Zaříkávač koní a jeho příběhy

20.11.2006 05:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

Je Ray LaMontagne americký James Blunt - ano, nebo ne? Pravda je zcela jinde, oba sice mají několik málo spojujících faktorů, Rayova hudba je přesto zcela jinde a zabírá mnohem širší rámec. "Trouble" je debut, který k nám přilétá se značně velkým zpožděním, ale rozhodně stojí za vaši pozornost.
8/10

Ray LaMontagne - Trouble

Skladby: Trouble, Shelter, Hold You In My Arms, Narrow Escape, Burn, Forever My Friend, Hannah, How Come, Jolene, All The Wild Horses
Celkový čas: 44:39
Vydavatel: Warner Music
Pravidelným čtenářům našich žebříčkových přehledů za velkou louží a v Anglii určitě neunikla informace o desce "Trouble" Raye LaMontagneho. Ta nyní v UK letí nahoru jako splašená a můj kolega Karel Veselý mu hnedle dal nálepku nového Jamese Blunta. Oba mají něco málo společného, ale každý je ze zcela jiného těsta. "Trouble" vyšlo v Americe již před dvěma lety, Evropa si jej všímá až s příchodem jeho druhého alba "Till The Sun Turns Black". James i Ray jsou písničkáři, základní rozdíl ale spočívá v tom, že James jde ve šlépějích většího spotřebitelského zásahu. LaMontagne je taktéž podmanivý, ale jeho tvorba není tolik zřetelně nachystána jako rádiově hitová. Ne každému se jeho kombinace folkových kořenů s akustickým rockem, country a klasickým blues musí na první poslech zalíbit. Všechny písničky potřebují vaše soustředění, jsou totiž zaplněné hutnou porcí inteligence a nepřeslechnutelných krás.

On sám musel ujít velký kus cesty, než si jej v jednom klubu všiml hledač talentů Jamie Ceretta (pro toto teritorium ho vydává label 14th Floor Records, u kterého vychází i nový Damien Rice). I na něj musela důkladně zapůsobit titulní skladba "Trouble" - je značně naléhavá a Rayův chraplák vás zcela omráčí. Pak už vše šlo rázem rychlejším tempem, deska se natočila za pouhých čtrnáct dnů a je hlavně dílem dvou lidí, Raye a Ethana Johnse. Ethan je studiový guru, který spolupracoval třeba i s Jayhawks a Ryanem Adamsem, na tomto debutu nejenže hraje na spoustu nástrojů, ale je i autorem všech smyčcových aranžmá.

"Hold You In My Arms" je jedinou, kterou nenapsal LaMontagne úplně sám, pomohl mu s ní právě Ethan a je to jednoznačně největší hitovka. Celá deska proplouvá převážně ve středním tempu a pokud byste vyrazili po dlouhých a rovných amerických silnicích na západní pobřeží, bylo by "Trouble" úchvatným soundtrackem. To ve zdejších končinách moc nezkoušejte, snadno se totiž zamyslíte nebo ponoříte do melancholie a přibylo by karambolů. V prach by se tak proměnil již dávno zavedený bodový systém s trhlinami, takže se raději pohodlně usaďte doma a teprve pak stiskněte play na vašem přehrávači.

Ray LaMontagne je skvělým vypravěčem, jehož hudba je intenzivní injekcí nálad. I když na "Trouble" převládá určitá vyhlazená posmutnělá atmosféra, zalíbení se dostaví záhy jako laškování Čerta a Káči na obalu desky. Jen se nenechejte zmást, že Rayova prvotina je určena k tanci. Naopak - výrazně inklinuje k zamyšlení. Jen je velká škoda, že k nám toto cédéčko cestou zakoplo o bludný kořen a bloudilo tak dlouho.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY