Důstojný mejdan u pana domácího

01.11.2006 05:00 - Antonín Kocábek | foto: facebook interpreta

Alternativní rockeři Už jsme doma loni oslavili dvacáté narozeniny. Výstupem z výročního koncertu bylo nejprve CD se záznamem jeho části a s odstupem nyní i dvojité DVD "20 letů (Live At Archa) / Puding", které vedle tentokrát už kompletního koncertu obsahuje i výjimečný dokument.
8/10

Už jsme doma - 20 letů (Live At Archa) / Puding

Skladby: DVD1 - Sestřih Bratřih (Ámen, Dítě, Krešlak, Uprostřed slov, Soubor opatření, Fíkus, Tradiční kočka, Jazz 1960, Tangrešt, Cajdák, Belveder, Jdi tam, nevím kam, přines to, nevím co, Todobot, Vodník, Kouzelník, Uši, ticho, Pot, Metafyzik, Jó nebo nebo), Maria Krone - Moteto, Řeč, Kovbojská, Juleček, Tání, Tvář, Jassica, Lavina, Mlha, Strach, Telefon, Napůl, Chvíle, Hollywood, Kůželína / DVD2 - dokument Puding
Celkový čas: asi 105 + 60 minut
Vydavatel: Indies
Jen ti, kteří slaví svá výročí a dokážou se ohlédnout, si uvědomují historii. Ne že by snad ti, kteří mají za sebou dlouhá léta fungování, byli nutně lepší nebo významnější než ti, kteří jen zazáří a zhasnou, ale přesto ony rekapitulace mají svůj smysl. A to nejen pro pamětníky. Jsou kouskem historie. A jen hlupák nad ní ohrnuje nos. Navíc tenhle dvoudisk dává i nemálo naděje těm mladším. Ukazuje, že cesta je otevřená, není důvod fňukat a pokud víte, co chcete, vše záleží jen a jen na vás. Patetické? Jistě, ale tohle DVD je svou výpovědní hodnotou v tomto směru lepším důkazem než kdejaký antiperspirant.

Význam Už jsme doma pro alternativní rock už dávno přesáhl hranice České republiky. Srovnatelná jména u nás jen stěží najdete, titulky prvního disku mluví za vše. Všechny výroční koncerty stály za to - kdo viděl ten tisící nebo ten k patnácti letům, ví, o čem je řeč - a tak není divu, že i na tomhle si pánové dali záležet. Úvodní část večera obsahuje medley z dvaceti skladeb a hostuje tu celá řada bývalých členů - včetně toho nejvýznamnějšího, dlouhá léta jediného pozůstalého ze zakládající sestavy, saxofonisty Jindry Dolanského. Atmosféru, která i z disku vyzařuje, zažijete tak na jednom koncertě z dvaceti, dvanáctsethlavý dav publika v beznadějně vyprodaném divadle Archa, skvěle postavená dramaturgie a řada vtipných kostýmů dělají z první třetiny koncertu bez přehánění událost desetiletí. Další část koncertu s patnácti skladbami v současné sestavě, obohacená o hostující pěvecký sbor Mikrochor už zdaleka tak silná není, přesto minimálně dokumentární hodnotu bezpochyby má. I když některé starší skladby v aktuálním provedení znějí jako vyčichlý odvar, a to nikoliv - jak by se mohlo zdát - kvůli absenci saxofonu. Na hostující Mikrochor se pak místy lépe dívá, než že by jeho účast byla skladbám nějakým extra přínosem.

Druhý disk obsahuje hodinový film "Puding". Odbydu ho zkrátka: ukažte mi podle vás libovolný lepší dokument o libovolném hudebním seskupení a můžeme se začít hádat. Filmařsky dotažená záležitost se spoustou raritních materiálů (která jiná kapela třeba má k dispozici svůj rozhovor pro CNN?), úryvky z filmů, výpověďmi exčlenů, publicistů i muzikantských kolegů. Vydařená výtvarná podoba nebo komentář čtený s láskou i zaujetím hercem Jiřím Lábusem jsou jen jedněmi z výrazných kamínků v mozaice. Geniální a nejen pro příznivce kapely doporučeníhodné.

Jen obsah samotný pak ovšem může vyvážit vcelku chudou část bonusovou. Zvuk 5.1 je dnes již téměř běžným standardem, vzhledem k výše vyřčenému nepřekvapí titulky i v angličtině. Titulky pro neslyšící už nejspíš ano. Nicméně skutečnost, že rekapitulačně zaměřené DVD neobsahuje například klipy nebo vedle stručných titulků už žádné další informace o historii skupiny, se mi jeví jako vyloženě promarněná šance. Proč sem nedat třeba poměrně komplikovanou a četnými verzemi nepřehlednou kompletní diskografii skupiny (jen poslední řadové album vyšlo u nás, v USA, v Japonsku a Polsku)? Proč by tu nemohla být již připravená, na koncertě promítaná fotogalerie všech členů se jmény a lety, kdy ve skupině působili? Určitě by to bylo záživnější než jen suchý výčet jmen v titulcích (kontrolní otázka: na jakého baskytaristu se v nich zapomnělo?). Škoda, celkové dobré vyznění disku to trochu sráží.

Přesto kladné dojmy jednoznačně převažují. Z obou částí je cítit zájem tvůrců a chuť něco předat, nikoliv jen častá konzerva či snaha o zisk. Vedle cenného materiálu pro příznivce skupiny se tu mnoho mohou dozvědět i ti, pro které Už jsme doma nejsou srdeční záležitostí, a to navíc zdaleka nejen o skupině samotné. Připočtěte tradičně vydařený obal Martina Velíška a drobné vtípky v podobě například anglických překladů názvů... a jste doma.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY