Mozaika kariéry Ivety Bartošové

18.02.2007 05:00 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Líbily se vám "Knoflíky lásky", "Láska má je zákon" nebo třeba "Nekonečná", ale stále vám chybějí ve vaší diskotéce? Pak přesně vám je určená kolekce hitů s názvem "Scházíš mi..." Ivety Bartošové.
5/10

Iveta Bartošová - Scházíš mi...

Skladby: Podobáš se lásce mý, Nekonečná, Léto, Scházíš mi čím dál víc, Dej mi ruku, Láska má je zákon, Tři oříšky, Bílý kámen, Ve jménu lásky, Ú-la-la / Beautiful You, Bělásek, Loutno kouzelná, Málo mě zná, September Lady, Knoflíky lásky, Pomněnka, Juanita, Dva roky prázdnin, Můžeš lhát, Spíme v kapkách deště
Celkový čas: 70:12
Vydavatel: EMI
V poslední době se z Ivety Bartošové stala spíše bulvární hvězda než zpěvačka, která vyhrávala Zlaté slavíky a porážela i Helenu Vondráčkovou a další. Přitom je to docela škoda. Před listopadem '89 patřila k mladé nastupující generaci, její písničky se hrály prakticky všude. Po revoluci dokázala naopak určitým způsobem obohatit český pop. Že to zní nepravděpodobně? Málokdo si dnes uvědomuje, že se Iveta Bartošová jako snad jediná v naší populární hudbě inspirovala prvky české historické hudby. Začalo to už albem "Zpívání s Ivetou", kde nazpívala asi dvacet lidovek, a poté následovaly další a další desky s ještě hlubšími výlety do minulosti. A nutno napsat, že české publikum tato fúze chytla - jejího alba "Ve jménu lásky" se na sklonku tisíciletí prodalo přes sedmdesát tisíc kusů. Bohužel se jí nepovedlo udržet nastolený styl a nyní je víc spojena s muzikálovou scénou. Nejen na ty nejslavnější roky vzpomíná výběr s názvem "Scházíš mi...".

Ač se to možná nezdá, poslední řadovou desku vydala Iveta Bartošová v roce 2000. Po "Jedné jediné" to byly už samé podivné desky - ať to bylo loňské vánoční album nebo různé výběry v tanečním či disko hávu. Mezi těmito alby nebyl ani jeden slušný výběr, a proto vydání "Scházíš mi..." má své opodstatnění. Dalo by se napsat, že výběr je poskládán relativně dobře, ostatně Iveta Bartošová má těch hitů zhruba na jedno CD, nicméně pár výtek bych měl. Pokud to měl být výběr hitů, pak citelně chybí "Víš lásko" a "Útoč láskou". Naopak jakoby navíc je "September Lady" a do jisté míry i "Můžeš lhát". Prohodit tyto dvojice, byl by to výběr hitů jako řemen. No a pokud tahle deska byla koncipována jako to nejlepší od Ivety Bartošové, pak o té druhé zmiňované dvojici platí to samé, jako v prvním případě (tedy - neměly tam být). Jinak zde najdete všechny zásadní milníky její kariéry. Od "Knoflíků lásky" přes "Léto", "Tři oříšky" až třeba po "Nekonečnou". Nutno ještě poznamenat, že starší věci byly remasterovány. Na některých je to znát - mají daleko lepší zvuk -, u jiných není ono vylepšení až tolik výrazné.

Dneska se už žádný výběr neobejde bez novinek, a to drží i Iveta Bartošová. Na "Scházíš mi..." najdeme hned dvě. Jedna desku otevírá, druhá naopak uzavírá. "Podobáš se lásce mý" je taková normální popová písnička, ani ne excelentní, ale ani ne vysloveně špatná. Bohužel při poslechu "Spíme v kapkách deště" musí mít posluchač pocit, že bratři Ormové, kteří ji mají na svědomí, těžce zaspali dobu. Je to řádný krok do prázdna.

"Scházíš mi..." je poměrně slušný výběr hitů, i když má své chyby v podobě absence některých písní a dost ho kazí druhá novinka. Ale zaplať pánbůh že nikoho nenapadlo zařadit věci z muzikálů. Je to takový typický výběr české hvězdy, která se proslavila ještě v předlistopadových letech. A tak je nutné ho posuzovat. Vždy na něm budou i písničky, které jsou z dnešního pohledu přežité (to není synonymum pro špatné), ale prostě k interpretovi patří.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY