Noc s Andělem v Abatonu stráví Southpaw či Roe-Deer

22.10.2006 13:48 - Tisková zpráva | foto: facebook interpreta

Noc s Andělem, Prostor Abaton, Praha, 4.11.2006 - plakát N
© Prostor Abaton
Hudební pořad České televize "Noc s Andělem" se bude po zářijové premiéře, která se nesla v hiphopovém duchu, 4. listopadu opět natáčet a živě vysílat z pražského prostoru Abaton. Tentokrát se televizní diváci a hlavně návštěvníci klubu mohou těšit na tři kytarové party, a to na Southpaw, Roe-Deer a Sunflower Caravan. Začátek koncertu je ve 20:00.

SOUTHPAW

Inspirována kapelami britské kytarové scény, především pak legendárními The Smiths zakládá v roce 1996 parta středoškoláků skupinu. Jméno si vypůjčují z titulu slavné Morrisseyho desky "Southpaw Grammar" a za své si berou cizojazyčné pseudonymy. Na scéně se tak objevuje zpěvák Gregory Finn, kytarista Rodriguez Finn, basák Jacquez Tosh (od 2006 vystupující pod svým civilním jménem Jára Svatoš), bubeník David Kerpow a také flétnistka Majda. První ještě "čistě" kytarové koncerty kapela absolvuje v legendárních klubech 007, Batalion nebo Belmondo. Éra kytarové psychedelie je však v polovině devadesátých let pomalu na ústupu. Southpaw na koncertech ničí počítačové klávesnice. Právě oni jako jedni z prvních u nás začínají do své tvorby implantovat prvky elektronické hudby. Tak vznikají nahrávky "Dustman's Dream" (1998) a "Ballet!" (1999), které v tehdy progresivním formátu mp3 vycházejí na značce Indies Records. Díky skladbám "Goodbye Planet" nebo "Air Somewhere" se kapela zabydluje na vlnách Radia 1 a její koncerty začíná navštěvovat stále více fanoušků odkojených taneční scénou. V roce 2001 se začíná naplňovat osud formace. Sestavu doplňuje klávesista Karzi, který se postupně stává hlavním skladatelským partnerem Gregoryho Finna. Kapela podepisuje kontrakt s firmou EMI, na jejíž značce Escape vychází regulérní debut "Pop Secret". Deska, na které se mísí prvky breakbeatu, d'n'b nebo trance s výraznými melodiemi, sklízí pochvalné recenze a přináší i několik hitů ("Intellygent Songs", "Healthy Drug"). Následně z kapely odchází do té doby stěžejní člen, kytarista Rodriguez, a zanedlouho se rozcházejí i cesty Southpaw a Escape. Přesto skupina získává pověst jedné z největších nadějí tuzemské klubové scény. Díky spolupráci s agenturou D_Smack_U se její domovskou scénou stává klub Roxy. Druhé album nazvané "Pleasure You Can Measure" na sebe nenechává dlouho čekat. Vychází v roce 2003 na labelu U:BAHN Records. Southpaw se skladatelsky posouvají od taneční hudby směrem k aranžérsky dokonale propracovaným popovým skladbám. Gregory a spol. se začínají objevovat i na klubových pódiích mimo metropoli. Absolvují několik koncertů v zahraničí. Po odchodu bubeníka Davida Kerpowa je angažován zkušený Tomáš Konůpka. S ním se skupina vrhá do příprav třetí, překvapivě přímočaré kytarové desky "Boys Make Noise" (I'm Recorded). Hudební recenzenti opět nešetří chválou a album se stává jedním z nejoceňovanějších tuzemských počinů roku 2004. Kapela ještě zintenzivňuje koncertní činnost a vystupuje na řadě festivalů. Na přelomu let 2005/2006 Southpaw pod dohledem respektovaného producenta a zvukaře Ondřeje Ježka a s novým bubeníkem Honzou Janečkou dokončují dvojalbum "Heart Disk", jež slibuje být zatím hudebně nejpestřejší kolekcí pražské formace.

ROE-DEER

Roe-Deer se na české hudební scéně pohybují od roku 1999, v původní sestavě s Emou B a Filipem Míškem vydali dvě alba. Po jejich odchodu přizval kapelník Šmity do nové sestavy zpěváka Andrzeje Palce. V roce 2004 vychází na labelu Globus Music album "Lollipop". V roce 2005 se sestava Roe-Deer ustálila ve složení Andrzej Palec - zpěv, kytary; Šmity - baskytara; Adam Voněš - kytary; Marek Klasna - bicí. Na jaře 2006 vydává Escape / EMI Music singl "2nd Floor Boy", jehož produkce se ujal Jan P. Muchow. Singl úspěšně boduje v českých radiových i TV hitparádách a sklízí kladné hodnocení odborné veřejnosti. Aktuálně se již třetí týden po sobě umisťuje také v oficiálním žebříčku nejhranějších rádiových skladeb IFPI. Logickým krokem po úspěchu singlu je album "Take", vydané na labelu Escape / EMI. Obsahuje dvanáct nových původních písní v angličtině včetně nové verze úspěšného singlu "2nd Floor Boy".

SUNFLOWER CARAVAN

Současná sestava kapely vznikla v říjnu roku 2001, kdy se ke dvojici Andy Cermak (klávesy) a Vít Rosnecký (bicí) přidal baskytarista Michell. Repertoár zpočátku tvořil kompozičně náročný progresivní rock, ale sound se rychle vyvíjel, až si kapela postupně vytvořila vlastní styl, v němž se odráží agresivní rock'n'roll i lehký pop. Po přibližně čtyřech letech existence vznikl zcela ojedinělý, uchvacující retro-styl, jehož základem je blues s prvky psychedelie. Diskografii tvoří zatím jediný singl, "Talking About", vydaný v roce 2005.

Vstupenky zakoupíte v síti Ticketportal za 150,- Kč, na místě za 200,- Kč. Více info na prostorabaton.cz.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY