shop.musicserver.cz

V posledním semifinále se ukázala síla SuperStar

Vydáno: 21.03.2005 08:10 v sekci Naživo - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Hodně nevyrovnaně ve světle posledního kola působí celé semifinále SuperStar. Z pátého dílu, kde jsme mohli vidět devět dobrých až výborných výkonů a jeden naprosto otřesný (ale s o to víc emotivním koncem), by se dalo sestavit v podstatě celé finále Česko hledá SuperStar.

Česko hledá Superstar
© facebook interpreta
Když jsem sledoval toto kolo, nechápavě jsem zůstal koukat na televizi a na mysli mi vytanulo hned několik otázek. Proč koncetrovali tolik dobrých zpěváků do poslední desítky? Jsou dramaturgové SuperStar natolik hluší, že nebyli schopni sestavit všechny desítky vyrovnané? Například 2. semifinále by se tak mohlo stát daleko zajímavějším nebo by se do finále nemusel dostat vůbec Ali Amiri a podobně. Nicméně dost nyní už zbytečných otázek a pojďme se podívat, jaké jsem měl pocity z vystoupení pátého semifinálového večera.

Janika Kolářová
© superstar.nova.cz
Hned první soutěžící tohoto kola Janika Kolářová nasadila laťku hodně vysoko, alespoň to tak zpočátku vypadalo. Vybrala si písničku "If You Could Read My Mind", kterou napsal a poprvé nazpíval Gordon Lightfoot a o něco později i Olivia-Newton John. Výkon Janiky byl prostě výborný, při rozhovoru působila velice skromně a rozumně, čímž se odlišovala od loňské semifinalistky Madaleny Joaové, kterou mi díky svému původu připomínala. Historie se tentokrát neopakovala a Janika se stala narozdíl od své přechůdkyně desátou finalistkou.

V tomto kole se nám také sešli hned dva rodiče. Již ženatý a pracující otec Martin Müller sáhl po klasice Joe Cockera "You Are So Beautiful" a ač ji vůbec nezpíval špatně, přišel mi jeho projev trošku moc utahaný, místy až mdlý. Porota se to snažila schovat za procítěnost, ale přeci jen Cocker je Cocker a trošku toho jeho chrapláku tam chybělo.

Trojku dostala přidělenou jedna z mých osobních favoritek celé SuperStar, majitelka neskutečného hlasu Naděžda Válová, která si k mému překvapení vybrala Mukovu "Tančíš sama". Tato písnička jí tolik nesedla, spíš si měla vybrat něco od Marty Kubišové, ale i tak mně pořád její hlas hodně bral, přestože tam byly drobné chybky v intonaci způsobené pravděpodobně nervozitou. Škoda je, že při zpívání stála jak prkno, když v medailónku ukázala, že tancuje velice dobře.

Filip Jankovič
© superstar.nova.cz
Slováci asi mají pěveckých talentů dost a rozhodli se je exportovat k nám ještě neopracované, surové. Filip Jankovič, promiňte mi to, doslova potvrzuje teorii Jiřího Krampola, a sice že každý člověk připomíná nějakou figurku z Disneovky (kterou připomíná Filip, nechám na vás). Ale od Disneye zpět k SuperStar. Filip sice není žádným super zpěvákem, ale za to má naprosto ojedinělý projev, což dokázal i v "Cliché" od Support Lesbiens, kterou obrátil totálně naruby, přičemž ještě ukázal, že by mohl hrdě tanečně konkurovat klukům z 'NSync. Jedinou výtku bych na jeho adresu ale měl. Nevíte proč místo o klišé zpíval něco o nějakých klíčích? Nicméně ani to nemohlo ohrozit jeho postup.

Sílu první poloviny završila zpívající studentka policejní akademie Kristýna Peterková. Tahle velice sympatická slečna zalovila v repertoáru Lindy Perry a vylovila z něho "Fill Me Up", kterou zazpívala jak jinak než skvěle. Mohu-li zde něco malého vytknout, pak je to zbytečné protahování tónů, ale nepovažoval bych to za velkou vadu na kráse. I ji dvakrát jmenovala porota, avšak na postup to bohužel zatím nestačilo.

Carole King a její "You've Got A Friend" z excelentní desky "Tapestry" uvízla v hledáčku Simony Bernardové a nutno říct, že ani toto nepatří právě k nejlehčím kouskům. Simona, ač má krásný hutný hlas, si ji posadila až příliš nízko a vše se snažila dotáhnout téměř úpornou snahou, která podle poroty vypadala jako tlačení na pilu, přičemž ale pochybuji, že by v jiných kolech sklidila takovou kritiku. Zde měla trochu smůlu, protože nejspíš bylo porotě trošku trapné pořád chválit.

Mně osobně moc nenadchl Michael Foret, který sáhl po pro něj trošku moc dospělé "Something About The Way You Look Tonight" Eltona Johna, přitom mi spíše připadal jako nedorostlý člen nějakého horšího boybandu. Za svůj mečivý hlas, který tlačil do poloh, kam nepatří, ale sklidil od poroty relativní chválu a Ondřej Soukup by ho dokonce poslal do finále.

Aneta Šmidrkalová, která mi vizáží, bohužel ne hlasem, připomínala Arethu Franklin, se taky utla. Tahle veselá nebo spíše vysmátá dívčina mi sice udělala velkou radost výběrem písničky, bohužel ne tak už provedením. "Bouda Na hororu", kterou v originále zpívala Marie Rottrová, se vůbec nehodila k jejímu hlasu, a když ji ještě doprovodila lacinými gesty, bylo po nadějích na finále. Určitě to chtělo daleko více dynamiky a jiskry.

Dvojnásobná maminka Zuzana Schubertová mě hodně překvapila už v předkolech a tentokrát také. Pokud někde vizážistky udělaly botu, pak to bylo právě u ní. Mamku dvou dětí navlékly do kombinace, za kterou by se nemusely stydět snad jen holky v Perlovce, přitom v medailónku jí to tak slušelo. Asi to byla snaha podtrhnout výběr písničky, kterou byla "Because The Night" Patti Smith, což je na SuperStar hodně těžká skladba, jíž může zpívat ženská, která má něco prožitého, ke které patří i lehce vychlastaný hlas a co si budeme nalhávat, Zuzana Schubertová ji pojala spíše maminkovsky, i když úporná snaha tak nepůsobit byla zřejmá.

Pokud bych měl označit někoho za tragéda celého semifinále, pak by to byl zcela jistě kuchař Kamil Řezníček, který se se svojí "asipřítelkyní" nepředvedl už v úvodním rozhovoru. Jeho podání "Perfect Day" Lou Reeda, kterou ale naše veřejnost zná spíše ve verzi Duran Duran, bylo opravdu otřesné a dotýkalo se už spíše Hvězdné pěchoty. I proto mě překvapilo, když ho Gábina Osvaldová zmínila mezi svými kandidáty na postup do finále. Ovšem jeho téměř pohřební výraz na konci a scéna, kdy si sypal popel na hlavu, byla jedním z nejemotivnějších momentů v celé SuperStar.

Postupující z tohoto kola nebyli žádným překvapením. Jak Filip Jankovič, tak Janika Kolářová si ho zasloužili, i když nutno dodat, že by se z patého semifinále daly sestavit ještě minimálně další dvě zcela jiné dvojice, což potvrdily i různorodé tipy poroty. Neskutečně se tím zkomplikovala situace v Druhé šanci a Divoké kartě, kterým alespoň v mém soukromém žebříčku vévodí Tereza Terčová a Markéta Poulíčková, jejíž pozice se nyní ale značně otřásla. Výhodou nepostupujících z tohoto posledního semifinále dozajista bude, že je budou mít diváci ještě v živé paměti, zatímco na Terezu Terčovou z prvního semifinále si budou horko těžko vzpomínat. Nechme se překvapit, jak to dopadne, ale dá se tušit, že již příštím kolem začíná ta opravdu zajímavá část této soutěže a z tohoto důvodu jsem vám připravil i malou anketu.


NÁZORY
  • Otřesnej článek (*, 21.03.2005 16:35) Reagovat

    Co víc k tomu dodat..

  • Chtělo by to opravu (Verča, 21.03.2005 17:07) Reagovat

    Nechtěla bych ti zasahovat do tvého názoru, ale Michaela Poulíčková se ve skutečnosti jmenu Markéta. Moc jí fandím, takže si myslím, že by bylo škoda, aby pro ni tady někdo nehlasoval jen proto, že ses spletl.

  • Hodnocení star č. 3 ????? (samyr, 21.03.2005 19:33) Reagovat

    Docela by neškodilo, kdyby si autor pustil záznam z prvních kol letošní SS. Naděžda Válová má být favoritka celého letošního ročníku ? Mě osobně Naděžda utkvěla v paměti jako ta, co neměla vůbec pod kontrolou své emoce(afektované vzlyky a pláč). A to z ní má být za tři měsíce téměř profesionální zpěvačka ? Docela pěkné hodnocení od poroty v semifinále mělo (dle mého názoru) pomoci tomu, aby ihned po odchodu ze sálu u ní nedošlo k úplně stejným reakcím (u diváků stejně neměla šanci). Zpěv mě nezaujal ani trochu. Dále mám u Naděždy jeden velký problém. Pokud by se přece jenom dostala hodně vysoko, podle mého by skončila právě u těch estrád, které vyžadují jen natočení CD ve spolupráci s najatými profesionálními muzikanty - a pak by následovalo jen stále dokola cestování ve směru "Barrandov a zpět" na ty playbackové estrádní produkce - a k těm už samozřejmě muzikanti nejsou vůbec nutní. Šárka Vaňková si vybrala právě takovou cestu ke zviditelnění, nechť je jí to přáno. Její slušný hlas a nečekaně dobrý výkon v loňském posledním finále (až jsme se báli o výsledek), v kombinaci s vhodně zvoleným repertoárem ale sliboval víc než estrády na Barrandově. Otázka je, jak dlouho to takhle bude fungovat a jestli vůbec pak (až bude odejita) bude ochotná dřít v nějaké kapele. Já bych
    hledal naopak zpěváky, kteří s následně sestavenou kapelkou budou sjíždět Česko křížem krážem a hrát na koncertech a festivalech. Nepřipomíná vám to něco, co právě zažíváme u jedné neobyčejné
    osmnáctileté holčiny ?


  • Divoká karta ? (samyr, 23.03.2005 16:52) Reagovat

    Doufám, že tentokrát bude paní Osvaldová důkladně zvažovat své činy. Stát si za svým názorem je sice fajn, ale všeho moc škodí (doporučit kandidáta pro Hvězdnou pěchotu na postup do finále SS je tedy úlet mimořádný, i když jako šašek finálových večerů by mohl být docela dobrý). Nedojde-li v neděli u soutěžících k nějakým zásadně změněným výkonům, ať už směrem nahoru či dolů, měla by volba divoké karty padnout na Terezu Terčovou. Diváci budou mít při hlasování trochu jiný názor, soutěž není jen o zpěvu. Filip Jankovič je sice rozený bavič a výrazný typ (a volbou svého „vohozu“ výsledný kladný dojem jen podtrhl), u diváků vyhrál, ale nejlepší zpěv nepředvedl ani náhodou. Tereza Terčová by mohla v naší
    popmusic jít cestou ve stylu Norah Jones, kterou tak obdivujeme pro ten skvěle zvládnutý cross-over popu,
    folkrocku, soulu .... Ovšem, dostane-li Tereza šanci i jinde než jen na (polo)amatérské úrovni. Odtud se opravdu těžko oslovují milióny. Zná snad někdo takovou Magdalenu Brožkovou? Přitom barva jejího hlasu je nevšední a docela zajímavá. A zpívat taky umí.

  • Preco tam je... (Milinek, 26.03.2005 08:11) Reagovat

    Neviem ako sa dokaze ten Slovak este drzat v Superstar. Jeho prejav v tej Slovenskej nesta do kopy za nic... Som zvedavy ako to ten cloviecik dotiahne daleko....???

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Billie Eilish - Hit Me Hard And Soft 9/10
Recenze: Billie Eilish na "Hit Me Hard And Soft" (opět) definuje sama sebe. Výsledkem je její nejlepší album Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish... čtěte zde
Vydáno: 20.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Serj Tankian - A.F. Day 8/10
Video: Serj Tankian se v syrové písni "A.F. Day" vrací ke kořenům Zpěvák System Of A Down a v současnosti také mnohostranný umělec a aktivista Serj Tankian plánuje během letošního podzimu vydat pod svým jménem nové EP "Foundations", na které právě poutá singlem "A.F. Day". Ten napsal v pradávných... čtěte zde
Vydáno: 19.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Video
Poly Noir - K mýmu ohni nesedej 7/10
Video: Temná country Polyho z Insanie se představuje komiksovým klipem "K mýmu ohni nesedej" Dark-country projekt frontmana Insanie Polyho nazvaný Poly Noir dostává konkrétnější kontury s prvním singlem - a rovnou titulním. Skladba "K mýmu ohni nesedej" totiž pojmenovala celé album, které by na značce Smile Music mělo vyjít... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 14:30 v sekci Audio / Video | Video
Jan Váňa -  A na Jordán dopadla tma 8/10
Recenze: Jan Váňa předkládá na úsporném debutu "A na Jordán dopadla tma" sbírku zamlžených zrcadel pocitů a situací Písničkářství má na domácí scéně hluboce zapuštěné kořeny. Dříve byl jeho představitel často jinotajným mluvčím, který metaforami kličkoval mezi tím, co režim dovolil. Doba se změnila, sdělení postavené na textu ale... čtěte zde
Vydáno: 18.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Akon, Forum Karlín, Praha, 16.5.2024
Naživo: Akonův pražský koncert se ze splněného snu proměnil v noční můru Pomohl objevit Lady Gaga, natočil duet s Michaelem Jacksonem, stojí za hymnou šampionátu ve fotbale. Výčet toho, co se Akonovi během posledních dvaceti let podařilo, je úctyhodný a nebere konce. Jeho úspěchy ale zároveň neznamenají,... čtěte zde
Vydáno: 17.05.2024 14:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Na okraj: Odsunuli Šeherezádu, třeba odsunou i SuperStar (21.03.2011 00:00)
- Na okraj: SuperStar: Za vším hledej Facebook (12.11.2009 07:20)
- Odstartovala Česko Slovenská SuperStar (07.09.2009 10:35)
- Recenze: Někde 'Uvnitř' se skrývá slušný potenciál (19.05.2009 05:00)
- Publicistika: Slasti a strasti Česko hledá SuperStar (03.03.2008 05:00)
- Publicistika: 10 nejlepších desek českých SuperStars (18.02.2008 05:00)
- SuperStar v Hradci pohořela (29.01.2007 15:56)
- Zbyněk Drda začíná pracovat na debutové desce (13.01.2007 15:46)
- Fotogalerie: Česko hledá SuperStar, závěrečná good bye party , 18.12.2006 (fotogalerie) (21.12.2006 05:00)
- Naživo: Jak se Zbyněk Drda stal třetí českou SuperStar (18.12.2006 09:50)

ALBUM TÝDNE 21/2024

Billie Eilish
Hit Me Hard And Soft

Už ve dvaadvaceti letech se její polička prohýbá pod tíhou Grammy, Oscarů a mnoha dalších prestižních ocenění. Vstupenky na koncert v Praze, který se uskuteční za více než rok, fanoušci vykoupili za pár minut. Nyní Billie Eilish vyslala do světa své třetí album "Hit Me Hard And Soft".

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)
Čt 06.06.
Nickelback (CAN) (O2 Arena, Praha)
Čt 06.06.
††† (Crosses) (US) (Roxy, Praha)
Pá 07.06.
Alfie Jukes (UK) (Café V Lese, Praha)
So 08.06.
Dropkick Murphys (US) (Velký sál Lucerna, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Prince Vladimír Mišík The Prodigy Queen Adele Kabát Sia Taylor Swift Bono Rush Dua Lipa Imagine Dragons Mirai Beyoncé Rammstein mp3.com AC/DC Lady Gaga Billie Eilish
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu