shop.musicserver.cz

Nejsem fašista ani nacista, kdo píše opak, lže!

Vydáno: 10.11.2005 09:30 v sekci Naživo - Ondřej Ševela | foto: facebook interpreta

Daniel Landa se po delší době rozjel na koncertní turné "Bouře 2005", čítající ovšem pouhé dva koncerty - v Ostravě a v Praze. Na turné se čekalo dlouho, první informace byly k dispozici dávno před jeho začátkem a obě haly byly vyprodány. My jsme se byli podívat na pražské vystoupení v T-Mobile Aréně.

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 7
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Vidět Daniela Landu koncertovat naživo není událostí zrovna běžnou. Tento sedmatřicetiletý zpěvák absolvoval v roce 2003 po velmi dlouhé době bez jakýchkoli koncertních vystoupení sérii koncertů "Vltava Tour". Prostor u něj pak dostala práce na nové desce, muzikál "Tajemství" a také Malina, automobilová nadace pro bezpečnost na silnicích, kterou Landa založil s Romanem Krestou. Dlouho očekávané (a odkládané) turné Daniela Landy ale přesto proběhlo. Neslo název "Bouře 2005" a obsahovalo pouze dva koncerty: 3. listopadu v Ostravské ČEZ Aréně a 7. listopadu pražské T-Mobile Aréně. Krátce po posledním živém vystoupení na srpnovém "Rock And Rally Festu" bylo vydáno prohlášení, podle něhož se zpěvák rozhodl podstoupit komplikovanou operaci hlasivek. Určitě jsem tedy nebyl sám, kdo s napětím čekal, zda oba koncerty Daniel Landa odzpívá celé, nebo zda nebude dokonce některý z nich zrušen. Naštěstí se tak nestalo a Daniel Landa odzpíval dohromady asi pětadvacet songů bez známky jakéhokoli problému. Podle svých slov se trochu zadýchával, nicméně hlas pracoval tak, jak měl.

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 2
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Předskokany byli Cocotte Minute. K tomuto faktu bych nerad mnoho dodával. Tato kapela, kterou podle slov jejího lídra pozval osobně Daniel Landa, sklidila největší potlesk ve chvíli, kdy byl ohlášen poslední song, a nelze se publiku divit. Zpěvák nezpíval špatně, kytary hrály dobře, bubeník chvílemi nadskakoval, ale kromě toho, že předkapela hrála nahlas, nevím o ničem, čím by mohla zaujmout. Texty (především refrénů), které se skládaly většinou z několika stále opakovaných slov, vyzněly dost komicky v porovnání s texty, na které je každý zvyklý u Daniela Landy, kterému v této branži osobně těžko hledám rovného. Kdo si počká, ten se dočká a i vyprodaná T-Mobile Aréna dostala to, co požadovala. Společně s početnou skupinou muzikantů vystoupil kolem půl deváté na pódium Daniel Landa. O několik vteřin později už halou zněl první kus, "Motýlek". Sled jednotlivých skladeb prokládal Daniel Landa různými monology. Ten, kdo si koncert v budoucnu vychutná z CD nebo DVD nosiče, tak nepřijde o zajímavé komentáře. Landa se několika větami vyjádřil ke své minulosti a současnosti, o článcích dvou redaktorů časopisu Reflex, které se pro svoji komickou nenávist vůči tomuto zpěvákovi staly hodně známými, nebo o Václavu Havlovi. Jeho slova budou v budoucnosti, tuším, ještě hodně diskutována. Co je ale důležitější, přes obecně mizernou akustiku T-Mobile Arény byl hudební zážitek pražského koncertu skvělý.

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 4
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Landa je známý tím, že obecenstvo na koncertě vždy pobaví, protože sem tam zapomene nějaký ten kus textu. Je to proto, že koncerty téměř neabsolvuje a podle svých slov svoje písničky v autě neposlouchá. Už po druhém songu s názvem "Sen" se ale trochu omlouval slovy: "Já myslel, že na týhle písničce není co zkazit, a mně se to povedlo..." Dá se ale říct, že v těchto chvílích mu pomáhalo mnoho tisíc rozezpívaných hrdel. Landa nezpíval songy, které zazněly na "Vltava Tour", a nasadil jiné věci ze starších desek. Především ale odeznělo téměř celé poslední album "Neofolk" z roku 2004. Koncertní podání bylo díky přitomnosti dechů, smyčcového kvarteta a druhého zpěváka v kapele velmi profesionální. Zvláště dobře vyzněla skladba "Stvůry" z alba "9mm argumentů" - dle mého názoru ještě lépe, než její studiová verze. Stejně výborného provedení se dočkala také "Šance", "Vltava" nebo "1938". Zpěvák přidal ještě zcela novou věc - skladbu "Volám" z nového muzikálu "Tajemství". Atmosféra celého koncertu eskalovala i díky skutečně dobrému publiku. To bylo ukázněné a prosté jakýchkoli nežádoucích činností. Když Daniel Landa odcházel poprvé z pódia s pozdravem, jeho jméno bylo urgováno velmi intenzivně. Dohromady tak přišly ještě dva přídavky. V tom druhém pak (už podruhé) zpívala celá T-Mobile Aréna s Danielem Landou a capella husitský chorál "Ktož sú boží bojovníci", zatímco v popředí vlála česká vlajka.

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 6
© Jiří Kosnar / musicserver.cz
Daniel Landa svými dvěma koncerty nezklamal nikoho, kdo se jich rozhodl zúčastnit. Do sestavy se dostaly i vyložené skvosty jako "Moravské pole" nebo "Militia christy". Dokonce jsem prohrál sázku, když jsem se s kamarádem vsadil o to, že set nebude obsahovat "Protestsong", jenž se mi zdál naživo neproveditelný. Souvětí "Král je klaun a klaun je králem, pískot nese se znuděným sálem, a tak pýcha vládne sama mase, nežijeme, přežíváme, popereme se tu zase / ze lva se stal pejsek na řetězu, slintá, čeká na odměnu od vítězů," které v refrénu na desce zní bez jediného odmlčení v mžiku za sebou, ale Landa skutečně zazpíval. Nevím sice jak, ale zazpíval.

Ač nerad, tento článek musím nějak ukončit. Daniel Landa zase jednou ukázal, že na scéně domácí hudby má své místo a obsadil ho právem. Jeho pražský koncert z turné "Bouře 2005 Tour" byl velmi nevšedním zážitkem, na který osobně jen tak nezapomenu. Snad dodrží své slovo, když v jeho závěru slíbil: "Uvidíme se za jeden, za dva, přinejhorším za tři roky."

Daniel Landa, Cocotte Minute, T-Mobile Aréna, Praha, 7.11.2005

Fotogalerie
Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 10
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 5
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 3
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 1
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 12
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 8
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 9
© Jiří Kosnar / musicserver.cz

Daniel Landa, Praha, 7.11.2005 small 11
© Jiří Kosnar / musicserver.cz


NÁZORY
  • Landův obdivovateli (Vincent, 10.11.2005 09:48) Reagovat

    Zde se názorným příkladem ukazuje, že Landa má příznivce, kteří ho budou oslavovat, i kdyby zpíval něco o medvídkovi Pů. Texty Cocotte minute neznám, ale pro MĚ OSOBNĚ jsou směšné Landovy texty. A nejvíce se "bavím" u toho "...kdybych nebyl debil..." Fakt skvost... No jo, každej potřebuje svoje stádo.

  • no přesně (u.man, 10.11.2005 10:01) Reagovat

    Landa je směšnej kašpar, stádo má sice slušný, ale furt je to stádo... včetně "autora" :)
    ty články v Reflexu jsou rozhodně zábavnější než celá jakobytvorba pana Landy, je vidět, že autor je fanoušek, možná člen Landovy rytířské sekty 8)

  • "Komický" článek... (space.lemon, 10.11.2005 10:37) Reagovat

    ..."komická nenávist dvou autorů časopisu Reflex" ??? :-O Božeeee! Kdo to psal? Ňáký lumen tepli nebo snad sám Landa??? To už dneska na musicserveru může psát fakt každý?... :P (rozuměj každý nekritický obdivovatel Landy...) A proč je v titulku, že není fašoun a ani nácek? OK, nácek nejspíš ani nikdy nebyl a možná opravdu už není ani rasista, ale mě pořád zaráží, že když se podíváte na ty jeho lumeny, tak velká část z nich jsou "plešky"! Jasně - "a to není zakázaný", ale člověku je jasné, že to budou nejspíš taky "ex"-skinheadi a já fakt nevěřím, že by se z tolika hovad stali svatoušci (jak to o sobě tvrdí Landa)...

  • Kvartet jsou 4 (Sogor, 10.11.2005 10:52) Reagovat

    Vazeny pane,
    tezko lze brat Vasi recenzi hudebniho vystoupeni vazne, kdyz si pletete kavartet s kvintetem, ktery Landu ve skutecnosti doprovazel. Anebo jste stal blbe... :-) , v coz doufam.
    To se pak takova recenze tezko obhajuje pred zastupy skarohlidu, kterych se najde vzdycky dost, v tomto pripade obzvlast.
    Kazdopadne to bylo pozoruhodne vystoupeni a jen se to nekomu libi a nekomu ne.

    PS: nejste sam, hudebni publiciste nejen na Vasem serveru mi spis pripominaji hudebni nadsence, kterym nekdo dal do ruky tu zbran nekoho uplne zdrbat nebo vynest do nebes. A ja bych pritom rad fundovany postreh. . .nic vic, nic min.

  • ...a eště... (space.lemon, 10.11.2005 10:55) Reagovat

    "Redaktoři se stalY hodně známými", jo? :P No to snad fakt ne, ne? :) ... Nehledě na to, že pokud někdo nezná J.X.Doležala, tak to svědčí o jeho hodně omezeném všeobecném přehledu... A že existuje něco jako Reflex nebo Lidové noviny, autor asi tež netuší... :/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě
Rozhovory: Moimir Papalescu - V podstatě jsem retro sám o sobě Moimir Papalescu nepřehlédnutelně prostupuje domácí - převážně elektronickou - scénou. Působil či působí ve spoustě projektů, v poslední době se ale nejvíc přetřásá návrat formace Moimir Papalescu & The Nihilists. Bylo to... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád 19. týden 2024
Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift.... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina Na velké hvězdy chudší týden nabízí především novinku Kings Of Leon, kterým sekunduje s ípíčkem plných hostů Orville Peck, australské duo Angus & Julia Stone, popový písničkář Alec Benjamin, punk-rockoví Hot Water Music,... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 13:36 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cocotte Minute v pátek v Rock Café představí svou první výběrovku (09.05.2024 09:29)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- Video: "Milujem se čím dál víc"? Cocotte Minute si na coververzi Kotvaldova hitu vylámali zuby (11.10.2023 10:05)
- Rozhovory: Daniel Landa - Nejsem pánem múzy. Neumím vytlačit píseň na sílu (31.08.2023 18:00)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Miley Cyrus díky "Flowers" vyrovnala letitý rekord Nelly Furtado, Daniel Landa startuje v albech na druhém místě (08.06.2023 08:00)
- Video: Daniel Landa má svou vlastní "Reality Show" (05.06.2023 11:16)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Prince The Prodigy Justin Bieber Vladimír Mišík Queen Kabát Adele Sia Imagine Dragons Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Rammstein Mirai Beyoncé AC/DC Liam Gallagher Lady Gaga Coldplay
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu