R Kelly zavřený ve skříni a jiné příběhy

22.08.2005 18:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

R Kelly pokračuje v chrlení nových desek. Sotva rok po posledním dvojalbu už má nové. Jmenuje se "TP.3 Reloaded" a obsahuje mimo jiné také vynikající pětidílnou rozhlasovou operu "Trapped In The Closet" a bonusové DVD, kde je příběh ze skladby zfilmovaný. Na zbytku desky se představí hosté The Game, Snoop Dogg nebo Twista.
6/10

R Kelly - TP.3 Reloaded

Skladby: Playa's Only featuring The Game, Happy Summertime featuring Snoop Dogg, Sex In The Kitchen, Slow Wind, Put My T-Shirt On, Remote Control, Kickin' It With Your Girlfriend, Reggae Bump, Bump featuring Elephant Man, Touchin' feat. Nivea, Girls Go Crazy feat. Baby, Hit It Till The Mornin' featuring Twista and Do Or Die, Sex Weed, (Sex) Love Is What We Makin', Burn It Up featuring Wisin Y Yandel, Trapped In The Closet Ch. 1, Trapped In The Closet Ch. 2, Trapped In The Closet Ch. 3, Trapped In The Closet Ch. 4, Trapped In The Closet Ch. 5
Celkový čas: CD - 75:33 / DVD - asi 20 minut
Vydavatel: Sony BMG
Za ty necelé tři roky, co píšu pro musicserver, se mi doma nashromáždilo už pět desek od R Kellyho (včetně dvou dvojalb). Tenhle chlapík od svého nechvalně proslulého skandálu s videokazetou neúnavně chrlí jednu desku za druhou, což platí i o rádiových hitech. Samozřejmě že takové množství materiálu nutně působí jako (jak říkají angličané) hit or miss, jednou to vyjde, jednou ne. Pro jeho aktuální album "TP.3 Reloaded" platí spíše to miss: dva tři povedené singly, o zbytku je lépe pomlčet. R Kelly se ale nestal jedním z nejúspěšnějších amerických zpěváků posledních let jen tak pro nic za nic. Vždy dokáže vymyslet něco navíc a v případě "TP.3 Reloaded" se mu to opravdu povedlo. Mluvím o pětidílné rozhlasové miniopeře "Trapped In The Closet", na jejíž díly v květnu napjatě čekala celá Amerika. Díky jejímu obrovskému úspěchu deska debutovala na vrcholu amerického žebříčku.

Vezměme to ale popořadě. Než se k "Trapped In The Closet" na konci alba dostanete, musíte přetrpět hodinu vyšťaveného r'n'b točícího se výhradně kolem sexu a různých míst, kde se dá dělat. Je to odvar z minulých desek a ani hostující rappeři moc nezmůžou. Úvodní "Playa's Only" s The Game je nastavovanou kaší ze dvou nepovedených desek s Jay-Zem (vsadil bych se, že ten beat je přímo z "Big Chips"), Snoop Dogg v g-funkové "Happy Summertime" zní unaveně a Twistovy exhibice působí na pomalém albu dost nepatřičně ("Hit It Till The Mornin'"). Zajímavé jsou snad jen jeho pokusy s exotickými rytmy jako dancehall ("Reggae Bumb Bump" s Elephant Manem, "Slow Wind") nebo reggaeton (závěrečná "Burn It Up", mimochodem v produkci portorických producentů číslo jedna The Luny Tunez). Výrazně se povedla snad jen "In The Kitchen" oživující svůdné groove jeho klasiky "Ignition (Remix)", ale ostatní pomalé skladby se o to samé už pokoušejí marně. Shrnuto, hudebně je to po "Chocolate Factory" a zejména loňském experimentu "Happy People/U Saved Me" rozhodně krok zpátky. Nevýrazné album nepovedeného materiálu, který svádí k myšlence, že to jsou jen nepoužité skladby z minulých desek.

Naopak krokem vpřed, a to obrovským, je posledních pět skladeb alba. Pět kapitol "Trapped In The Closet" je úchvatná miniopera, ve které Kelly na minimalistický hudební podklad vypráví/zpívá zamotaný příběh chlapíka, který musí čelit důsledkům své nevěry a nakonec se dozví, že i jeho manželka podvádí. Story s nečekanými zvraty jako by vypadla z brazilské telenovely, ale chtě nechtě se musíte obdivovat způsobu, jakým ho Kelly podává. "Hraje" všech pět postav, lehkou rukou načrtává atmosféru, náladu i detaily a ke konci každého dílu stupňuje napětí. Tak, aby skončil v tom nejnapínavějším, samozřejmě. Šílenství, které "Trapped In The Closet" způsobilo za oceánem, kde se příběh vysílal v rádiích na pokračování vždy po týdnu, už z cédéčka trochu vyprchalo, přesto si za originální nápad a dokonalé zpracování zaslouží Kelly obrovskou poklonu. Bonusový DVD disk navíc přináší filmové zpracování "Trapped In The Closet", kde se dozvíte další detaily příběhu, které ve zhuštěné podobě na nahrávce není snadné pochytit. Kelly si zahrál hlavní roli, snaží se, ale výsledek je stěží ucházející. (Ale třeba je to schválně natočené jako parodie na amatérské výkony v telenovelách.) Ačkoliv se ještě na začátku léta hovořilo o tom, že DVD bude obsahovat i dalších pět dílů příběhu (ten totiž končí neuzavřený), film končí po dvaceti minutách s "coming soon...chapters 6-10". Třeba se jich dočkáme na nějakém dalším DVD.

Minulý měsíc začal po dlouhých průtazích soudní proces, ve kterém bude muset Kelly zazpívat pravdu o svém vztahu s nezletilými dívkami. Nejde než připomenout určitou paralelu mezi jiným velkým černošským hitmakerem - Michaelem Jacksonem. Zatímco Jackson se ale v mezičase od obvinění po rozsudek pomalu propadal do šílenství, Kelly ve stejné době vydal svůj nejsilnější materiál - od "Ignition (Remix)", přes "Step In The Name Of Love" až po "Trapped In The Closet". Třeba by pak ve vězení mohl konečně natočit svůj "Thriller".


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY