v únoru, ale zatím jsem ho celé neslyšel, mp3 ukázka "Prelude For Time Feelers" balancuje na hraně symfonické "závažnosti" a kýčovitého romantického piána Jiřího Maláska a připomíná spíše hudbu k filmům než ambient. Po loňském sonickém ataku EP "When I Live By The Garden And The Sea" možná pokus o změnu soundu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY