Dejte si na ně pozor aneb nová jména pro rok 2005!

11.01.2005 05:00 - Karel Veselý | foto: facebook interpreta

Stejně jako loni si zkusíme zavěštit, které nové hudební projekty letos zazáří. Na pomoc si vezmeme předpovědi odborníků z BBC, MTV a různých hudebních periodik. Ať už posloucháte ten či onen hudební styl, určitě se máte v novém roce na co těšit.
Začátek nového roku je vhodným časem nejen k ohlédnutí do minulosti, ale také do budoucnosti. Tak jako každý rok se i na začátku tohoto objevilo několik anket, které upozorňují na hudební talenty, jejichž čas by mohl přijít právě v následujících dvanácti měsících. Zkusme si stejně jako loni zavěštit, kterým novým kapelám bude patřit letošní rok.

The Bravery N
© facebook interpreta
Webová stránka BBC vyhlásila už potřetí anketu Sound Of 2005, ve které nejdůležitější osoby britského hudebního průmyslu - od rozhlasových DJů, producentů, až po vlastníky labelů, dávali tipy na projekty, které v letošním roce zazáří. Loni věštili úspěch Keane, Franz Ferdinand nebo Scissor Sisters a o rok později musíme uznat, že se příliš nemýlili. Největší hudební nadějí a vítězem ankety BBC se pro letošek stala newyorská electro-rocková skupina The Bravery. Syrové garageové kytary míchají s taneční horečkou 80. let a výsledek je prý zcela výjimečný. Těžko si při poslechu nelze nevzpomenout na The Strokes, případně další skupiny začínající anglickým určitým členem (The Hives, The Killers atd.). Během léta se o ně přetahovaly nahrávací společnosti, až nakonec podepsali labelu Island, pobočce Universal. Jejich zatím jedinou oficiálně vydanou nahrávkou je třípísňové "Unconditional EP" (na klip k pilotnímu singlu se můžete podívat zde). Debutové album "No Brakes" už je ale hotové a vyjde pravděpodobně někdy na jaře. Do svých tipů je zařadili i v Rolling Stone nebo NME.

Bloc Party N
© facebook interpreta
Na druhém místě skončila londýnská kapela Bloc Party, která také čerpá z estetiky 80. let, ovšem spíše z energie post-punkových kapel jako byli The Clash nebo ranných The Cure, v jejich hudbě lze zaslechnout i ohlas reggae nebo dubu. Jejich debut "Silent Alarm" je připraven na vydání v únoru a podle ohlasů z ostrovního tisku by je měla čekat kariéra podobná třeba té, která letos vynesla na vrchol Franz Ferdinand. Jako třetí nejperspektivnější hvězdu vidí odborníci oslovení BBC londýnského rappera jménem Kano. Po Dizzee Rascalovi by to mohl být další úspěšný produkt kultury pirátských vysílaček a scény grime, britské odpovědi na americký hip hop. Jeho album je naplánováno na jaro letošního roku, sílu velkého talentu britského rapu tak zatím dokazuje jen čerstvý singl "Ps & Qs" (ke stažení zde ze stránky NME) a jeho další příspěveky na sampler "Road To Run". Ze stejné scény přichází i rapperka Lady Sovereign, už dnes opěvovaná kritiky jako nový hlas něžnější strany drsného britského hip hopu.

The Game
© www.comptongame.com
Hip hop je zatím ale hlavně záležitostí Spojených Států, kde se prý letos bude hodně vyslovovat jméno The Game. Rapper z Los Angeles by prý měl navázat na úspěchy svých vzorů z východního pobřeží a pomoci mu k tomu má především spolupráce s producentem Dr. Dre. Nad The Game drží ochrannou ruku i jeho kolegové 50 Cent a Eminem, kteří se také objeví na desce "Documentary". Ta až v polovině ledna vyjde, mohla by podle odborníků dokonce překonat rekord jako nejprodávanější albový debut všech dob. Americký hip hop má jako obyčejně talentů na rozdávání, k The Game si připište i jména jako Lil Scrappy nebo Immortal Technique.

The Dears N
© facebook interpreta
Zpátky na ostrovy a ke kytarám. Kapela, která má oživit pohaslou slávu britpopu, se jmenuje Kaiser Chiefs a brzy by mohli vládnout rozhlasovému éteru. Mají přichystané album "Employment", ze kterého zatím vyšel testovací singl "I Predict A Riot", bodující i v britské Top 40. Odbornící přizvaní BBC upozorňují i na mladou zpěvačku KT Tunstal, dub a ska z Liverpoolu The Dead 60s nebo The Dears. Tato skupina z kanadského Montrealu letos oslaví deset let od svého vzniku a mohl by to být právě rok, kdy zaútočí na žebříčky s novým albem "No Cities Left". (Nejen na) BBC mluví také o umělci, který si říká Tom Vek. Londýnský excentrik míchá syrové kytary, electro rytmy a podivné texty, v rukávu má únorové album "We Have Sound". Poslední v žebříčku je londýnská partička The Magic Numbers, která se objeví mimo jiné i jako hosté na nové desce Chemical Brothers.

LCD Soundsystem N
© facebook interpreta
Anglicky psané hudební magazíny už delší dobu varují před newyorskou skupinou LCD Soundsystem, která v lednu vydává své debutové bezejmenné album. V jejich případě se ovšem moc o objevu mluvit nedá, už dva roky vydávají vynikající singly, jako jsou "Losin My Edge", "Beat Connection" nebo "Yeah" a jediný člen skupiny James Murphy tvoří polovinu úspěšného producentského dua The DFA, které vévodí progresivní scéně disco-punku. Na taneční scéně čekejte zjevení v podobě kolínského producenta Justuse Köhnckea, ukrajinsko-francouzského producenta elektronické hudby Vitalice nebo novou akvizici labelu Warp Maximo Park. Koncem loňského roku se také hodně mluvilo o projektu Rex The Dog nebo Mylo.

Annie N
© facebook interpreta
Pokud hledáte zajímavý (a jiný) pop, pak rozhodně nastražte uši na norskou zpěvačku Annie. Její anglicky zpívané album "Anniemal" se veze na vlně momentálně velmi žádaného electro-popu a do povědomí by ji měl katapultovat lednový singl "Heartbeat". Horkým tipem je i londýnská zpěvačka M.I.A. narozená na Srí Lance, která vydává své album v únoru.

Že jste si nevybrali? Nic se neděje. Jsem si jistý, že tento rok přinese i další zajímavou novou hudbu. Popřejme si navzájem do nového roku, ať je jí co nejvíce a ať je co nejlepší. A za rok zase třeba nasledanou.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY