shop.musicserver.cz

Petr Bende - Pluji po vteřinách

Vydáno: 29.12.2006 05:00 v sekci Rozhovory - Dalibor Vik | foto: facebook interpreta

Považovat Petra Bende pouze za výplod druhé řady soutěže Česko hledá SuperStar by bylo krajně zavádějící. Již na prvním albu "pb" totiž dokázal, že jakékoli předsudky jsou v jeho případě zcela zbytečné. S Petrem jsme si povídali o jeho další studiové novince, která vyšla na podzim letošního roku.

Petr Bende c
© Sony BMG
Ať si závistivci házejí špínu, jak chtějí, Petr Bende pro mě představuje jednoznačně novou krev mezi česky zpívajícími rockery. Dokud budou mít na domácím hřišti místo Kollerové a Kodymové, budou sem patřit i Bendeové. Všichni totiž hrají podobnou hru: Skládají české rockové písničky, které můžeme slyšet v éteru. A vydělíme-li naše srovnání věkem všech jmenovaných, musíme přiznat, že ji všichni hrají víceméně se stejnými úspěchy (a neúspěchy). Bende má oproti "starým psům" však přece jen jisté výhody. Jednak oprávněnou naději, že se ještě "naučí novým kouskům", a jednak nezkaženost hudebním byznysem. Když sedíme naproti sobě u stolu, pokuřujeme a rozprávíme o české scéně, čiší z něj pokora, uznání a hlavně až klukovská radost z toho, že může v životě dělat to, co ho baví. A i když na něj viditelně padala únava z celodenního kolotoče rozhovorů a hektických dokončovacích prací na desce, vstřícně odpovídal na moje otázky. Vzhledem k tomu, že se novinku "Život ve vteřinách.cz" rozhodl vypustit již po roce, dokazuje mimo jiné i to, že si prvotinou "pb" zřejmě všechny nápady "nevystřílel". Sem také směřovala i moje první otázka.

Jak jsi vlastně přišel s nápadem natočit další desku hned po roce? Není to z hlediska zákonů trhu příliš brzo?

V březnu mě oslovil režisér Marcel Bystroň, že má natočený nový film ("Snadné je žít aneb Po hlavě do prdele" - pozn. red.), a přál si, abych k tomu složil nějaké písničky. Tak jsme pokecali v hospodě a pak jsme zašli k němu, kde mi pustil hrubý sestřih. Dělali jsme poznámky k jednotlivým obrazům a bavili se, co by se tam asi tak hodilo. No a já jsem pak přes víkend doma v takovém malém studiu, co jsem si zařídil, nahrál tři věci, které ze mě vyletěly v okamžité euforii. Dovezl jsem mu to a on z toho byl nadšený, že jsme si plácli. Použil všechny, jednu dokonce jako titulní skladbu. Během dalších dvou měsíců jsem pak poskládal ještě asi šest svých věcí. A když to už bylo v tomhle stadiu, přihodili jsme ještě čtyři starší, které hrajeme na koncertech, a rozhodli jsme se, že z toho uděláme desku.

Takže k natáčení tě vlastně "nakopla" spolupráce na té filmové hudbě...

Přesně tak. Ty tři věci, které se tam objeví, jsou i na desce. Jsou to "Vidím sebe vedle tebe", "Co dáš to dostaneš", a pak ještě jedna akustická záležitost "Samba s Karlíkem", pro kterou jsem vybral text ze sbírky Václava Hraběte "Blues pro bláznivou holku". Začíná: "Kdybych měl umřít, chci hvězdy na rakev / a trochu hnědé hlíny, hřejivé jako krev...".

Deska se jmenuje "Život ve vteřinách.cz". Má to pro tebe nějaký význam?

Tak jako u minulé desky, ani teď jsem nechtěl, aby se jmenovala prostě po nějaké písničce. Mám rád, když název dává desce nějaké hlubší propojení. Nakonec jsem vybral "Život ve vteřinách.cz", protože všechny vteřiny těch posledních dvou let pro mě byly hrozně důležité. Žádná z nich se nedá opakovat a zároveň každá vteřina v našich životech může obsahovat nějaký důležitý zlom. Zároveň jsme k příležitosti vydání desky spustili ještě takový virtuální svět - speciální stránky, kde je moje intimnější povídání ke každé písničce, plus je tam také zvláštní kolonka "Zpovědnice", kam návštěvníci mohou vpisovat své postřehy - jak negativní, tak pozitivní - k těm písničkám, ke mně, ke kapele. Deska tím dostává vlastně takový třetí obraz.

Kdybys měl popsat svými slovy, co je na druhém albu jinak než na tom prvním?

Petr Bende, Palac Akropolis, Praha, 21.3.2006 small b
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Posunuli jsme se dál hlavně co se týče zvuku, což se při nahrávání dost projevilo. Měli jsme napůjčované velké množství kytar, takže jsme mohli každou pasáž nějak zvukově odlišit. Taky jsem měl asi trochu větší nadhled než před rokem. Deska je jako celek trochu ostřejší než předešlá, což je zas dáno tím, že se mnou ve studiu nahrávala víc celá kapela a chtěli jsme tam přenést trochu živé koncertní energie. Budou se tam tedy střídat tvrdší kousky s klidnější atmosférou. Kromě toho, že mi vypomáhala kapela, jsme samozřejmě měli i hosty. Petr Dvorský se zapojil na kontrabas do té akustické samby, Robert Fischmann na flétnu v takové "irské" písničce (jde o píseň "Přicházej" - pozn. red.), Václav Veselý na harmoniku, Pepa Malina na housle... No a já jsem nahrával bicí, klávesy, basu, kytary a klasický klavír. Opět jsme natáčeli ve studiu Sono u Milana Cimfeho.

Máš nějaký tajný hudební sen, který sis ještě nesplnil?

Jsem člověk, který nerad plánuje moc dopředu. Radši si vychutnávám okamžiky, které jsou, a dávám do toho maximum. Když pak totiž přijde něco, co mě potěší, co mi udělá dobře, tak jsem zas o to víc rád. To je pro mě lepší, než abych někam vzhlížel, a pak to nedopadlo. To platí i v muzice. Že budeme hrát před Simply Red, to by mě třeba nenapadlo ani ve snu. Nechávám to spíš na okolnostech, pluji po vteřinách a radši se sesypu z nečekaného úspěchu, než abych na něj čekal tři roky a potom to se mnou ani nehnulo.

Když se podíváš zpátky, je nějaký moment, který bys považoval za svůj dosavadní "vrchol"?

Opravdu upřímně? Jsem rád, že jsme vůbec natočili desku a že ji někdo poslouchá. A že se to někomu líbilo. Pro muzikanta to je nejvíc, co vůbec může být. Když si tě někdo všimne a ocení, co děláš.

Jaké vlastně bylo tvé přijetí do muzikantské obce? Dokážu si představit reakce ostřílených "matadorů", když se najednou na scéně objeví "nějaký" Bende.

(směje se) Musím zaklepat, reakce jsou povětšinou dobré. Drsnější to bylo spíš v začátcích, kdy člověk třeba přijel na festival a všichni po mě házeli takové ty pohledy typu: "Tak se ukaž." Bylo to takové přesvědčovací období. Ale po čase vyšlo najevo, že nás i s kapelou přijali jako muzikanty, kteří dělají hudbu tak, jak nejlíp umí, a máme teď spoustu dobrých přátel. A co bylo se SuperStar, to je přece jedno. Tu možnost měl a má každý, důležité je, jak se jí potom chopí, jak ji zužitkuje. Každý má přece šanci skládat, hrát, koncertovat, je to o práci, o pilnosti.

Petr Bende, Palac Akropolis, Praha, 21.3.2006 small j
© Tomáš Břínek / musicserver.cz
Co tě v poslední době nejvíc chytlo z domácí produkce?

Určitě album Lenky Dusilové ("Mezi světy" - pozn. red.). Lenku mám rád, líbí se mi, jak zpívá. Muziku poslouchám hlavně v autě, protože mimo to moc času není. Už dlouho se mi proto u desky nestalo, že bych měl nutkání si ji pustit znova. Ale tuhle jsem si střihnul snad osmkrát dokola. Prostě nekonečná smyčka. Super nápady, výborný zvukařský mix, prostě skvěle udělaná deska.

A nějaká z cizích kapel?

Ze zahraničních... (váhá) ...fakt mě nic nenapadá, nemám nic v hlavě. Možná je to tím, že jsem se zaměřil především na českou scénu, která mě moc baví. Dobré jsou některé věci od kapely Kryštof a samozřejmě živák Dana Bárty, ten je naprosto vynikající.

NÁZORY
  • Jedine svetle zjevy (Helča, 29.12.2006 09:54) Reagovat

    taskařice zvané Superstar byli Petr a Aneta - v tomto pořadí.Třetí sada byla nuda.Doufám, že už se čtvrtou řadou otravovat nebudou.

  • Jedine svetle zjevy (Ivka, 29.12.2006 14:06) Reagovat

    Souhlasim,pro me to jednoznacne vyhral Petr,Aneta me moc nebavi,mam pocit,ze si hraje na dulezitou(proc nemuze na Slavikovi zazpivat na playback?).A Drda?Snad se otrka a ztrati ten vyraz jelimanka.

  • to Ivka (mike, 29.12.2006 15:42) Reagovat

    proc nemuze zazpivat na playback? to mel byt nepovedeny vtip?

  • Super (Lukáš, 29.12.2006 23:46) Reagovat

    Petr je jednoznačně nejlepší, co mohla Superstar vyplodit, přeju mu hodně štěstí i nadále :)

  • Bende a Anteta? (Wade5, 11.01.2007 19:28) Reagovat

    Myslím, že druhou řadu jednoznačně vyhrál Vlasta Horváth a zaslouženě... Tak co je to za kecy... A druha deska Horvátha je daleko lepší jak první i druha Bendeho...

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Petr Bende novou verzí hitu "Já budu chodit po špičkách" zve na svá dvě koncertní turné (27.09.2023 11:58)
- Video: "Dezertér" v podání Petra Bende a Báry Štěpánové je sympaticky lidovkový (12.03.2023 10:25)
- Video: V klipu "Tisíce cest" si Petra Bende naklonuje Bára Štěpánová (12.10.2022 11:49)
- Nové desky 12/2022 - od Michaela Bublého přes Placebo po Machine Gun Kellyho (30.03.2022 17:00)
- Petr Bende vyráží na tradiční vánoční turné. Zazpívá s cimbálem i svým tátou (04.11.2021 15:03)
- Video: Petr Bende se v letním klipu zavrtává "Do peřin" (24.06.2021 15:16)
- Video: Petr Bende hledá v klipu "Do nových roků" světlo na konci tunelu temné doby (26.01.2021 09:34)
- Video: Petr Bende v novém klipu vyzývá: "Je čas jít dál" (25.05.2020 08:48)
- Video: Klip "Přání" věnuje Petr Bende svým synům (23.05.2019 08:40)
- Naživo: Petr Bende naladil svým koncertem Třebíč na vánoční strunu (13.12.2017 08:46)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush U2 AC/DC Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu