Ztělesněný optimismus krásné blondýnky

16.05.2006 14:00 - Dan Hájek | foto: facebook interpreta

"Elizabethtown" je film, který našimi kiny spíše jen proletěl, nakoukl a byl zase pryč, žádný kasovní trhák. Dočkal se však dvojdílného soundtracku, což v dnešní době není zcela pravidelný jev. Druhý díl je opět převážně písničkový a zaujme na několika frontách. Je to bonusová výbava vaší lékárničky ve vašem fáru.
8/10

Různí - Elizabethtown Vol. 2 (soundtrack)

Skladby: Tom Petty - Learning To Fly, Ryan Adams - English Girls Approximately, Rachael Yamagata - Jesus Was A Crossmaker, Beginning Of The End - Funky Nassau Pt. 1, Pinback - Loro, Patty Griffin - Moon River, Kathleen Edwards - Summerlong, Ulrich Schnauss - ... Passing By, The Concretes - You Can't Hurry Love, Nancy Wilson - River Road, Ruckus - Same In Any Language, Washington Phillips - What Are They Doing In Heaven Today, Ryan Adams - Words, Lindsey Buckingham - Big Love, The Temptations - I Can't Get Next To You
Celkový čas: 53:55
Vydavatel: Sony BMG
Děj filmu "Elizabethtown" se točí okolo mladíka Drewa, kterému se vše v životě zbortilo jako domek z karet a on uvažuje nad tím, že by nejraději skočil z nějakého vysokého činžáku. K tomu ještě musí vyrazit na pohřeb, ale naštěstí cestou v letadle potká blondýnku, do které se okamžitě zakouká (ach, ta láska nebeská) a jež se pro něj stane ztělesněním optimismu. Letuška Claire zapůsobí jako vítr do plachet, vyšle ho na putování po Státech, kde navštěvuje různá místa, a k tomu mu vždycky vybere nějakou zajímavou muziku. Tak trochu to imituje nápad ze soundtracku k "Záhadě Blair Witch", kdy se hudebním doprovodem stala naleznutá audio páska s hudbou. Režisér Cameron Crowe se po úspěchu prvního dílu soundtracku nechal zviklat na jeho volné pokračování a naštěstí se mu podařilo neudělat hudebně roztříštěnou mozaiku, ba naopak celistvost kytarových pohod na cesty funguje výtečně.

Hned z kraje vás uvítá Tom Petty, jehož "Learning To Fly" byla velkým hitem v osmdesátých letech. Dvojici skladeb nachystal Ryan Adams, oblíbenec mého kolegy Fannyho Matějíčka, který o Adamsovi rád a často píše, i když zrovna u nás není tolik v kurzu. "English Girls Approximately" a "Words" jsou písničkářské taháky, které s hlasovým výrazem Ryana mají neodolatelný tah na branku. Rachael Yamagata a její "Jesus Was A Crossmaker" vyšlapuje na velmi dobře vyšlápnuté cestě, kterou naruší "Funky Nassau Pt. 1" z dílny Beginning Of The End. Zajímavé věci jsou rozhozeny v meziprostoru celé stopáže cédéčka.

Pokud máte spíše rádi instrumentální kompozice, určitě vám neunikne skvostná "... Passing By" Ulricha Schnausse, která působí zcela magicky, stejně tak jako nádhera v podobě "Moon River" od Patty Griffin. K zázračným vrcholkům, které na cestách nesmějí chybět, patří "Same In Any Language" - Ruckus neoblomně diktují pohodu, je třeba zastavit a porozhlédnout se po okolní přírodě. Vychytaným překvapením je živá verze klasiky let osmdesátých "Big Love". Na desce "Tango In The Night" ji natočili Fleetwood Mac, Lindsey Buckingham, člen téhle kapely, ji však předělal po svém - akusticky s nádechem do flamenca a k radosti posluchačů ji parádně vyšvihl do zcela jiné podoby, která neomrzí.

Dvojka hudebního doprovodu k "Elizabethtownu" má své vrcholy, ale i dolíčky průměru. Jako celek se to dobře poslouchá a toto cédéčko doopravdy najde uplatnění na cestách, kdy si rádi poslechnete fajn hudbu. Je to jasně podchycený předpoklad, že bylo cílem nikterak nebortit kulisu ubíhající krajiny za okny vašeho motorového mazlíčka. Nechají vás tak v klidu podupávat si nohou (ale pozor ať nedupnete příliš razantně na brzdu) nebo prsty vyťukávat melodii do obruče volantu.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY