shop.musicserver.cz

Budoár staré dámy - Nemohli bychom se živit hudbou

Vydáno: 02.06.2005 05:00 v sekci Rozhovory - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Když Budoár staré dámy debutovali s deskou "Na hraní", dočkali se pochval i předpovědi úspěšné budoucnosti. Po pár týdnech se však po nich slehla zem a ze slávy nic nebylo. Tu zem ale Budoáři nedávno znovu úspěšně rozevřeli, a sice druhým albem "My o vlku". Nejen o něm jsme si povídali s frontmankou BSD Martou Svobodovou.

Marta Svobodová (Budoár staré dámy)
© www.budoar.cz
První lavinu pozornosti na sebe partička mladých muzikantů jménem Budoár staré dámy strhla vítězstvím v soutěži Malá Alternativa 2001, čímž si zároveň zajistila kontrakt s nezávislým labelem Indies Records. Následovala debutová nahrávka "Na hraní" (2002) a spolu s ní další série článků, v nichž hudební kritika neskrývala nadšení, co víc, vložila do BSD větší než malé množství nadějí (recenzi je podrobily i americký Allmusic.com a holandský Gonzo). Přestože komerční ohlas na desku byl více méně chladný, tuto ze dvou třetin dámskou kapelu to nijak zvlášť nezklamalo. Ostatně, nejsou žádnou agresivní partou, jež by v hudební kariéře spatřovala jediný smysl života. Už na samém počátku mediálního zájmu veškeré přemrštěné ambice popírali a jinak to nevidí ani dnes, pár týdnů po vydání své druhé desky "O vlku". "Jsme spokojení s povrchovým rozrýváním českých polí," říká frontmanka kapely Marta Svobodová.

Od doby, kdy na vás byl poprvé zaostřen pohled médií, uplynulo hodně přes dva roky. Co nového se u vás mezitím událo?

Nového? Evičce se rozklížily housle, Dáši spadla basa a zlomil se krk, já mám novou, ale strašně těžkou kytaru, Ondra konečně sloupl ze své kytary hroznou nálepku a Štěpa si koupil tenčí paličky. A taky jsme všichni starší a vrásčitější.

Vzhledem k vašemu věku hádám, že jste myšlenkově nepatrně jinde, než před dvěma roky. Podepsalo se dospívání každého z vás na vyznění nové desky?

Myslím, že určitě ano. Třeba já jsem zjistila, že pocity lze vyjadřovat i jinak, než řvaním. Deska je především jiná v tom, že jsou na ní pouze nové skladby, se kterými momentálně souzníme. "Na hraní" bylo spíš výběrem za celou dobu existence kapely.

Budoár staré dámy
© www.budoar.cz
Osvědčil se tento postup?

Nevím, jestli osvědčil znamená úspěch zvenku, ale pro mě osobně se osvědčil. Mám z těch písní radost právě proto, že jsme každou nahrávali v době, kdy byla čerstvá a nejvíc nás bavila hrát.

Dbali jste na ohlasy na debut?

Spíše než na ohlasy jsme dali na kritiku. Poslechli jsme si s odstupem "Na hraní" a řekli si, co chceme udělat zvukově jinak. Nelze si nechat poradit od druhých, páč těch všech druhých je strašně moc. Při tvorbě se řídíme jen sami sebou tak, aby se to líbilo nám. Ve studiu věříme Broňkovi Šmidovi, který nás zná a nahrál nám obě desky.

Co konkrétně je jinak? Jak bys tu desku popsala?

Chtěli jsme, aby deska nabízela písničky tak trochu jinak, než je posluchači mohou slyšet na koncertě. Skladby, co se nám zdály příliš suché, jsme vylepšili perkusemi a akustickými nástroji. Dali jsme také větší prostor sborům a vícehlasům. Přáli jsme si, aby album bylo pestré. Dlouhý čas jsme strávili u mixu a hledání zvuku pro celou kapelu.

Texty jsou opět zhruba ze dvou třetin z pera lidí mimo kapelu. Půjčujete si od druhých, protože vám vaše texty nepřipadají dost dobré?

Nevím. Někdy se zkrátka objeví text, který mi přijde krásný a zvučný, který když čtu, sám jakoby hraje. A v tu chvílí vím, že si ho musím půjčit, protože stejný už napsat nemůžu. (smích)

Podle čeho si vybíráte ten a ten text? Podle formy, obsahu, podle nálady?

Asi podle atmosféry textu a schopností nést melodie.

Nedělá ti coby zpěvačce problém se s texty druhých ztotožnit, potažmo je pochopit? Většina z nich je dost abstraktních...

Kdybych tento problém cítila, tak si daný text nevyberu.

Budoár staré dámy
© www.budoar.cz
"My o vlku" jste stejně jako "Na hraní" obohatili o datovou složku s videoklipy. Přitom ty z "Na hraní" skoro vůbec nešly v televizi. Má cenu namáhat se s natáčením, když se na výsledek práší někde v archivu?

Má to cenu. Klipy netočím se záměrem, aby šly v televizi, ty starší vůbec nepomýšlely na to, že by mohly být někdy vysílány a neodpovídají ani televizním normám. Jde mi o to, aby si je každý na desce našel jako takový malý poklad a mohl si je pustit, kdy chce. Z vysílání v televizi mám ale samozřejmě radost.

CD jste zabalili do pohledného digipacku. Kvalitní digipack ovšem většinou znamená vyšší cenu desky. Necítíte jako stále relativně neznámá kapela 350,- Kč za kus jako přehnanou cenu? Není tomu tak dávno, co mnohem známější -123 min. přišli s "Home" za dvě stovky...

Cenu CD v obchodech bohužel nemůžeme ovlivnit. Na koncertech prodáváme desku za nejnižší možnou cenu 200,- Kč právě proto, aby si ji co nejvíce lidí mohlo koupit tak, jak je, i s obalem...

Ten booklet je vyloženě tvým dílem. Pověz nám k němu něco víc.

Tvorba bookletu byla pro mě krásnou, leč strastiplnou cestou. Přála jsem si vytvořit zajímavý netradiční obal, na který bylo ovšem potřeba novou raznici, jejíž výroba stála tolik peněz, že jsme si ji nemohli dovolit. Nakonec jsem se smířila s tím, že budu muset naplnit klasickou formu digipacku, kterou jsem si na Indies vyprosila. Nosila jsem si k sobě do pokoje noviny a tam je trhala na kusy. Poslouchala jsem písničky, lepila je na papír a fotila. Chtěla jsem ke každé z nich v bookletu vytvořit takový malý obraz, krásný sám o sobě. Digipack pak byl zamýšlen jako zvláštní krajina, kterou prošel vlk. Až na samý kotouč, kde zanechal svých třináct stop-děr.

Byla to tvoje první zkušenost podobného ražení, nebo máš za sebou i práce na zakázku? Jsi studentka umění, čili by to bylo logické.

Byla to moje první samostatná práce tohoto druhu, měla jsem z ní velký strach, ale o to pak větší radost z hotového díla. Musela jsem se naučit spoustu nových věci, za což jsem ráda.

Je krom křtových koncertů a účastí na festivalech v plánu nějaké turné k desce?

Ne, nejsme "turneová" kapela. Musíme chodit do škol a dělat zkoušky.

Budoár staré dámy
© www.budoar.cz
A co až dostudujete? Je tady možnost, že se pokusíte hudbou živit?

To bych si nepřála. Myslím si, že touto hudbou se nedá živit. Já do zpívání a hraní dávám úplně vše a pak dlouho musím sát energii odjinud. Nemohli bychom hrát obden a vydělávat si tak. Jsme spokojení s povrchovým rozrýváním českých polí.

Takže udělat pár desek, potěšit pár fanoušků, objevit se v nějakém tom časopise a konec?

Jo, to je myslím krásná budoucnost.

Všiml jsem si, že dosti pečujete o svůj web. Internetu asi přikládáte velkou váhu.

Bylo období, kdy jsme chodili s Tapozou a štětkou nočními brněnskými ulicemi. Dva hlídali - každý na jednom rohu. Třetí držel plakát, čtvrtý lepil a pátý stínil lepícího. Druhý den jsme pak brousili kolem polepených míst a nahlas vykřikovali: "Ty jo, zítra hrajou Budoáři, to je ta bezva kapela, jdeš? Já určitě." Víš, na ten web se to lepí mnohem snadněji. A hlavně vám to nikdo nepřelepí. (smích)

Díky za rozhovor.

NÁZORY
  • budoar (Roxa, 02.06.2005 08:57) Reagovat

    Jsem rada, ze si budoar zachovava tuto pozici. Posloucham vetsinou jenom ceske soucasne skupiny, na ktere si muzu treba zajit na koncert a vzdycky kdyz se mi zacala libit nejaka skupina, tak po nejake dobe byla znamejsi a znamejsi az ji znali uplne vsichni a pro me ztratila to kouzlo, ktere bylo na zacatku, kdyz se ke mne nevalila ze vsech medii...takze jen tak dal:)

  • budoar2 (Václav, 02.06.2005 16:52) Reagovat

    Já jsem měl podobný rpoblém jako slečna z předchozího názoru. Ale Vlka jsem dneska slyšel poprvé a jsem doslova unešen. Od první desky obrovský skok vpřed. Hlavně to, co Budoár nejvíc umí, je mistrně přizpůsobit melodii textu - básni. To je hrozně těžký a Budoár to umí znamenitě. Nemluvě o výtvarné a filmové stránce. Opravdu bych zde nešetřil superlativy a doufám, že Budoár udrží svůj standard a bude dál pokračovat ve vyšlapané cetsě.

  • jojo (T., 02.06.2005 17:09) Reagovat

    Souhlas. Navic je skvely, kdyz nekdo takhle mlady ma uz jasny nazor, vi co chce rict a neboji se to rict...
    Kdyz si vezmu spoustu jejich starsich kolegu, kteri se vzdy v rozhovorech snazi vsechny presvedcit o tom, jak je slava a uspechy nijak nezmenily a pritom je patrny opak na prvni pohled...

  • díky za to, že jste normální (Standa, 09.07.2005 21:14) Reagovat

    Fakt díky za to, že hrajete a žijete, jasno v hlavě to by se mělo prodávat

  • Lehkost bytí (Brouk, 02.09.2005 22:29) Reagovat

    Mám z vás radost, jste Indy

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Valentines - You All Look Beautiful When You Dance 8/10
Recenze: The Valentines na debutu hlásí: "You All Look Beautiful When You Dance" Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance".... čtěte zde
Vydáno: 13.05.2024 10:30 v sekci Recenze
Rammstein, Abélard, Letňany, Praha, 11.5.2024
Naživo: Okoukané triky stále uhranou davy. Rammstein se vrátili do Letňan Ani kontroverzní kauza zneužívání žen a potvrzená existence manažerky pro takzvanou nultou řadu kolos nezastavila. Vyšetřování bylo pro nedostatek důkazů ukončeno, a tak jediným, kdo dnes před koncerty Rammstein protestuje, je... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 09:00 v sekci Naživo
Rammstein, Letňany, Praha, 11.5.2024 (fotogalerie)
Fotogalerie: Rammstein se opět pokusili podpálit Letňany Ke 30. výročí založení skupiny se němečtí Rammstein opět vydali na velké turné. Jako první zastávku si již po několikáté vybrali Prahu, kde pro velký zájem rovnou přidali i druhý termín. Z prvního vyprodaného koncertu v... čtěte zde
Vydáno: 12.05.2024 06:59 v sekci Naživo | Fotogalerie
Fat White Family - Forgiveness Is Yours 8/10
Recenze: Fat White Family si vás na "Forgiveness Is Yours" získají žánrovou pestrostí a působivými tématy Angličtí Fat White Family přicházejí po pěti letech s novým albem "Forgiveness Is Yours". Čtvrtá řadovka této rockové partičky překypuje velmi působivými příběhy, které doprovází místy až experimentální tóny pohybující se... čtěte zde
Vydáno: 11.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší
Komentované diskografie: Všechna alba Thirty Seconds To Mars od nejhoršího po nejlepší Thirty Seconds To Mars se k nám znovu vracejí, a to 15. května do Sportovní haly Fortuna v Praze. Bratři Shannon a Jared Letové společně s doprovodnými hudebníky představí novou desku "It's the End..." i průlet svou historií.... čtěte zde
Vydáno: 10.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Komentované diskografie
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Budoár staré dámy v olomouckém Jazz Tibet Clubu obrazem (02.03.2024 18:43)
- Fotogalerie: Vydavatelství Indies Scope Records představilo nabitý podzim plný novinek (15.09.2023 08:00)
- Minirecenze: Budoár staré dámy se v "Kostřičkách" ponořil do dekadence (10.11.2020 18:40)
- Nové desky 35/2020 - od Hurts přes Lang Langa po Stryper (09.09.2020 08:00)
- Label Indies představil podzimní novinky (28.10.2018 19:20)
- Budoár staré dámy slaví 20 let, vydává vinyl a odehraje mimořádné koncerty (18.09.2018 15:20)
- Fotogalerie: Budoár staré dámy představil novou desku "Sůl" a zahrál akusticky v Audigu (23.05.2017 12:42)
- Recenze: Když vyvře láva (16.01.2013 09:00)
- Nové desky pro 47. týden (18.11.2012 05:00)
- Recenze: Homo Herba (12.11.2012 08:40)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Vladimír Mišík Justin Bieber Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Dua Lipa Taylor Swift Rush Beyoncé Imagine Dragons Mirai Lady Gaga AC/DC Liam Gallagher 2H+ Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu