shop.musicserver.cz
"Damn The Torpedoes" Toma Pettyho & The Heartbreakers potvrzuje mýtus o klíčových třetích albech

"Damn The Torpedoes" Toma Pettyho & The Heartbreakers potvrzuje mýtus o klíčových třetích albech

Vydáno: 16.10.2021 16:35 v sekci Slavná alba - Jiří V. Matýsek | foto: Adrian Boot

Některým kapelám se podaří dosáhnout věhlasu hned první nahrávkou - takových silných debutů už jsme v našem seriálu pár měli. Pak je tu ještě druhá část, která si musí počkat a svou cestu k úspěchu si vybudovat. Ideálně třetím albem. Tak jako Tom Petty & The Heartbreakers a jejich "Damn The Torpedoes."

The Heartbreakers jsou typickým příkladem kapely založené prostě z přátelství, bez nějakých vyšších ambicí, byť samozřejmě každý muzikant chce, aby se jeho hudba hrála. Formace vznikla v Gainesville na Floridě, což v mnoha ohledech ovlivnilo její typický zvuk, který z masy rockových kapel sedmdesátých let výrazně ční a je snadno rozpoznatelný: "V dospívání nás všechny formovalo to, co se hrálo v rádiu," vzpomíná klávesista Benmont Tench. "Takže jsme se naučili vnímat hudbu a rytmus podobným způsobem." Kytarista Mike Campbell doplňuje: "Jelikož pocházíme z Floridy, tedy z hlubokého jihu, ovlivnila nás kombinace dvou stylů: Jižanského blues a dále britského rocku. Byli jsme teenageři v době, kdy se objevili The Beatles, Stones a další kapely. Tyhle typy muziky nás nadchly a začali jsme taky chápat, jak jsou propojené."

Bezejmenný debut vydala skupina v roce 1976, jisté rotace v rádiích se mu dostalo, ale rozhodně ne tolik, jak by si parta mladíků z Floridy představovala. Podstatně větší úspěch ale zaznamenala ve Velké Británii, ten se ale domů převézt nepodařilo. Formace se tak na několik let dostala do role předskokanů pro širokou škálu hvězd: "Ocitli jsme se na soupisce kapel hrajících všemožné styly. To znamená, že ne vždy jsme hráli před publikem, které by naši muziku ocenilo. Nebyla to ideální situace. Pak jsme se rozhodli, že už nebudeme zahajovat koncerty někoho jiného a že budeme hrát jen pro lidi, kteří přišli výhradně na nás," popisuje Tom Petty zlomový okamžik ve vývoji skupiny.

Po roce se debut dostal do žebříčku nejprodávanějších desek a vydržel tam celý následující rok, a to i v době, kdy se tam objevil jeho následovník "You’re Gonna Get It". Situaci před natočením očekávaného třetího alba zkomplikoval právní spor s labelem MCA. Pod něj byl bez souhlasu prodán a situace nakonec hrozila tím, že vznikající desku vydá label sám bez možnosti kapely to jakkoliv ovlivnit. Pomocnou ruku muzikantům nakonec podal sublabel MCA Backstreet Records, se kterým Petty podepsal novou smlouvu.

"Damn The Torpedoes" vzniklo pod dohledem producenta Jimmyho Iovina, který vystřídal Dennyho Cordella, jenž skupinu provázel v jejích začátcích. Iovine měl v té době za sebou další dvě převelice úspěšná třetí alba, "Born To Run" Bruce Springsteena a "Easter" Patti Smith. Ukázal se být ideálním průvodcem The Heartbreakers do velkého světa. "Věděl jsem, že Tom nachystal skvělý materiál a navíc jsem vždycky věřil třetím albům," vzpomíná producent. Je to právě Iovine, který přinesl typický, mocný zvuk bicích, které výslednou kolekci ženou kupředu a tvoří skvělý rytmický základ pro celkový zvuk plný drobných kytarových a klávesových vyhrávek. Je skoro až s podivem, že deska vznikala v dokonalé harmonii uvnitř kapely, bez třenic a sporů. Albem muzikanti žili, když nenahrávali, ladili texty, doplňovali nápady, doslova s ní jedli i spali. A na výsledku je to znát.

"Damn The Torpedoes" je vyvážené album, kterému jen těžko něco chybí. Je reprezentativní ukázkou americké větve rockové hudby, pro kterou se vžilo označení heartland rock, mohutný zvuk se tu spojuje s křehkými vybrnkávanými kytarami, spojuje se zde rock pro haly s tím nejlepším z písničkářské tradice. Texty se snaží jít k věci, nemluví jen tak do větru. Zároveň ale neztrácí hitovost a skladby jako "Refugee", "Here Comes My Girl", "Don’t Do Me Like That" či "Even The Losers" jsou oprávněně hity a v rádiích se objevují dodnes. Svou platnost ani po čtyřech dekádách neztratily.

Nadšené bylo publikum, chválou nešetřila ani kritika. Deska se dostala až na druhé místo žebříčku Billboard a na této pozici se udržela sedm týdnů. Přeskočit tehdejší jedničku, "The Wall" od Pink Floyd, ale nedokázala. Ale co, do žebříčku 500 nejlepších alb podle časopisu Rolling Stone se dostaly obě. Bezpochyby tam patří.

Detailní rozbor skladeb i pohled do zákulisí "Damn The Torpedoes" nabízí další díl cyklu Slavná alba. V pátek 15. října jej odvysílala ČT art. Za týden bude série pokračovat vyprávěním o nahrávce "Anthem To Beauty" formace Grateful Dead.

Série článků vzniká ve spolupráci s Českou televizí.

NÁZORY
  • Ta deska se nejmenuje "Damn the Torpedos"... (Jan V., 16.10.2021 19:17) Reagovat

    Ta deska se nejmenuje "Damn the Torpedos" - vy fakt neumíte číst?
    "o nahrávce "From Anthem To Beauty" formace Grateful Dead." - co jste za Musicserver? Vy jste neskuteční zoufalci a neználci.

    • Re: Ta deska se nejmenuje "Damn the Torpedos"... (Honza Balušek, 16.10.2021 20:22) Reagovat

      Máte pravdu, opraveno. Nekvalita redaktorů se ostatně vždy pozná podle toho, že jim v názvu alba chybí jedno písmeno.

      • Re: Ta deska se nejmenuje "Damn the Torpedos"... (Jan V., 16.10.2021 23:21) Reagovat

        Ne, ta se pozná podle toho, že nevědí, že se jedná o DVĚ alba Grateful Dead (Anthem of the Sun a American Beauty) a že dotyčný dokument popisuje vznik těchto DVOU desek.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Niall Horan, Tommy Lefroy, Sportovní hala Fortuna, Praha, 17.3.2024
Naživo: Niall Horan si v Praze ječící dav dívek omotal kolem prstu Niall Horan se během jednoho roku již podruhé představil v České republice. Už loni patřilo jeho vystoupení na festivalu Colours Of Ostrava mezi ta povedená a své hudební nadání spojené s pokorou a úžasnou bezprostředností v Praze... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 19:30 v sekci Naživo
Róisín Murphy, Forum Karlín, Praha, 17.3.2024
Naživo: Róisín Murphy odehrála ve Foru Karlín vynikající koncert Róisín Murphy zamířila opět do Prahy, tentokrát do Fora Karlín. Irská zpěvačka, známá svým unikátním vokálním projevem a vizuálním stylem, přenesla přítomné do světa tanečních rytmů a elektronických experimentů. Dostalo... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 10:00 v sekci Naživo
Ariana Grande - Eternal Sunshine 8/10
Recenze: Ariana Grande se na albu “Eternal Sunshine” otevřeně vyrovnává s rozvodem a následným smířením Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu... čtěte zde
Vydáno: 18.03.2024 00:00 v sekci Recenze
Jason Derulo - Nu King 3/10
Recenze: Na desce "Nu King" Jasona Derula kvantita výrazně vyhrává nad kvalitou Kdyby Jason Derulo počkal ještě rok, uběhlo by deset let od vydání jeho posledního studiového alba. Uplynulou dekádu nás zásobil nepřeberným množstvím různých singlů, na které navázal deskou "Nu King". Zjevným cílem bylo toto... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 16:30 v sekci Recenze
Mirai ft. Majk Spirit - čas rány zahojí 3/10
Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu Pět singlů během čtyř měsíců. Takhle se Mirai chystají na vydání nového alba. Zatímco počet zveřejněných písní a doprovodných videoklipů je působivý, hudebně novinky drhnou. A ta úplně nejčerstvější nazvaná "čas rány... čtěte zde
Vydáno: 17.03.2024 10:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Bruce Springsteen připravil na duben další výběrovku (06.03.2024 13:02)
- Bruce Springsteen zahraje po dvanácti letech v Praze (31.10.2023 09:01)
- Recenze: "GRRR Live" konzervuje živou energii The Rolling Stones na věčné časy. Znovu, ale stále skvěle (25.02.2023 10:30)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2022 podle musicserveru (30-21) (25.01.2023 20:00)
- Video: Patti Smith vzdala hold Vivienne Westwood svým hitem "Redondo Beach" (03.01.2023 10:11)
- Rolling Stones vydají živák "Live Grrr!". Záznam vystoupení k 50. výročí je plný hvězdných hostů (01.12.2022 17:26)
- Nové desky 47/2022 - od Ringa Starra přes Stormzyho po Lipa (30.11.2022 17:00)
- Bruce Springsteen chystá box nevydaných nahrávek a láká na pokračování alb s covery (28.11.2022 07:54)
- Recenze: Soulman Springsteen je na "Only The Strong Survive" pouze za zpěváka. Staré pecky mu ale sedí náramně (21.11.2022 00:00)
- Nové desky 45/2022 - od Louise Tomlinsona přes Bruce Springsteena po Black Eyed Peas (16.11.2022 17:30)

ALBUM TÝDNE 12/2024

Ariana Grande
Eternal Sunshine

Rok 2024 bude bezpochyby opět patřit drobounké krásce Arianě Grande. Na podzim ji čeká premiéra filmové verze slavného muzikálu "The Wicked", kde si rovnou střihne hlavní roli. A taky je v období, kdy je čerstvě po rozvodu, takže tu máme opět jedno terapeutické porozchodové cvičení s názvem "Eternal Sunshine".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 19.03.
Katapult (CZ) (Forum Karlín, Praha)
Pá 22.03.
Ewa Farna (CZ) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Jason Derulo (US) (O2 arena, Praha)
Ne 24.03.
Mother Mother (CAN) (Forum Karlín, Praha)
Ne 24.03.
Giant Rooks (DE) (Roxy, Praha)
Po 25.03.
Only The Poets (UK) (MeetFactory, Praha)
Čt 28.03.
Tom Odell (UK) (Forum Karlín, Praha)
Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince The Prodigy Vladimír Mišík Karel Gott Queen AC/DC Adele Sophie Ellis-Bextor Taylor Swift Kabát Lucie Vondráčková Madonna U2 Dua Lipa Kryštof Billie Eilish Mirai Rush Bono
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu