shop.musicserver.cz

Když kytary duněly a magoři skákali

Vydáno: 05.03.2005 13:00 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Hoši ze Status Praesents, minimálně v Praze a okolí uznávané hardcoreové party, vydali novou desku "Aatra". Její křest proběhl tamtéž, kde oslava minulého počinu "510", tedy v Paláci Akropolis. Nadupaný koncert svým setem zpestřili neméně dobří Fourth Face.

Status Praesent, Praha, 3.3.2005 small a
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Vystoupil jsem z tramvaje, nechal za sebou smrad bezdomovců a dostal mrazovou ránu. Byla už tma a večerní Žižkov se vylidňoval. Mládež cupitala strmými ulicemi a zalézala do hospod jako vojáci do příkopů. Míjel jsem je a vnímal tupé dunění putyk. Zabalen do šály, pleteného kulicha a rukavic hekal jsme v prudkém kopci zimou a slabými plícemi, Palác Akropolis se blížil. Před ním bylo ticho, klid, žádní opilci ani zurčící kolony bedňáků. Za skleněnými vraty postával firemní kompars, nic nenasvědčovalo tomu, že pražská hardcoreová scéna by měla zažít jeden z hlavních momentů roku: křest nové desky "Aatra" Status Praesents. V nižších patrech akorát zevlovaly postavy, vedle nichž můj konvenční vojenský sestřih, nápaditá absence piercingu a kérek vypadaly jako dětská prdelka, netknutá pravým životem; prostě tuctovka. Inu, taková je tvář metalové hudby. Jak se ale blížila osmá hodina, kohorty drsných tváří houstly, takže přímotop v podobě Fourth Face nesálal do prázdna.

Fourth Face, Praha, 3.3.2005 small a
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Muselo být zdrcující předstoupit před šest lidí a vzkřiknout "Jdeme do toho!". Ale Jirka Švec to svedl a ohlušující riffy úvodní pecky Fourth Face "Integrity" začaly působit i v předsálí, odkud proudily střídmě nasvícené bytosti skateového vzezření. Asi to byla povinnost ve čtvrtek 3. března do Akropole zajít, protože nakonec se klub zaplnil lépe, než jak se to loni v prosinci povedlo Ready Kirken. Ale to bych už srovnával nesrovnatelné, páč myšlenky na pardubické rytíře dávno zahnala pochodová muzika Fourth Face. Jejich rammsteinovská atmosféra z desek živě mizí a místo zabírá výbušná agresivita, kterou reguluje "kultivovaný" projev Jirky Švece. Melodie stejně jako kytarové hradby pracují a pod pódiem se objevují první vibrace, první paroháči letí vzduchem, první kapky potu zkrápějí podlahu. Věci z poslední nahrávky "Tváří v tvář" fungují stejně bezpečně jako materiál z chystané novinky "Analogy". Jako předkapela Status Praesents byli Fourth Face určitě příhodnější než původně plánovaní Post-It nebo Cocotte Minute, kteří pro Statusy zahřívali v roce 2003. Hudební průsečíky jsou tu prostě výraznější.

Status Praesent, Praha, 3.3.2005 small b
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Zapomeňte na vzpomínky z velkých show, kde je support trpěnou radůstkou, tady byli Fourth Face rovnocenným partnerem, kterého publikum pouštělo do zákulisí jen nerado. Lidé sálem procházeli, pivní kelímky se kupily a cigaretový kouř stoupal k balkónu, kde se převaloval na prázdných sedačkách. Jevištěm proskakovaly bytosti s dráty a kabely, vše chrastilo a světla tlumeně mrkala. Pak náhle vybuchla, roztříštila se na desítky paprsků a reproduktory práskly do blan - to jen energická "Q.S.H." z "Ready To Fly" začala koncert Status Praesents. Řvoun Wojtech na sebe rázem strhl pozornost a jen nerad se jí po zbytek večera vzdával. Nálada v prvních liniích houstla a chuť řádit sílila s každou další písničkou. Skladby z "Aatry" samozřejmě dominovaly a určily také charakter celé té HC taškařice. Novinka Status Praesents se vydala cestou většího odporu, kapela na ní rezignovala na obecnou přijatelnost a spíše se zaměřila na echtovní hardcore-metal. Byl to tedy hodně tvrdý večer a hodně drtivý večer.

Status Praesent, Praha, 3.3.2005 small c
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Lidé reagovali na všechno, co přicházelo shora, různě. Nadšeno bylo především těch několik maníků, kteří si vyhradili centrální část kotle, aby tam mohli páchat své punkýšské orgie a plavbu na vlnobití. Ti ostatní poklepávali nohou, uznale kývali hlavou a prozpěvovali si refrény starších písní - "Come Alive" nebo "Display My Soul" či "Ride" z "510". Hlavně v zadních částech klubu se nashromáždilo množství lidí-pozorovačů, kteří vytvářeli strnulou rovnováhu sodomě-gomoře vpředu. Akropolí proudila elektrizující řeka radosti, jíž jako kohoutek ovládala ekipa na pódiu. Ta se neohlížela napravo ani nalevo a šla tvrdě za svým: vymydlit lidem uši pořádným HC. V tom jí krátce pomohl i Tomáš Hájíček z Krucipüsku, který "Aatru" polil šampáněm. Večeru nechybělo vlastně nic, protože jak Status Praesents, tak Fourth Face odvedli výtečná představení. Není divu, vždyť koncertů už mají na svých hrbech nepočítaně a křest navíc není každý den, takže se do toho vložilo všechno. Jedna otázka ovšem zůstala: Palác Akropolis je prestižní adresa, ale je příhodný pro koncert Status Praesents? Ti normálně hrávají v menším, ale undergroundovějším Rock Café, které jejich kvalitnímu HC zkrátka sedí lépe.

Status Praesents, Fourth Face, Palác Akropolis, Praha, 3.3.2005

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY
  • Opravdu? (Petr, 06.03.2005 06:21) Reagovat

    Cituji: "...nic nenasvědčovalo tomu, že pražská hardcoreová scéna by měla zažít jeden z hlavních momentů roku: křest nové desky "Aatra" Status Praesents...."
    O pár řádků dál: "Inu, taková je tvář metalové hudby"... To už skoro nepotřebuje další komentář. Autor v tom má evidentně jasno... Ono hard-core a metal je vlastně skoro totéž, že???

  • tak tak (Jana, 06.03.2005 08:54) Reagovat

    Souhlas. Doporučuji autorovi podívat se občas na www.czechcore.cz - tam se totiž píše o všech, kteří v tomhle žánru ASPOŇ NĚCO znamenají. Nic proti SP, ale hrají cosi, co bych škatulkovala jako ´metalový crossover´ -s hardcore to nemá společného takřka nic. Pokud tedy nejste natolik mimo, že je pro vás hardcore všechno, co je nahlas a rychleji než mainstream :-)

  • Zajímavé ?! (Lilac, 07.03.2005 12:23) Reagovat

    Kua, a já pořád žil v domnění, že nu-metal a crossover je ty voe ten pravej hard-core :))) Ne, kdepak, články Luboše Křeče už dlouho sleduju a to, co označuje za hardcore mě skutečně rozesmívá :)

  • Bylo to supr! (Rocky, 09.03.2005 14:07) Reagovat

    nevim, jestli to autor skatulkuje spravne, je mi to jedno, ale koncert obou kapel byl supr! a myslim ze se to libilo cely narvany akropoli, ktery je uplne sumak, jak se to oznacuje... proste to bylo fajn a i autor pise, ze to bylo dobry... tak se vybodnete na detaily a budte radi, ze existujou dobry kapely a ze se jim dari

  • hardcore a softcore a middlecore a zlo-metal (Murena, 14.03.2005 22:16) Reagovat

    Přátelé, nevím, co tady zkoušíte naladit, ale veškeré pokusy o intelektuální diskusi na téma "co je vlastní podstata hardcoru a jaké prvky jsoucna ho pojmenovávají" musím ukončit konstatováním, že Status Praesents hrají prostě death-doom-nu-core-hard-black-jogurth-grephruit-METÁL. A tak to bude kurva.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Frontman Krucipüsk Tomáš Hajíček měl nehodu, je ve vážném stavu (17.04.2024 08:53)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- Recenze: Třinácté album Krucipüsk na "HovnoZle" naštěstí nedopadlo (13.11.2023 18:00)
- Krucipüsk a Kurtizány z 25. Avenue vyrážejí na společné turné (13.10.2023 12:15)
- Video: "Milujem se čím dál víc"? Cocotte Minute si na coververzi Kotvaldova hitu vylámali zuby (11.10.2023 10:05)
- Fotogalerie: Nohejbalový turnaj kapel Festonda Cup v obrazech (01.08.2023 10:14)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Queen Kabát Adele Sia Rush Beyoncé U2 AC/DC Bono Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu