Kanadští neopunkeři na vrcholu svých sil

21.03.2006 12:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

DVD + CD Simple Plan "MTV Hard Rock Live" je záznamem koncertu z kanadského Orlanda. Jde o mimořádně dobře vyvedený koncert nejen hudebně, ale především technicky. Simple Plan zpívají, hrají, skáčou a taky se potí. Ačkoliv studiové desky tohoto seskupení jsou spíše průměrem, naživo jde o pěkný zážitek.
7/10

Simple Plan - MTV Hard Rock Live

Skladby: Shut Up, Jump, The Worst Day Ever, Addicted, Me Against The World, Crazy, God Must Hate Me, Thank You, Welcome To My Life, I'm Just A Kid, I'd Do Anything, Untitled, Perfect (+ CD bonus: Crazy (acoustic version), Welcome To My Life (acoustic version), Perfect (acoustic version))
Celkový čas: asi 60 minut + 72:37

Simple Plan - MTV Hard Rock Live
© facebook interpreta
Záznam koncertu kanadské neopunkové skupiny Simple Plan v Orlandském Hard Rock Café se představuje na dvojkotoučové kompilaci DVD + CD. Na DVD najdete záznam koncertu, na CD pak celý koncert ještě jednou v audio podobě a jako bonus tři skladby v akustických verzích. Jde o první DVD skupiny tohoto typu, na druhou stranu, DVD "A Big Package For You" taky nebyl žádný vopruz. Tento svazek je potřeba vcelku pochválit. Líbí se mi zpracování koncertu, jde o dobře udělaný dynamický záznam, u kterého se nebudete nudit. K samotnému koncertu se ale dobrat ještě nechci. U kotouče DVD si můžete vybrat ze dvou zvukových kvalit - Dolby Digital 5.1 Surround a DD 2.0 Stereo. Je třeba říct, že zvuk je perfektní. Skutečně není co vytknout, z disku čiší dobrá práce odvedená u mixážních pultů studií. Nic neruší, nic nepřebývá. Stejně tak dobrý pocit mám z obrazu (NTSC 4:3). Koncert je doslova oblepen kamerami, což je znát a je to velké plus. Dokonce i bubeníka si můžete obhlédnout ze všech stran.

Malou zastávkou bych rád poznamenal, že Simple Plan vlastně není můj šálek kávy. Punk-rock a podobné styly jsou mi blízké velmi, nicméně balady a vypalovačky Simple Plan se poměrně pádivě blíží spíše rádiovému pop-punku. Často se na adresu podobných seskupení připisuje to, že skladby jsou jednoduché (extrém jsou pak "3 akordy"), zpěv je pořád stejný, vzorec hudby je konstantní a celá "muzika" spočívá v tom, že kapela má číra, skáče do vzduchu, háže do lidí zpocená trička a hlavně je hrozně "in". Fanynky jsou připraveny omdlít, jednak díky přítomnosti jejich idolů, jednak kvůli tomu, že podobné akce nejsou příliš vhodné pro jejich věkové průměry (12 let).

Chtěl bych k tomu poznamenat toliko, že skutečně z hudby Simple Plan nečiší nějaká přílišná originalita, také kytarové riffy jsou mírně jednobrdové a i "akustické verze" šlágrů jsou prostě pořád jedno a to samé. Ale tato kapela mě velmi příjemně překvapila tím, jak hraje naživo. Při sledování DVD jsem se skutečně nenudil, frontman Pierre Bouvier dělá během koncertu divy. Skáče po všech čertech a do publika, rozhecovává dav hříčkami, nechá leckterý refrén na přítomných, spotřebuje několik litrů vody jen proto, že z každé plastové láhve jen upije, načež ji hodí davu lačnících fandů... zkrátka jede na sto procent, a nutno dodat, že zbytek kapely taktéž. Při skladbě "Perfect" pak Bouvier předvede, že ani kytara mu není cizí. Mám-li to vzít stručně, program koncertu je našlapaný a případná přítomnost na něm se zdá být skutečně zážitkem. Skupina hraje naživo velmi dobře, bubeníka Simple Plan dokonce v této hudební branži považuji za nadprůměrného instrumentalistu. Ale to všechno jen tak na okraj.

CD + DVD "MTV Hard Rock Live" mě potěšilo velmi. Jde o pěkně vyvedenou sběratelskou edici, ve které v rámci bookletu můžete prolistovat pěknými fotkami z koncertu. Velikým minusem jsou snad jen bonusy - kromě koncertu je DVD holé. Ačkoli u těchto kompilací se s klipy, rozhovory nebo zákulisím příliš počítat nemůže, přece jen to zamrzí. Závěrem dovolte konečné hodnocení: Myslím si, že takto má koncertní záznam vypadat. Nicméně srážím dva body za to, že nemám k dispozici žádný bonus, a srážím bod za to, že na DVD nenajdu žádné (natož pak české) titulky. Nicméně je to ta nejvychytanější a nejvyšší sedmička, co jsem kdy dal.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY