shop.musicserver.cz
Colours Of Ostrava, Slezskoostravský hrad, Černá louka, Ostrava, 16.7.2011

Pomoc, všechno se nedá stihnout!

Vydáno: 17.07.2011 18:15 v sekci Naživo - Pavel Parikrupa a Radek Londin | foto: facebook interpreta

Sobota. Třetí den Colours Of Ostrava, léto je tu. Jestli někde prší, tak ne v Ostravě. Tady se řeší jiný problém: jak stihnout vše, co stojí za zhlédnutí, případně co oželet. My jsme stihli a neoželeli události, o nichž píšeme na následujících řádcích.

Live: Colours Of Ostrava 2011, den třetí

místo: Slezskoostravský hrad, Černá louka, Ostrava
vystoupili: Lisa Hannigan, Mono, Tata Bojs, Marsyas, Traband, Salif Keita, Apollo 440, Priessnitz a další
datum: 16. července 2011
Fotogalerie

Lisa Hannigan, Colours Of Ostrava 2011, Ostrava, 16.7.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Na sluncem ozářenou Park Stage přišlo další Sluníčko, Lisa Hannigan. Věděl jsem, že to bude dobré, ale až tak? Éterická a neuvěřitelně milá Lisa si získala srdce posluchačů už jen tím, jak se chovala a jak vypadala. K tomu nás obdarovala koncertem plným křehkých písniček, nad jejichž krásou srdce plesalo. Definitivním zaokrouhlením výkonu na desítkové hodnocení byla úchvatná závěrečná coververze depešácké "Personal Jesus"!

U koncertu Trabandu mne mile překvapilo, jak se publikum chytalo a zpívalo s kapelou (jejímž hostem byla Lucie Redlová). Traband vytáhl, jak jeho členové vtipně poznamenali, úplné hniloby ("Krysy") i novější fláky - a bylo to dobré. "Romeo a Julie po dvaceti letech", "Indiáni ve městě", "Černej pasažér"... Caramba, proč se tohle nehraje v rádiích?! Vystoupení Marsyasu bylo trošku rozpačité, ale nešť, lidí přišlo dost, především starší ročníky (měřeno festivalovým průměrem) a ti byli evidentně spokojeni, že si mohli zazpívat se Zuzanou Michnovou a Oskarem Petrem. Zuzana se místy trápila, kapela ji ale naštěstí vždy podržela a nakonec zvítězila síla nostalgie po starých (a skvělých!) písních.

Naprosto nevšedním zážitkem byla hodina s japonským čistě instrumentálním kvartetem Mono. Černý kůň festivalu? Ten koncert byl naprosto jedinečný a vyžadoval celého posluchače. Kapela byla úplně soustředěná do své hudby a z její strany jsme neslyšeli ani jediné slovo. Skvělá světla doplňovala rozsáhlé kompozice, jež sice byly schematické (ve smyslu tichý rozjezd klíčového motivu, postupný příchod bouře, sonické šílenství a zklidnění), ale dostaly posluchače do úplně jiného světa.

Andreya Triana, Colours Of Ostrava 2011, Ostrava, 16.7.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Na Tata Bojs bylo narváno. Tentokrát nehráli na největší scéně, i když by v pohodě měli narváno i tam. Možná už mám výpadky paměti, ale míním, že Tatáči odehráli nejtvrdší a nejnabušenější hodinu, co u nich pamatuju. Perfektně poskládaný setlist tvořily z poloviny novinky z "Ležaté osmičky", zvolňovalo se řídce, byla to jízda od začátku až do konce. Publikum více než nadšené, skvělá atmosféra a šedesát minut uteklo jak voda.

(zbytek reportáže - Radek Londin) Colours se i letos konal také za ploty festivalového areálu a možnost volby byla opravdu široká. Třeba v sobotu odpoledne si mohl člověk dát velice povedené slam poetry klání s těmi nejlepšími domácími borci (nakonec vyhrála jediná borka - Bio Masa), to vše navíc doplněné koncertem jedné z nejzajímavějších rockových alternativ, kapely Zrní v doprovodu českého mistra slovních a myšlenkových přemetů Bohdana Bláhovce. Vše se přitom odehrálo hned před hlavní festivalovou bránou u nového ostravského Divadla loutek. Přijít tak mohl opravdu každý...

Sobotní Park Stage nabídla hned několik perfektních momentů zklidnění. Vedle Lisy Hanningan se předvedla v podobně oslnivém světle (ačkoli po setmění) britská Andreya Triana, jež na sebe upozornila jako hlas downtempového projektu Bonobo producenta Simona Greena. Sama loni nahrála sólové album, které vycházelo z podobného zvuku vyklidněné elektroniky. Naživo však velice prozřetelně zvolila akustičtější sestavu tvořenou třemi doprovodnými muzikanty. Setem tvořeným převážně baladami a zejména svým hladivým i dráždivým hlasem vrátila výrazu r'n'b prapůvodní význam - tedy rytmus a blues. Ukázala, že když svlékáte duši, stimulujete posluchače podstatně více do hloubky, než když svlékáte tělo, což je dneska bohužel pro běžného posluchače představa o tomto žánru. Její vlastní kompozice navíc skvěle zapadly do chytře zvolených coverů, jakými byla klasika "Grandma's Hands" od Billa Witherse nebo na závěr "Sweet Dreams" z dílny Eurythmics. Tuto hitovku navíc celou vystavěla na samplování vlastního hlasu - vytvořila z ní doslova spirituál a přidala svému setu ještě bavičský element.

The Horrors, Colours Of Ostrava 2011, Ostrava, 16.7.2011
© Honza Průša, musicserver.cz
Návrat Salifa Keity do Ostravy se odehrál ve velkém stylu a rychle odvrátil případný smutek z absence Youssou N'Doura. Mnohačlenný band předvedl zřejmě muzikantsky nejkomplexnější vystoupení festivalu, přitom velice zábavné a taneční. Propletence polyrytmů, které bohatými melodickými běhy podporovala nástrojová sekce, to byl zážitek, který mnohokrát převyšoval současné banalizující syntetické etno-fúze, jež se na festivalu také předvedly. Maestro Keita měl celou kapelu pevně v rukou. O jeho zpěvu i práci s témbrem už se toho napsalo opravu hodně... a právem. Akustičtěji laděné písně z aktuální desky "La Différence" provedl v nablýskanějším a energičtějším provedení, aby zapadly mezi jeho největší esa jako "Djembe" nebo "Bolon". Neumím si představit, co se na jeho koncertech musí dít v Africe, kde mají lidé takovou muziku v krvi... ale i Colours tancovaly!

Kdo už měl možnost slyšet ostrovní indie rockovou senzaci The Horrors naživo, příliš nečekal. Bohužel se od minulého roku nic zásadního nezměnilo. Odcizenost je jistě zásadním tématem jejich hudby, ale když ji naživo nedokážou podat s patřičnou energií a naopak ji ještě zvýrazní, je to škoda. Frontman Faris Badwan tak přes všechna gesta působil no pódiu dost vyjukaně a nejistě, navíc věci z výborné novinky "Skying" naživo působily ještě dost nespojitě a ploše. Na velké hlavní stagei kapela vypadala dost ztraceně. Pod pódiem zůstaly před koncem jen zástupci mladších generací, zřejmě šťastni už jenom z faktu, že mohou být u toho. Při domácím poslechu jsou The Horrors tím nejlepším představitelem současného rocku, bohužel už jim zřejmě náleží nálepka "studiový projekt". Naživo už si příště nebudu kazit dojem.

Domácím Tata Bojs byla oranžová stage dost malá, dav se táhnul, kam oko dohlédlo. V pauzách mezi písněmi neustále propagovali svou čerstvou desku "Ležatá osmička", ale ani to nemuseli dělat, ona se propagovala písničkami sama. Novinky krásně zapadly mezi "best ofky"... Za "Papírovku", kluci dík!

Krásným zakončením sobotní noci na velkých pódiích byl koncert jesenických Priessnitz, který nabídl neopakovatelnou slastně spikleneckou atmosféru. Opět se potvrdilo, že stačí přesvědčivý frontman a kapela, která chápe, co je podstatné, a nepotřebujete žádné vnějškové efektnosti ani stylové šarády. V druhé části setu nechal Jaromír Švejdík odzpívat publikum takřka celé písně a jen si užíval, jak to celé báječně funguje. Koncert byl již tradičně vizuálně podpořen smyčkami z dlouho chystaného filmu "Alois Nebel" (taky se na něj tak těšíte?), což ještě přidalo atmosféře.

NÁZORY
  • ... (jozka cerny, 18.07.2011 13:56) Reagovat

    a jezis,kde jsou Apollo 440? jaka vyjmecnost je krizovala?

    • Re: ... (Londin - autor, 18.07.2011 18:22) Reagovat

      Vyjimecnost je zadna skutecne nekrizovala, ale oni sami nebyli nicim vyjimecni - ani v dobrem ani ve zlem - proto zde chybi - nebo chcete cist fraze typu: "Stop The Rock i po 12 letech zvedne na nohy"? Reporty nejsou nafukovaci a nikdy se bohuzel nezavdecite vsem

      • Re: ... (LittleL, 19.07.2011 13:03) Reagovat

        Sice chápu, že se nelze zavděčit všem a vidět vše, ale aspoň zmínka typu: "Byli tam a dle ohlasů kapely se jednalo mimořádný koncert..." by k takové legendě patřila, namísto okázalé ignorace. Stačí se podívat na jejich profil na Facebooku.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Pohled do českých hitparád 12. týden 2024
Dua Lipa a Benson Boone stále vládnou singlovým žebříčkům, The Rolling Stones jsou hranější než Mirai Pravidelný vítěz českého albového žebříčku Viktor Sheen se musel v aktuálním kole sklonit před svým žánrovým souputníkem, vedení totiž přebírá Grey256 s nahrávkou "Tentokrát". Rádiové hitparádě nadále neohroženě... čtěte zde
Vydáno: 29.03.2024 08:30 v sekci Novinky | České hitparády
We Are Domi - Love Every Part Of It 9/10
Video: We Are Domi doplnili skvělý elektropopový song "Love Every Part Of It" netradičním videoklipem Trojice We Are Domi, jež se mnohým vryla do paměti v roce 2022 svojí účastí v Eurovizi, přichází s povedenou písničkou "Love Every Part of It". V ní se snaží bořit stereotypy a noří se do tlaků společenských očekávání ve... čtěte zde
Vydáno: 28.03.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner
Nové desky 12/2024 - od Elbow přes Shakiru po Janu Kirschner Už týden před Velikonocemi přišla do obchodů velmi bohatá nadílka novinek v čele se Shakirou, Elbow, Gossip nebo Alestorm. K nim se přidali například Gary Clark Jr., Fletcher, Kenny Chesney, Empress Of, Pnau, The Veronicas a zejména... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 22:00 v sekci Novinky | Nové desky
The Jesus and Mary Chain - Glasgow Eyes 7/10
Recenze: The Jesus And Mary Chain oslavují deskou "Glasgow Eyes" 40 let na scéně Píše se rok 2024 a je tak trochu zázrak, že The Jesus And Mary Chain stále tvoří hudbu. Když se totiž v roce 1999 rozpadli, málokoho napadlo, že bratři Jim a William Reidovi budou ještě někdy spolupracovat. A přece se teď vracejí... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 16:15 v sekci Recenze
Justin Timberlake - Everything I Thought It Was 8/10
Recenze: Justin Timberlake se na "Everything I Thought It Was" trochu zacyklil. Ale to nevadí Justinu Timberlakovi lze vyčítat ledacos, ale určitě nelze tvrdit, že neexperimentuje. Naopak - snahu vykročit ze zajetých trendů a vyšlapávat nové cesty ukazuje celou svou dospělou kariéru. A daří se mu. Kromě toho, že se stal... čtěte zde
Vydáno: 27.03.2024 08:30 v sekci Recenze
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Nabitý program Colours of Ostrava 2024 vyvrcholí hvězdnou sobotou (06.03.2024 12:03)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Naživo: Jak se Tata Bojs loučili s Divadlem Archa (10.12.2023 12:45)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Colours of Ostrava přivezou Queens of the Stone Age (15.11.2023 11:02)
- Sam Smith a další. Colours of Ostrava odtajnily část programu příštího ročníku (31.10.2023 07:11)
- Naživo: Tata Bojs na hlučínské Štěrkovně možná naposledy zahráli kompletní "Nanoalbum" (30.07.2023 13:31)
- Naživo: Festival Colours Of Ostrava skončil. V jeho finále zahráli Purple Disco Machine, Macklemore nebo Seun Kuti (25.07.2023 15:26)
- Tata Bojs zahrají na Štěrkovně Open Music v Hlučíně kompletní "Nanoalbum" (25.07.2023 09:43)
- Fotogalerie: Poslední den Colours hrál všemi barvami (24.07.2023 10:02)

ALBUM TÝDNE 13/2024

Moimir Papalescu & The Nihilists
Mystery Women In The Acid Pools

Jedna z mnoha tváří Moimira Papalescu, projekt Moimir Papalescu & The Nihilists, dlouhá léta spal. V roce 2006 odešel po albu "Lewis Neptune" na vrcholu. Trojici protagonistů zaválo tvůrčí pnutí různými směry, po sedmnácti letech se ale spojilo pro nové album "Mystery Woman In the Acid Pools". Povedlo se?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 29.03.
Judas Priest (UK) / Saxon (UK) / Uriah Heep (UK) (O2 arena, Praha)
Út 09.04.
The Academic (IRL) (Futurum Music Bar, Praha)
Út 16.04.
Dave Matthews Band (US) (O2 Universum, Praha)
Út 16.04.
Lil Tracy (US) / Brennan Savage (US) (Fuchs2, Praha)
St 17.04.
Foreign Beggars (UK) (Bike_Jesus, Praha)
Čt 18.04.
Slash feat. Myles Kennedy & The Conspirators (US) (Winning Group arena, Brno)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince Justin Bieber Vladimír Mišík The Prodigy AC/DC Queen Adele Rush Kabát Karel Gott U2 Bono Sia Taylor Swift Télépopmusik Paws Dua Lipa Madonna Lucie Vondráčková Mirai
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu