shop.musicserver.cz

Post-It - Hrajeme krutej pop

Vydáno: 18.08.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Pražská rocková skupina Post-It vydala na jaře debutové album "Ideál" u velkého labelu. Širšímu publiku se na něm ukázala taková, jakou ji znali fanoušci z Vršovic a okolí. Stejně dobře, ne-li lépe se prezentují na koncertech. Je s nimi legrace, nestydí se a nevadí jim, když o nich řeknete, že hrají pop. Takoví jsou Post-It, jak můžete zjistit v našem rozhovoru.

Post-It
© Post-it.cz
Post-It jsou čtyři. Když je vidíte na koncertě, většinou získáte dojem, že pravděpodobně dlouho abstinovali, a proto si vystoupení tak hrozně užívají. Euforická atmosféra se plíží i z debutové desky "Ideál". Jsou prostě nakažliví, a to jak melodicky, tak dobrou náladou. A přes tu všechnu vstřícnost, talent, sympatie a kdoví co ještě mydlí krutej pop. Že to zní jako nesmysl? Post-It nesouhlasí. "Jako škatule se nám to docela líbí," hřímají Czenda, Kapíno a Porne svorně. Nenechte se zmýlit, čtvrtý člen Bekouš akorát neměl na popovídání čas, jinak jsou pořád jedna velká parta. A kdyby chtěl někdo zapadnout mezi ně? "Hlavně by to musel bejt nějakej hubeňour, aby se nám vešel do auta."

Často býváte řazeni do nu-metalu, což není úplně přesné. Vy sami byste svůj styl popsali jak?

Kapíno: S těma stylama je to vždycky dost vošemetný. Jak popsat, co vlastně hrajeme? Možností první jsou ty dobře známý škatulky, ale polovina lidí tě hodí do toho a toho stylu, ale hned na to ta druhá polovina všechno svejma názorama vyvrátí. Pak teda zbejvá možnost druhá, a to přirovnat styl k některejm ze známějších kapel a tomu se my všichni samozřejmě dost bráníme. Takže my s klukama tomu říkáme krutej pop, ale to zas nikdo, kdo nás neslyšel, neví, o co jde. Když mě kluci z kapel, jako jsou Status Praesents nebo Cocotte Minutte, potkaj v tramvaji, pěkně mě pozdravěj "Dortíku" a s úctou mě pustěj si sednout.
Czenda: Zařadit nás mezi nu-metal je asi pro většinu nejsnazší volba. Až druhá deska ukáže, co vlastně hrajem. Osobně necejtim potřebu se kamkoliv zařadit, dát si hranice. Ale krutej pop se mi jako škatule vcelku líbí. (smích)

Dolores Clan mi řekli, že vlastně hrají popík (rozhovor zde), a proto si je vybrala firma. Jak je to s popem u vás? Přiznáváte, že k němu máte blízko, nebo ho naopak odmítáte?

Porne: Dolores Clan dělaj dobrou muziku. Je dobře, že se firmy v dnešní době zabejvaj kapelama, který maj tvrdej zvuk. Samozřejmě, že tady u nás jsou mnohem tvrdší kapely, takže ve srovnání s nima jsme pop.
Czenda: Ovlivňuje nás hodně stylů, samozřejmě i popík. Asi k němu máme i blíž než kluci z Dolores Clan. Určitě ho neodmítám.

Album produkoval Porne. V tom jste měli jasno rovnou, že nebudete spolupracovat s producentem?

Kapíno: Tak to rozhodně ne. Producenta jsme chtěli už od začátku, ale ti kluci, kteří by se nám líbili, byli nad rámec našeho rozpočtu. Tak jsme si vybrali kluky, kteří se nám zamlouvali a měli jsme na ně i kus těch peněz. Jenomže se ukázalo, že se naše názory na celkovou podobu CD v dost věcech rozcházej, a tak jsme se rozešli v půlce natáčení. Následovala tudíž i změna studia a v podstatě se skoro všechno točilo a dělalo nanovo. Někdo se toho musel ujmout a já jsem moc rád, že to byl zrovna Porňák.
Czenda: Tak tak, odved kusanec práce a vytáhnul nás z pěknýho průseru. (smích)
Porne: Bylo to dost náročný. Do práce jsem chodil jenom na čtyři hodiny a musel jsem zmáknout to, co normálně udělám za osm. Potom jsem jel do studia a tam jsem byl tlačenej termínem vydání. Takže stresu bylo hodně, ale nakonec to dopadlo dobře a deska je na světě. Ale byl bych rád, kdyby na příští desce bylo v kolonce producent jiný jméno než moje.

Úvodní singl z desky byl "Ideál". Předpokládám, že ho vybrala firma. Zvolili byste ho také?

Czenda: Ne, ne, výběr singlu byla logická volba. Firma nás nikam netlačila. Klip na "Ideál" jsme měli natočenej rok před vydáním alba. V tý době se nám ještě o smlouvě s vydavatelstvím ani nezdálo. Pouštěli nám ho v "Noci s Andělem", za což Pavlovi a Markétce ještě jednou moc díky. Zkrátka v tom časovým presu jasná volba.
Porne: Výběr "Ideálu" jako singlu proběhl ještě před začátkem nahrávání. To, jestli to byla správná volba, ukáže čas. V současnosti se dokončuje klip k písni "V pasti". Jsem zvědavej, jak obstojí v porovnání s "Ideálem".

Na koncertech v Akropoli i ve Stromovce, které jsem v poslední době viděl, jste museli opakovat písničky. Skládáte nové věci, abyste měli čím překvapit a "nadchnout"?

Czenda: Skládáme, ale na nový věci si lidi pěkně počkaj. Hodina krutýho popu je myslim tak akorát. (smích)
Porne: Teď se chceme věnovat živýmu hraní a tím podpořit "Ideál". Bylo by asi chybou vydat CD a přitom hrát na koncertech něco jinýho. A ještě větší chybou by bylo odhalit směr, kterým se teď vydáváme. Takže zatím skládáme do šuplíku a dáme do něj nahlídnout jen pár nejbližším kámošům.

Post-it - Kapíno
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Kolega z Musiczone.cz vaší desce vytkl, že Čenda krom refrénů nepoužívá zpěv. Nezkoušeli jste udělat pecku, která by byla celá odzpívaná? Fakt je, že v některých písních ten rap působí trošku kostrbatě.

Kapíno: Tak ti nevim, ale asi jste si to CD pořádně neposlechli. První singl se jmenuje "Ideál" a tam mi ten rap ňák uniká. A nemusim jít zase moc daleko, čtvrtá věc "Naivní". Ale jinak je pravda, že rap na týhle desce ve slokách převládá.
Czenda: Ono rapovat v češtině, která zná důraz jen na první slabiku, není taková legrace. Ale aspoň máme další poznávací znamení. Post-It? Jo, to je ten kostrbatej maďarskej rap. (smích) Jinak zpěv ve slokách je a bude.

Vaše songy jsou podkresleny mnoha syntezátorovými zvuky. Co si takhle zahrát na koncertě s pátým členem, který by měl na starosti elektroniku?

Kapíno: No to víš, že tyhle návrhy v Post-It taky padaly. V naší kapelce je to především o lidech, a tak než shánět dalšího člověka s patřičnou výbavičkou, a co je nejdůležitější - fakt kámoše, bylo pro nás lepší začít hrát s mašinkou.
Porne: Kdo ví, jak to všechno ještě bude. Kdyby se někdo takovej našel, tak bysme se asi nebránili. Hlavně by to musel bejt nějakej hubeňour, aby se nám vešel do auta. (smích)

V textech k "Post-It", "Králové ulic" nebo "Šmejd" zpíváte o jakési revoltě. Co byste nejraději dnes "rozprášili"?

Kapíno: "Králové ulic" jsou z dost velký části nadsázkou. V tom songu chceme při našem vršovickým tahu rozprášit všechny a všechno. Je to "Óda na Vršovickej krvavej pátek" a všechny ty kámoše, co k němu patřej. Ale stejně tak dobře se z "Králů ulic" může stát hymna pro celonoční tah kluků z Modřan, Strašnic či ze Žižkova. Jóóó, ale o textech by měl mluvit hlavně Czenda.
Czenda: Děkuji. O nich mluvím rád a dlouze. Ten, kdo si ty texty přečte pozorně, pochopí rychle, o čem jsou. Píseň "Post-It" je konkrétně o nás a o našem názoru na českou zasmrádlou hudební scénu.

Pro mě je nejlepší písní alba "V pasti". Komu je věnována? Lidem, dnešnímu světu, rádiím, nikomu?

Czenda: Tak hlavně všem, kterejm se líbí. Ale je o dnešní době. Ta se s náma moc nemazlí.
Porne: Je to jediná věc, kterou nám otextoval někdo jinej. Zrovna včera jsem s ním, s Pístem, seděl na pivu a nějak padlo slovo na další texty, takže kdo ví. Třeba z něj uděláme pracháče. (smích)

EMI a Warner dojednaly Dolores Clan, resp. Škworu turné s Kabátem. Nezkoušela vám BMG sehnat také support na nějakém velkém turné?

Czenda: Tak tahle záležitost je hodně o penězích. Tyhle kapelky jsou pod jednim labelem, takže to maj v rámci rodiny. Pod BMG moc rockovejch kapel není. Takže velký turné je zatím stále jen našim snem.

V září vás čeká koncertní turné na Slovensku, kde už jste několikrát hráli. Jak vás tamní publikum přijímá? Znají vás?

Czenda: Z reakcí slovenskýho publika jsme velice mile překvapený. Jsou mnohem víc bezprostřední a řek bych, že hladovější po muzice než český publikum. Už tam máme svoje fanoušky a fakt se na ty naše bratry a sestry těšim. Bude to prima dovolená.
Porne: Na tomhle turné pojedeme města, ve kterých jsme ještě nehráli, takže nás asi znát nebudou. Ale to je úplně jedno. Ať jsme hráli kdekoli, všude nás a naši muziku zatím brali.

V Praze a okolí už jste vyhlášená kapela. Co třeba na Moravě, jak tam na vás reagují?

Kapíno: Snažíme se jezdit po celý republice a zatím sám za sebe můžu říct, že jsem docela spokojenej. Při koncertech mimo domácí území se kapely občas posunou jakoby zase zpátky na začátek. A tady je důležitý jezdit, jezdit, jezdit. Hlavně nebejt zpruzelej z malý návštěvnosti, ale i před pár lidma si to všechno fakt užít. Teda samozřejmě je základ tomu, co děláš, patřičně věřit.

Post-it - Čenda
© Luboš Kreč / musicserver.cz
"Ideál" vyšel před dvěma měsíci, když byste zhodnotili, jak si dosud vede? Recenze, prodej, reakce firmy...

Kapíno: Co se prodeje týče, tak jsem docela spokojenej, s recenzema je tomu podobně. Ale já sem vlastně nejvíc rád, že ta deska prostě je a líbí se mi. To je pro mě úplně nejvíc.
Czenda: Já sem taky spokojenej. Recenze jsou kladný i záporný, což je v pořádku. Ohledně firmy to nemám ponětí, ale docela se to prodává, tak snad taky spokojenost.
Porne: Nevim, co reakce firmy, ale reakce lidí, zejména holek, jsou čím dál tím vstřícnější. (smích)

Co pro vás znamená internet?

Kapíno: Internet? Pro mě je celá ta bedna, který se mezi odborníkama říká Computer, totální nepřítel. Už jenom klávesnice a její obsluha jednim prstem je pro mě ohromně vyčerpávající. Nic však nevzdávám, dělám pokroky, ač malé, takže už i s internetem jsme se občas potkali.
Czenda: Jó, toho kluka znám. Všechno ví, všechno zná. Ale nemáme na sebe momentálně moc čas.
Porne: Já se s ním občas vidím.

Znáte a navštěvujete musicserver.cz?

Czenda: Už jsem tam taky nakouk. Myslim, že jste nejlepší na světě, hrozně vám fandim a - pozor - o Post-It pište, prosím, jen kladně. Děkuji celé redakci. (smích)

Děkuji za rozhovor.

Autor je redaktorem iDNES.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Thirty Seconds To Mars, Sportovní hala Fortuna, Praha, 15.5.2024
Naživo: Thirty Seconds To Mars si v Praze napravili reputaci. Přivezli povedenou show Americké bratrské duo Thirty Seconds To Mars se po šesti letech vrátilo do holešovické sportovní haly, aktuálně zaštícené názvem Fortuna, a to v rámci turné nazvaného "Seasons". Jak se návrat povedl a jak znějí nové skladby z... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 10:18 v sekci Naživo
Pohled do českých hitparád 19. týden 2024
Pop už v albovém žebříčku nehraje druhé housle. Taylor Swift dovršuje hattrick a boduje i Dua Lipa Česká rádiová hitparáda konečně hlásí nového vítěze. Mnohaměsíční stálice typu Dua Lipa, Ofenbach nebo Michael Schulte střídá americký zpěvák Teddy Swims se songem "Lose Control". V albech potřetí triumfuje Taylor Swift.... čtěte zde
Vydáno: 16.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina
Nové desky 19/2024 - od Kings Of Leon přes Anguse & Julii Stoneovy po Aleka Benjamina Na velké hvězdy chudší týden nabízí především novinku Kings Of Leon, kterým sekunduje s ípíčkem plných hostů Orville Peck, australské duo Angus & Julia Stone, popový písničkář Alec Benjamin, punk-rockoví Hot Water Music,... čtěte zde
Vydáno: 15.05.2024 13:36 v sekci Novinky | Nové desky
Tereza Balonová, Lucerna Music Bar, Praha, 13.5.2024
Naživo: Tereza Balonová v Lucerna Music Baru zářila jako hvězda, která hned tak nevyhasne Malostranská beseda už byla příliš malá, a tak Tereza Balonová vyrazila do Lucerna Music Baru. V něm dle svých slov viděla spoustu zahraničních kapel, které jí pomáhaly na cestě k tomu, aby našla svou vlastní hudební tvář. Nyní... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 21:27 v sekci Naživo
The Beatles - Let It Be 8/10
Video: Nový klip k "Let It Be" nabízí alternativní pohled na slavnou píseň The Beatles Poté, co režisér Peter Jackson dovyprávěl příběh konce The Beatles v rozsáhlém třídílném dokumentu "The Beatles: Get Back", postaveném na dosud nikdy nezveřejněných záběrech, se k tématu vrací ještě jednou. V digitálně... čtěte zde
Vydáno: 14.05.2024 14:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Cocotte Minute v pátek v Rock Café představí svou první výběrovku (09.05.2024 09:29)
- Cocotte Minute vyrážejí na "Vostrý jaro" tour (09.02.2024 19:22)
- Naživo: Členy Deloraine skolil covid. Cocotte Minute tak společné turné dovršili v Lucerna Music Baru sami (16.12.2023 17:33)
- Fotogalerie: Cocotte Minute pobláznili zllou láskou Prahu (15.12.2023 13:45)
- Rozhovory: Martin Zeller (Cocotte Minute) - Plán byl udělat nějakej svatokrádežnej cover (09.12.2023 09:00)
- Video: "Milujem se čím dál víc"? Cocotte Minute si na coververzi Kotvaldova hitu vylámali zuby (11.10.2023 10:05)
- Fotogalerie: Nohejbalový turnaj kapel Festonda Cup v obrazech (01.08.2023 10:14)
- Milovníci hudby a sportu, pozor! Souboj kapel v nohejbalu Festonda Cup startuje už ve středu (23.07.2023 09:03)
- Fotogalerie: Třetí den Rock For People a všechny jeho zářivé hvězdy (11.06.2023 14:22)
- Video: Premiéra: Cocotte Minute oblékli "Černý šaty" a tiší bolest ohněm (30.05.2023 19:00)

ALBUM TÝDNE 20/2024

The Valentines
You All Look Beautiful When You Dance

Trojice The Valentines z Hradce Králové se na hudební scéně pohybuje už od roku 2017. Po několika singlech a EP se letos konečně rozhodla svůj rukopis otisknout i do debutového alba, které nazvala "You All Look Beautiful When You Dance". A povedlo se - deska hudebně baví, přitom textově vybízí k zamyšlení.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Ne 26.05.
Myles Smith (UK) (Rock Café, Praha)
Út 28.05.
Bruce Springsteen & The E Street Band (US) (Letiště Letňany, Praha)
Po 03.06.
Rakim (US) (Lucerna Music Bar, Praha)
Út 04.06.
Sting (UK) (Amfiteátr Lochotín, Praha)
St 05.06.
Charlotte Sands (US) (Chapeau Rouge, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber Vladimír Mišík Prince The Prodigy Kabát Queen Adele Sia Bono Taylor Swift Dua Lipa Rush Imagine Dragons Beyoncé Mirai Rammstein AC/DC Liam Gallagher Lady Gaga Linkin Park
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu