Desetiletá prohlídka Trabandu

23.12.2005 05:00 - Jaroslav Moravec | foto: facebook interpreta

Traband pomalu získává status kultovní kapelky české scény. Pro solidní mejdan se důvod najde vždycky a Trabandi se rozhodli oslavit 10 let existence koncertním cédéčkem a dévédéčkem. Přítomny byly tedy i kamery a chlapci se, jak se sluší a patří, snažili. Výsledek se jmenuje "10 let na cestě".
8/10

Traband - 10 let na cestě

Skladby: Markéto!, Přijíždí posel, Leží dáma na kolejích, Jak to všechno pěkně roste, Orel & panna, Sáro!, V čekárně u doktora, Na druhý břeh, Katarína!, Černej pasažér, Tlustý muž v zrcadle, Nemám rád trpaslíky, Hospoda, Viděl jsem člověka, Žižkovská romance, Nezdárný syn, Krysy, Historka z podsvětí, Panenka Bárbí & Málborou men, Lano, co k nebi nás poutá
Celkový čas: 65:52
Vydavatel: Indies
Českých kapelek, jako je Traband, existuje u nás spousty a všechny bojují se stejným neduhem. Koncertují jak šílení, houževnatá fanouškovská základna je utvrzuje ve snažení, ale ne a ne proniknout do širokého podvědomí. A když se Trabandi rozhodli, že celý rok 2006 nebudou koncertovat (přitom vystoupení jim výtečně šlapou), je nutné dát posluchačům náhradu. K tomu přidejte desetileté výročí a není co řešit. Jarda Svoboda nehodlá vůbec ubírat z nespoutanosti živého vystupení, proto je celý živák podáván tak, jak byl zaznamenán, bez úprav ve studiu. Původně jsem se zvuku dost bál, ale zní mi skvěle všechny nástroje, čistý hlas zpěváka, samozřejmě nedá se čekat studio, ale mix dechovky, ska a reggae říznutého folk-pop-rockem je slyšet sakra dobře. I když Svoboda v bookletu samozřejmě přiznává, že se nic nevyrovná opravdovému zážitku stát v davu.

Dost ale už omletých frází, těžko psát recenzi na záznam šlapající, prakticky bez chyby hrající mašiny. Nečekejte moc hitů z posledních desek "Kolotoč" nebo "Road Movie", takže žádné koncertní best of, ale spíš průřez celou tvorbou.

Vystoupení se povedlo i dramaturgicky, pomalejší songy střídají vypalovačky, ty jsou zase nahrazeny vykřiknutým heslem. Jako otvírák dokonale posloužila "Markéto!". Nejvíc mne oslovila "Na druhý břeh" nebo hodně popová "Sáro!". Ale jinak mi trochu všechny ty skáčkové pokřiky splývají, možná to bude tím, že české juchanice moc neposlouchám. Poslechnete si taky úryvek z české hymny ("Jak to všechno pěkně roste" - mimochodem velice povedená) a policejní hlášení, zkrátka z celé hodiny je cítit, jaký mejdan to byl. A to je u živáků jednoznačně nejdůležitější. Za bonusek považujte videoklip songu "Lano, co k nebi nás poutá".

Jsem obzvlášť háklivý na vánoční tahy, kdy se narychlo uplácá nějaká ta bestofka, nějaký koncertík, aby bylo co prodávat. Indies Records bych nerad viděl v téhle škatulce. Naštěstí tam tento koncert vůbec nepatří. Pro zaryté Trabanďáky je vlastnění tohohle cédečka nutností, pro trochu méně zaryté je vhodné kvůli staronovým písním z prvního alba, poměrně raritnímu materiálu. "V čekárně u doktora", "Na druhý břeh", "Hospoda" a "Tlustý muž v zrcadle" nahradily novější hity, ale na oslavě desátých narozenin si pánové kapelníci můžou dělat, co chtějí, ne? A že jim to fandové ještě s vervou baští, není nic podivného.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY