V posledním semifinále se ukázala síla SuperStar

21.03.2005 08:10 - Tomáš Parkan | foto: facebook interpreta

Hodně nevyrovnaně ve světle posledního kola působí celé semifinále SuperStar. Z pátého dílu, kde jsme mohli vidět devět dobrých až výborných výkonů a jeden naprosto otřesný (ale s o to víc emotivním koncem), by se dalo sestavit v podstatě celé finále Česko hledá SuperStar.
Česko hledá Superstar
© facebook interpreta
Když jsem sledoval toto kolo, nechápavě jsem zůstal koukat na televizi a na mysli mi vytanulo hned několik otázek. Proč koncetrovali tolik dobrých zpěváků do poslední desítky? Jsou dramaturgové SuperStar natolik hluší, že nebyli schopni sestavit všechny desítky vyrovnané? Například 2. semifinále by se tak mohlo stát daleko zajímavějším nebo by se do finále nemusel dostat vůbec Ali Amiri a podobně. Nicméně dost nyní už zbytečných otázek a pojďme se podívat, jaké jsem měl pocity z vystoupení pátého semifinálového večera.

Janika Kolářová
© superstar.nova.cz
Hned první soutěžící tohoto kola Janika Kolářová nasadila laťku hodně vysoko, alespoň to tak zpočátku vypadalo. Vybrala si písničku "If You Could Read My Mind", kterou napsal a poprvé nazpíval Gordon Lightfoot a o něco později i Olivia-Newton John. Výkon Janiky byl prostě výborný, při rozhovoru působila velice skromně a rozumně, čímž se odlišovala od loňské semifinalistky Madaleny Joaové, kterou mi díky svému původu připomínala. Historie se tentokrát neopakovala a Janika se stala narozdíl od své přechůdkyně desátou finalistkou.

V tomto kole se nám také sešli hned dva rodiče. Již ženatý a pracující otec Martin Müller sáhl po klasice Joe Cockera "You Are So Beautiful" a ač ji vůbec nezpíval špatně, přišel mi jeho projev trošku moc utahaný, místy až mdlý. Porota se to snažila schovat za procítěnost, ale přeci jen Cocker je Cocker a trošku toho jeho chrapláku tam chybělo.

Trojku dostala přidělenou jedna z mých osobních favoritek celé SuperStar, majitelka neskutečného hlasu Naděžda Válová, která si k mému překvapení vybrala Mukovu "Tančíš sama". Tato písnička jí tolik nesedla, spíš si měla vybrat něco od Marty Kubišové, ale i tak mně pořád její hlas hodně bral, přestože tam byly drobné chybky v intonaci způsobené pravděpodobně nervozitou. Škoda je, že při zpívání stála jak prkno, když v medailónku ukázala, že tancuje velice dobře.

Filip Jankovič
© superstar.nova.cz
Slováci asi mají pěveckých talentů dost a rozhodli se je exportovat k nám ještě neopracované, surové. Filip Jankovič, promiňte mi to, doslova potvrzuje teorii Jiřího Krampola, a sice že každý člověk připomíná nějakou figurku z Disneovky (kterou připomíná Filip, nechám na vás). Ale od Disneye zpět k SuperStar. Filip sice není žádným super zpěvákem, ale za to má naprosto ojedinělý projev, což dokázal i v "Cliché" od Support Lesbiens, kterou obrátil totálně naruby, přičemž ještě ukázal, že by mohl hrdě tanečně konkurovat klukům z 'NSync. Jedinou výtku bych na jeho adresu ale měl. Nevíte proč místo o klišé zpíval něco o nějakých klíčích? Nicméně ani to nemohlo ohrozit jeho postup.

Sílu první poloviny završila zpívající studentka policejní akademie Kristýna Peterková. Tahle velice sympatická slečna zalovila v repertoáru Lindy Perry a vylovila z něho "Fill Me Up", kterou zazpívala jak jinak než skvěle. Mohu-li zde něco malého vytknout, pak je to zbytečné protahování tónů, ale nepovažoval bych to za velkou vadu na kráse. I ji dvakrát jmenovala porota, avšak na postup to bohužel zatím nestačilo.

Carole King a její "You've Got A Friend" z excelentní desky "Tapestry" uvízla v hledáčku Simony Bernardové a nutno říct, že ani toto nepatří právě k nejlehčím kouskům. Simona, ač má krásný hutný hlas, si ji posadila až příliš nízko a vše se snažila dotáhnout téměř úpornou snahou, která podle poroty vypadala jako tlačení na pilu, přičemž ale pochybuji, že by v jiných kolech sklidila takovou kritiku. Zde měla trochu smůlu, protože nejspíš bylo porotě trošku trapné pořád chválit.

Mně osobně moc nenadchl Michael Foret, který sáhl po pro něj trošku moc dospělé "Something About The Way You Look Tonight" Eltona Johna, přitom mi spíše připadal jako nedorostlý člen nějakého horšího boybandu. Za svůj mečivý hlas, který tlačil do poloh, kam nepatří, ale sklidil od poroty relativní chválu a Ondřej Soukup by ho dokonce poslal do finále.

Aneta Šmidrkalová, která mi vizáží, bohužel ne hlasem, připomínala Arethu Franklin, se taky utla. Tahle veselá nebo spíše vysmátá dívčina mi sice udělala velkou radost výběrem písničky, bohužel ne tak už provedením. "Bouda Na hororu", kterou v originále zpívala Marie Rottrová, se vůbec nehodila k jejímu hlasu, a když ji ještě doprovodila lacinými gesty, bylo po nadějích na finále. Určitě to chtělo daleko více dynamiky a jiskry.

Dvojnásobná maminka Zuzana Schubertová mě hodně překvapila už v předkolech a tentokrát také. Pokud někde vizážistky udělaly botu, pak to bylo právě u ní. Mamku dvou dětí navlékly do kombinace, za kterou by se nemusely stydět snad jen holky v Perlovce, přitom v medailónku jí to tak slušelo. Asi to byla snaha podtrhnout výběr písničky, kterou byla "Because The Night" Patti Smith, což je na SuperStar hodně těžká skladba, jíž může zpívat ženská, která má něco prožitého, ke které patří i lehce vychlastaný hlas a co si budeme nalhávat, Zuzana Schubertová ji pojala spíše maminkovsky, i když úporná snaha tak nepůsobit byla zřejmá.

Pokud bych měl označit někoho za tragéda celého semifinále, pak by to byl zcela jistě kuchař Kamil Řezníček, který se se svojí "asipřítelkyní" nepředvedl už v úvodním rozhovoru. Jeho podání "Perfect Day" Lou Reeda, kterou ale naše veřejnost zná spíše ve verzi Duran Duran, bylo opravdu otřesné a dotýkalo se už spíše Hvězdné pěchoty. I proto mě překvapilo, když ho Gábina Osvaldová zmínila mezi svými kandidáty na postup do finále. Ovšem jeho téměř pohřební výraz na konci a scéna, kdy si sypal popel na hlavu, byla jedním z nejemotivnějších momentů v celé SuperStar.

Postupující z tohoto kola nebyli žádným překvapením. Jak Filip Jankovič, tak Janika Kolářová si ho zasloužili, i když nutno dodat, že by se z patého semifinále daly sestavit ještě minimálně další dvě zcela jiné dvojice, což potvrdily i různorodé tipy poroty. Neskutečně se tím zkomplikovala situace v Druhé šanci a Divoké kartě, kterým alespoň v mém soukromém žebříčku vévodí Tereza Terčová a Markéta Poulíčková, jejíž pozice se nyní ale značně otřásla. Výhodou nepostupujících z tohoto posledního semifinále dozajista bude, že je budou mít diváci ještě v živé paměti, zatímco na Terezu Terčovou z prvního semifinále si budou horko těžko vzpomínat. Nechme se překvapit, jak to dopadne, ale dá se tušit, že již příštím kolem začíná ta opravdu zajímavá část této soutěže a z tohoto důvodu jsem vám připravil i malou anketu.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY