Mika, zachránce popu

05.03.2007 11:30 - Honza Balušek | foto: facebook interpreta

O zpěváku Mikovi už jdou celé měsíce z britských ostrovů zprávy, že se jedná o jeden z největších objevů posledních let. Počátkem března jeho debutové album "Life In Cartoon Motion" konečně vychází i v Česku a my můžeme tentokrát jen s radostí konstatovat, že mnohdy nadhodnocující Britové měli tentokrát pravdu.
9/10

Mika - Life In Cartoon Motion

Skladby: Grace Kelly, Lollipop, My Interpretation, Love Today, Relax (Take It Easy), Any Other World, Billy Brown, Big Girl (You Are Beautiful), Stuck In The Middle, Happy Ending, Over My Shoulder (hidden track)
Celkový čas: 44:25
Vydavatel: Universal
Tip na hit: Grace Kelly, Lollipop, My Interpretation, Love Today, Relax (Take It Easy), Any Other World, Billy Brown, Happy Ending.

Popoví fanoušci, jimž nestačí hluboké pohledy do očí či do dekoltů a vrtící se prdelky (i když nic proti nim...) ve videoklipech, v nichž je hudební složka až tím druhořadým, to nemají poslední dobou zrovna lehké. Robbie je jen jeden a skutečně osobitého člověka, který by si sám skládal, nemusel nutně držet v ruce kytaru, ale klidně seděl u klavíru, aby jeden pohledal. Teď je tu. Provází ho obrovský hype, ale zcela výjimečně oprávněný. Jmenuje se Mika. Zachránce popu. Beze srandy.

V době, kdy za úspěchem velkých popových desek stojí povětšinou producenti a samotní interpreti jsou spíše jen tváří hudební mašiny za nimi, je Mika nevšední úkaz. Kromě toho, že skvěle zpívá a hraje na klavír, také skládá. A jak! To nejlepší z popu se mu podařilo soustředit hned na debutovou desku, jejíž většinu (viz úvodní tip na hit) by klidně za několik let mohl překlopit na cédéčko se svými greatest hits.

Z celé nahrávky vyzařuje, že tohle je deska muzikanta a skladatele, který miluje písničky a nepotřebuje se oblíkat do třpytivých oblečků, nechat se fotit s celebritama na večírcích nebo si do studia zvát do každé skladby aspoň tři featuringy. A přitom se klidně nechává inspirovat těmi nejlepšími. Scissor Sisters v "Love Today" a "Relax (Take It Easy)" a Beatles v "Billy Brown" ani zapřít nejdou. Nechce nudit, a tak se nepouští do sedmiminutových symfonií, ale i přesto mají tříminutové hitovky "Grace Kelly" a "Lollipop" více energie a nápadů než u jiných celá deska. A ač zcela nemoderně jen minimálně využívá elektroniku a naopak používá běžné nástroje, paradoxně i tímto je celá nahrávka v současném mainstreamu nevšední.

Popových alb, která vás dokažou bavit, dojmout, přinutit zavřít oči, vychutnat si je a toužit si je pouštět stále dokola (a i při třicátém přehrání přeskočit maximálně dva tracky), není moc. "Life In Cartoon Motion" takovým albem je. Nepropásněte tu šanci.

P. S.: CD nabízí přidanou hodnotu v podobě přístupu na speciální web, kde si můžete pustit několik živě a akusticky nahraných skladeb v audio i video podobě.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY