Já nechci být americký idiot (živě)

08.12.2005 14:00 - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Kapela Green Day, fenomén poslední doby, dvě slova, která jsou v poslední době až podivně často k vidění. Záznam koncertu v anglickém Milton Keynes National Bowl Stadion v červnu letošního roku přináší kompilace DVD + CD "Bullet In A Bible". Ostrý obraz a dobrý zvuk vlastně není to jediné, na co se můžete těšit...
8/10

Green Day - Bullet In A Bible

Skladby: American Idiot, Jesus of Suburbia, Holiday, Are We The Waiting, St. Jimmy, Longview, Hitchin' A Ride, Brain Stew, Basket Case, King For A Day, Wake Me Up When September Ends, Minority, Boulevard of Broken Dreams, Good Riddance
Celkový čas: asi 110 minut
Vydavatel: Warner Music
S kapelou Green Day se poslední dobou roztrhl pytel. A její členové si za to můžou sami; loňským albem "American Idiot" si postavili pomník. Dobrá kapela ale hraje dobře nejen ve studiu, ale i naživo, a Green Day se koncertů nebojí. Záznam open-air koncertu v anglickém Milton Keynes National Bowl Stadion vychází na dvou kotoučích v jednom balení - DVD + CD s názvem "Bullet In A Bible". Tento nový titul není jen tak nějakým sběratelským počinem. Jde o první pořádné zpracování zajímavého koncertu a momentů ze zákulisí této americké skupiny. Je to tak trochu ukázkový vzorek toho, jak má taková věc vypadat. Ale nepředbíhejme - "Bullet In A Bible" se skládá z CD, které obsahuje mírně remasterovaný záznam koncertu, který je na DVD kotouči doplněn i potřebným obrazem.

Když se řekne záznam koncertu, člověka může napadnout leccos. Tohle DVD ale obsahuje tak trochu film. Samuel Bayer, režisér "Bullet In A Bible", z "obyčejného" koncertu vytvořil něco, pro co anglický jazyk používá výraz "masterpiece". Bonusový materiál - rozhovory se všemi členy kapely, ukázky ze zákulisí koncertu, různé starší záběry (některé sekvence, v nichž kapela nerušeně cvičí na malých zesilovačích, považuji za velmi zajímavé) - není na DVD umístěn zvlášť, nýbrž je návazně vpašován přímo mezi jednotlivé kousky koncertu. Autorům nechyběla logika, a tak se nemusíte po songu "Jesus Of Suburbia" bát toho, že bude Billie Joe Armstrong mluvit o vytváření skladby úplně jiné, jak je ještě i dnes úsměvně častým nedostatkem koncertů na DVD. Bonusový materiál se celý točí kolem koncertu - DVD obsahuje i rozhovory s fanoušky, kteří jsou dlouho před koncertem posedaní na trávě před stadionem - a že jich ve finále není málo. Samotný koncert je zkrátka vydařený se vším všudy. Jde o zajímavou show, ač místy mírně kýčovitou. Při retrosekvencích se obraz mění na černobílý a scéna je zabírána snad ze všech možných míst.

DVD "Bullet In A Bible" obsahuje titulky v několika jazykových verzích, které jdou zapnout i do bonusových materiálů - titulky ale nenajdete u skladeb samotných, pouze u promluv mezi nimi a ve zmiňovaných bonusech. Zvuk jistí Dolby Digital 5.1, což je standard. Trochu mi vadí bonusová volba "Photo Gallery", která sice obsahuje fotky z koncertu, ale je vytvořená systémem slideshow. Fotky se mění samy od sebe a jakýkoliv ovládací prvek chybí - můžete jen sedět a koukat. Jinak lze materiál pomocí volby "Chapters" prohlížet po kouscích, a pokud nejste zvědaví na nic jiného než koncert samotný, máte tu možnost.

DVD a CD "Bullet In A Bible" neobsahuje žádné závažné chyby nebo nedostatky, proto ho lze označit za vskutku podařené. Každému, kdo rád kytarovou hudbu tohoto ražení, něco řekne. Green Day odvedli na koncertě dobrou práci a stejně tak i tým lidí, kteří na DVD pracovali. Nezbývá než konstatovat, že na světě je další dobrý kousek muziky.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY