shop.musicserver.cz

Dan Bárta - Jsem idiot určitého typu

Vydáno: 04.11.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Radek Antl | foto: facebook interpreta

Zpěváka Dana Bártu zná snad každý, komu není česká hudební scéna zcela u zadku. Ať už jako Ježíše, vokalistu J.A.R., leadera Illustratosphere či jen jako toho pána s Andělem v ruce. Teď objíždí české kluby s narozeninovým turné J.A.R.. Po jednom z koncertů jsme ho krátce zdrželi a položili mu několik otázek.

Dan Bárta pro musicserver.cz
© Radek Antl / musicserver.cz
Mít tak zvučné jméno jako Dan Bárta vůbec není sranda. Tak například po více než dvouhodinovém vyčerpávajícím koncertu nemáte chvíli klid - fanoušci se vám dobývají na dveře s žádostí o podpisy, ti opilejší z nich vás se slovy "pojď na panáka" tahají za triko a když odmítnete s tím, že musíte ještě poskytnout pár rozhovorů, postaví se vám do cesty, násilím vás zadrží a snaží si vás přivlastnit. Alespoň tak mi to připadlo po koncertu kapely J.A.R. v Olomouci. Jenom než se Dan prodral kratičkou chodbou tamního U-klubu k opuštěnému stolku u zdi, uplynulo snad deset minut. Zde si chvíli poseděl s reportérem regionálního rádia, se vstřícným úsměvem rozdal několik autogramů, odmítnul dalších pár panáků a až poté se mohl věnovat mně. "Vtip je v tom, že ty otázky, který mi pokládáš, slyším prvně v životě a ani já jsem si na ně zatím nestihl odpovědět," ospravedlnil pak již několikátou odmlku, když jsme se překlenuli přes neopomenutelné téma plánů do budoucna.

Hned na úvod se nemůžu nevrátit k dnešnímu koncertu. Přijde mi, že jste daleko rozjetější než vloni - víc řádíte, neberete se tak vážně. Čím to?

Asi tím, že už jsme starší chlápci, za takovejch dvacet let už nám bude jenom doutnat pařez. (smích) Prostě jsme přišli k sobě a že jsme rádi, že spolu můžem hrát, což se odráží na tý atmosféře.

Slavíte patnáct let. Znamená to pro vás jako pro kapelu vůbec něco?

Je dobrý rozblbnout se v šatně před anebo po hraní starejma historkama, abysme si trochu uvědomili, že už jsme relativně jetý, ale nikdo na to nijak moc nemyslí. Že bych třeba vprostřed nějaký písně zesentimentálněl a řekl si, ó, už patnáct let, ty brďo, to vážně ne.

Už jsem se na to před rokem ptal Klempy - zkus nějak shrnout, co pro tebe J.A.R. znamená.

No, jsou to moji kamarádi. Lidi, se kterejma se bavím o věcech pro mě důležitejch, o věcech hodně osobních, lidi, který mám rád. Tady se fakt dá mluvit o štěstí, že se sejde takovej band, ve kterým každej umí škubat za tu správnou stranu provazu, a i když je každej fakt nebezpečně praštěnej, umíme se navzájem tolerovat, což je důležitý. A když to pevně hraje, tak je to prostě skvělej zážitek.

Počítá se při příležitosti výročí s něčím, jako je výběrovka nebo DVD?

Dan Bárta, J.A.R. - Olomouc
© Radek Antl / musicserver.cz
Podle mě je to turné, je tak akorát.

O výběrovce se ale mluvilo.

Já nevím, na tohle jsem fakt malej pán. Tyhle věci daleko víc řeší Roman, Vaktořák a Klempa, protože oni jsou tím duchovním triem, okolo kterýho se to tak jako motá, ale v přípravách ani v plánu nic takovýho není.

Nová deska ale v plánu je.

Když všechno dobře dopadne, tak bysme na to měli v dubnu v květnu vlítnout. Róza (Roman Holý - pozn. red.) už možná něco má, Klempa má texty skoro hotový, takže z toho něco vyberem a každej pak bude cvičit jako šílenec, aby se to uskutečnilo.

Jak to je v případě Illustratosphere? Je i ta ve fázi nějakých příprav?

Ne, to ne, to jsou spíš věci, který se dějou kontinuálně. Nevím, jestli se dá považovat za přípravu na desku, když jdu, napadne mě nějaká melodie a já si řeknu, jasně, hm hm hm, tu melodii si nějakým způsobem zapamatuju a pak zaznamenám.

Dvě písně z "Entropicture" mají remixovou verzi. Jak se díváš na remixy?

Jako na cokoliv. To se musí umět, není to sranda. Remix je principielně zvuková koláž, to znamená, že přichází hudebník, respektive někdo, kdo má nějakej hudební názor, ale třeba neumí skládat, vezme z různejch momentů různý kousky a tak to jako splácá dohromady a buď je to zdařilý, nebo to není zdařilý. Iks písniček mi třeba přišlo bezvadnejch a potom jsem se až dozvěděl, že jde o remix nějaký jiný kapely.

Jak se ti konkrétně líbí ty remixy písní z "Entropicture"?

Já si myslím, že "Planetám" se povedla víc. Co se týče "Etniky Et Nikoly", tam došlo k takový drobnosti, že vzhledem k tomu, že my jsme nenahrávali na mřížku, ale živě, tak tam v jedný chvíli dochází k takovýmu nepěknýmu rytmickýmu nesouzvuku, kterej ten chlápek, co to dělal, neohlídal. Ale to je mi v zásadě jedno, ať si každej remixuje, až se mu kouří z hlavy.

Dan Bárta, J.A.R. - Olomouc
© Radek Antl / musicserver.cz
Klempa se mi mezi řečí zmínil, že ti moje hodnocení "Entropicture" přišlo co do chvály přehnané. Máš tenhle pocit často, nebo jsem výjimka?

Tak víš jak, ono je to zvláštní, někdy až legrační, když člověk o sobě takhle čte. Takový ty výrazy jako brilantní kytarové tóny protínaly zvukovou clonu... Třeba když stojíme na tom pódiu a intenzivně tam prožíváme každou vteřinu, tak se každej lehce nachytáme, že jsme něco posrali, udělali nějakou drobnou chybu, ale ono se to celý v tý mase energie, která je vysílána, zase pěkně ztratí, takže to těm lidem ani nepřijde. Klempa zrovna dneska říkal dobrou věc, že ty lidi se sem za náma přicházej pobavit a trošku se z toho i připosrat, tudíž nám leccos odpustí, a to je od toho diváka velmi příjemná sobeckost.

Rozhovory s tebou se hodně často stáčí k udílení Andělů, které vyhráváš už skoro pravidelně. Víš o někom, o kom bys mohl říct, že by si to ocenění taky zasloužil, o někom, komu bys tu cenu rád přenechal? Já sám bych byl rád, kdyby si akademici už konečně všimli taky Matěje Rupperta.

Matěj Ruppert má před sebou velkou budoucnost. On prostě ví, co chce. Teď jsem slyšel náslechy nějakejch novejch věcí, který dělal, a to se mi líbilo hodně. Ale že bych začal provolávat, oceňte ho, on si to taky zaslouží, na to se můžu vyfláknout.

Sleduješ nějak pozorněji úroveň českých zpěváků?

Strašně málo, na koncerty chodím velmi zřídka, rádio nemám, televizi nemám, takže si pouštím lidi, který jsou prokazatelně dál než já, a poslouchám jak to dělaj.

Co například posloucháš teď?

Třeba "Baltic Voices vol. 1", což jsou práce pro smíšený sbor od autorů současný vážný hudby, jsou tam věci od litevskejch, finskejch, švédskejch skladatelů, to poslouchám hodně. Poslouchal jsem album "Hejira" od Joni Mitchell, poslouchám "Speaking Of Now" Pata Methenyho, poslouchám Richarda Bonu, Kurta Ellinga, Vince Jonese a tak dál a tak dál. Teď v autě jsme poslouchali nějakou desku Vitouše ze sedmdesátýho osmýho, kterej je jako kontrabasista zase parketa Robertova (Robert Balzar, basák J.A.R. - pozn. red.). Před nedávnem jsme byli v Krnově, tam jsme si odehráli super koncert, potom Vaktořák s Maceoem (DJ Maceo, mj. spoluzakladatel pořadu "Groove" Evropy 2 - pozn. red.) udělali diskošku a pařili jsme na pecky od Jacksona, od Wondera a to jsou takový nátěry, že jsme trsali jak patnáctiletý telata. (smích)

Dan Bárta, J.A.R. - Olomouc
© Radek Antl / musicserver.cz
Letos na jaře jsi byl hostem pořadu "Pressclub" Frekvence 1, kde padaly dost ožehavé otázky. Překvapilo mě, že jsi na ně otevřeně odpovídal, aniž bys musel. To na sebe práskneš opravdu všechno?

Zrovna dneska ráno jsem ležel v posteli, shodou okolností tady nad tím přemýšlel a říkal si, proč já jsem rovnou jenom neřek, že se o tom prostě nebudu bavit, proč jsem se nezved a neodešel. Ale problém je prostě v tom, že jsem idiot určitého typu a tím pádem mi nezbývá nic jinýho, než bejt slušnej.

Neposloucháš rádio, nemáš televizi, někde jsi se zmínil, že nejezdíš autem. Snažíš se si držet civilizaci a tady ty moderní záležitosti dál od těla?

Vůbec ne, žiju v hlavním městě, v jedný z velmi prudce pohyblivejch čtvrtí a normálně žiju ten aktivní městskej život, ale na tyhle věci prostě nemám čas.

Takže věci jako mobily a internet pohltily i tebe.

Tak jasně, s počítačem trávím třeba i pět šest hodin denně, za mobil měsíčně utratím nekřesťanský prachy. Ono nejde o to, že by mně vadily moderní technologie, to vůbec ne, ale spíš se tou spoustou informací, který mně nepřijdou důležitý, nehodlám zabejvat. Na internetu se snažím sjíždět věci, který mi přijdou prospěšný, a to samý bych si představoval s televizí, ale tu nemám, i když možná dělám chybu v tom smyslu, že pak nemám takovej přehled, kterej bych chtěl mít. Kluci se v šatně občas baví o pořadech, který viděli, a že to byl dobrej dokument a že tohle byl vtipnej film a že todleto a támdleto a tak dál a já jsem prostě v těchhle věcech totálně mimo. Ale je to prostě mnou zvolenej přístup, kterej mi vyhovuje.

Musicserver.cz asi znát budeš, jestli jsi četl tu recenzi.

Jo, to jo, ale fakt se ti teď přiznám, že tam moc často nechodím, takže v tomhle smyslu toho ze mě moc nedostaneš.

Co bys vzkázal čtenářům?

Použiju toho Klempu, protože on je na tyhlety vzkazy dobrej. Klempův vzkaz, kterej normálně posílám dál, je - starejte se o sebe. (smích)

Moment, to už jsme tam jednou měli.

No, to nevadí, jakmile to nebude vadit jemu, nechme to tam.

Tak mockrát díky, ať se ti daří.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Hrady CZ - Bezděz, podhradí hradu Bezděz, 30.-31.8.2024
Naživo: Poslední letošní Hrady CZ aneb Výlet mimozemšťana do jiného vesmíru "Pojeď s námi na poslední koncert Lucie, zažiješ něco neobvyklého," přemluví mě nakonec kamarádi vyrazit na festival, nad nímž jsem dávno zlomil hůl a dlouhých čtrnáct let od poslední návštěvy Hradce nad Moravicí se na něm... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 20:14 v sekci Naživo
The Split - Mankind In Vitro 7/10
Recenze: Hutný prog rock olomouckých The Split na "Mankind In Vitro" ohromí i zahltí Olomoučtí The Split se před třemi lety svým debutem "Reminiscences" solidně etablovali na domácí progrockové scéně. Očekávání spojená s následovníkem byla přinejmenším napjatá. Deska "Mankind In Vitro" vyšla v červenci a... čtěte zde
Vydáno: 01.09.2024 08:00 v sekci Recenze
Ota Petřina - Super-robot/Pečeť (vinylová reedice 2024) 8/10
Recenze: "Super-robot" a "Pečeť" Oty Petřiny zůstávají i po letech nepřehlédnutelnými výboji domácího art rocku Slibnou kariéru vám může zarazit zdánlivá prkotina. Své o tom věděl multitalentovaný Ota Petřina. Minulý režim tak provokovaly jeho výrazné vlasy - a s nimi spojená neústupnost -, až ho jednoho dne na pódia nepustil. Paradoxně... čtěte zde
Vydáno: 31.08.2024 09:38 v sekci Recenze
Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění
Rozhovory: Tali - Vymyslela jsem si žánr, který není závislý na trendech a aktuálním dění Slovo a práce s textem jsou pro slamerku, písničkářku, kreativní duši a ambasadorku trapnosti Tali největší svobodou a zároveň i každodenní obživou. Nedávno vydala debutové album "Kvalitní umění", už předtím pomáhala Thomovi... čtěte zde
Vydáno: 30.08.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 34. týden 2024
Domácí rádiový i albový žebříček stagnují, v digitálu udeřil Škwor "Sílou starejch vín" Čtyřiatřicátý týden roku 2024 patří v českých hitparádách k těm, v nichž se toho na předních pozicích mnoho nestalo - takových je ostatně naprostá většina. V rádiích, albech ani singlovém digitálu nedošlo ke změnám v top... čtěte zde
Vydáno: 29.08.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fotogalerie: Třetí den Rock for People nabídl pestrou mozaiku (15.06.2024 13:56)
- Dan Bárta & Illustratosphere rozsvítí Plzeň. Na koncert s exkluzivní light show přiváží i reedice remasterovaných alb (11.04.2024 14:45)
- Na okraj: Ceny Anděl se chtějí přiblížit mladým, u akademiků ale vítězí hlavně stálice (31.03.2024 20:46)
- Dana Bártu & Illustratosphere čeká na jaře turné po ČR. S sebou přiváží další remasterovaná alba (02.03.2024 09:07)
- Rozhovory: Robert Balzar (Robert Balzar Trio, Illustratosphere, J.A.R) - Muzika se začne dít ve chvíli, kdy pominou sportovní kritéria (09.02.2024 18:00)
- Publicistika: Dvacet nejlepších domácích desek roku 2023 podle musicserveru (5-1) (01.02.2024 19:00)
- Nejvíce šancí na Anděly mají Viktor Sheen, Calin, Anna K., J.A.R. nebo Jelen (01.02.2024 10:21)
- Naživo: Robert Balzar Trio křtilo U Staré paní nové album a nabídlo ukázku dokonalé muzikantské synergie (11.12.2023 09:41)
- Fotogalerie: Robert Balzar pokřtil nové album. U Staré paní a s Danem Bártou (09.12.2023 10:39)
- Fotogalerie: Dan Bárta & Illustratosphere přivezli do Pardubic "Němou éru" (04.12.2023 08:13)

ALBUM TÝDNE 36/2024

Astrid S
Joyride

Letošní prázdniny se nám svými novými deskami rozhodly zpříjemnit hned dvě norské popové zpěvačky, které svými pozitivními písněmi odolávají severské melancholii - Dagny a Astrid S. Druhá jmenovaná vyrazila na mírně vzpomínkovou cestu s albem nazvaným "Joyride".

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 06.09.
Mehro (US) (Rock Café, Praha)
So 14.09.
The Hu (MON) (SaSaZu, Praha)
St 18.09.
Avi Kaplan (US) (Roxy, Praha)
Pá 20.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Elán (SK) (O2 arena, Praha)
So 21.09.
Aurora (NOR) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
So 21.09.
Maro (POR) (MeetFactory, Praha)
So 21.09.
Marcus & Martinus (NOR) (Forum Karlín, Praha)
Po 23.09.
Girl In Red (NOR) (Forum Karlín, Praha)
St 25.09.
Cirque De Soleil - Corteo (CAN) (O2 arena, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Vladimír Mišík Justin Bieber 2H+ Ed Sheeran Taylor Swift Lucie Vondráčková Coldplay Madonna Liam Gallagher Queen Mirai Oasis Adele Viktor Sheen Dua Lipa Billie Eilish Eminem Kabát
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2024 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe