Nad vysněnou zemí Roberta Planta slunce nezapadá

03.06.2005 11:00 - Pavel Parikrupa | foto: facebook interpreta

Robert Plant se svou kapelou The Strange Sensation navštívil nedávno Prahu a představil své nové písně, které krátce po koncertě vycházejí na nové studiové kolekci pojmenované "Mighty Rearranger". Legenda nelegenda, vzal to čert i s Plantovými léty, toto je vynikající deska!
8/10

Robert Plant And The Strange Sensation - Mighty Rearranger

Skladby: Another Tribe, Shine It All Around, Freedom Fries, Tin Pan Valley, All The Kings Horses, The Enchanter, Takamba, Dancing In Heaven, Somebody Knocking, Let The Four Winds Blow, Mighty Rearranger, Brother Ray
Celkový čas: 54:19
Vydavatel: Sony BMG
Robert Plant. Pro ty, kteří nevědí, kdo to je: hanba a zpátky do základní školy populární hudby! Pro ostatní dobrá zpráva: Robert je ve formě a nová deska "Mighty Rearranger" je vynikající. Perfektně navazuje na minulé album "Dreamland" a nahrávala ji skoro na vlas stejná sestava hudebníků. U Planta na věku nezáleží a i když je to rocker (kteréžto slovo může u některých jedinců způsobovat kašlání, pupínky a jiné neduhy), je to chodící symbol proplétání kultur a hudebních stylů notně pozlacený velkým uměním a silou osobnosti. On nestojí na místě a stárne ve velkém stylu.

Hezká ilustrace Plantova přístupu k muzice je znázorněná v poslední skladbě desky: Oficiálně trvá "Brother Ray", živelný jam muzikantů, jen minutu dvanáct, ale po pár sekundách následuje dalších sedm minut elektronických výbojů, kdy se nad beaty mašinek vznáší Plantův vokál, jako by na Sahaře přistávalo UFO. Celá deska je oslavou pestrosti. Účastníci dobrodružství pod názvem "Mighty Rearranger" rozmařile rozhazují aranžérskými fórky a v jedné písničce se lze nadát mnoha překvapení.

Hudba Afriky a Orientu je v Plantovi hluboce zakořeněná, je v něm už podvědomě zakódována a na desce je slyšet téměř po celou dobu, ať už v melodických náznacích nebo jako přímý základ, na němž je vystavěna celá skladba. Co se Plantovi a kapele The Strange Sensation mimořádně daří, je prolínání stylů a nálad - zcela nenásilně spojují tvrdý kytarový hardrock (úvodní vybrnkávání titulní písně úsměvně evokuje ZZ Top) s barevnými ornamenty úplně odlišných kultur, Wales s Marokem, Kelty s Gangou. "Dancing In Heaven" je poctou Georgi Harrisonovi a jeho okouzlení Indií, "Freedom Fries" má těkavý rozsekaný rytmus a je nejdivočejší, ale nejvíc etnicky zní "Somebody Knocking", jež posluchače rozvlní, i kdyby nechtěl.

"Mighty Rearranger" nabízí hudbu mnoha vrstev, je to expedice po světě, výpravná cesta se zkušeným průvodcem, který ani po letech nezatrpkl a s potěšením vypráví staré příběhy tak, aby si pokaždé ke svému povídání přidal něco nového, co tam předtím nebylo. Robert Plant to opět dokázal: Vzpomenete si na Led Zeppelin a přece víte, že je to současná hudba s moderním zvukem. K tomu připočtěme výbornou kapelu (na vzniku písňového materiálu se podílela celá skupina) a je to. Radost až na kost.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY