shop.musicserver.cz

Lenny Kravitz - Nechtěl jsem být hvězdou, ale hudebníkem

Vydáno: 15.06.2004 05:00 v sekci Rozhovory - Zuzana Macháčková | foto: facebook interpreta

Lenny Kravitz teď asi dost často přemýšlí o nevýhodách slávy, objevily se i zprávy, že odejde z hudební scény - nicméně, na světě je nová deska "Baptism" spojena tématy, která se mu teď zrovna honí v hlavě. O tom, jaké bylo nahrávání desky a vůbec inspirace a nápady k jejímu vytvoření si můžete přečíst v tomto interview.

Lenny Kravitz
© SONICNET
Lenny Kravitz je legendou, ale možná i rozpolcenou osobností - život slavných se mu znechutil, tak o tom složil skladbu "I Don't Want To Be A Star" a nechal své fanoušky na pochybách... chce snad odejít z hudební scény? V současnosti je však situace taková, že Lenny zůstává věrný rock'n'rollu a nedávno mu vyšla nová deska "Baptism". Ta sklidila vcelku úspěch i tady u nás na musicserveru (recenze tady) a nejspíš už pro vás není ani žádným tajemstvím, že se 29. června chystá koncertovat v Praze. Při této příležitosti tu máme jeho nahrávací společností poskytnutý rozhovor o vytváření, nahrávání a vzniku desky "Baptism".

Lenny, jak jsi se cítil, když jsi dokončil svou novou desku?

V noci, kdy deska byla definitivně dokončena, jsem šel do výtahu, jel nahoru a měl ten pocit - tak a je to, už je to hotové. Je to jako být na horské dráze a zrovna jet směrem nahoru... a za pár měsíců zase dolů.

Jaké téma spojuje album?

"Baptism" je o bohatství, populární hudbě a vůbec o tomto vytříbeném pojmu. Nápad přišel, jako by mě někdo zastavil, poklepal mi na rameno a řekl - udělej přesně tohle, hned teď, to je to, s čím teď potřebuješ přijít - a já jsem jenom uposlechl.

A co atmosféra desky?

Těžko se to vysvětluje, zdá se být hluboko zakořeněné, temné, intenzivní a bohaté. Atmosféra jako u velmi dobrého filmu Stanleyho Kubricka.

Lenny Kravitz - Baptism
© facebook interpreta
Jakým způsobem tvoříš svoje skladby, co tě inspiruje?

Podstatou je mít úplně všechno pod kontrolou. Buď píšu u piana, akustické kytary nebo nejdříve slyším celou skladbu v myšlenkách a pak ji prostě zaznamenám na pásku. Když píšeme, napadají nás otázky, co děláme sami se sebou, s našimi životy a že lidi musejí mít něco jen proto, že to má někdo jiný. Myslím, že pro mladý děcka není dobře vyrůstat s pocitem, že musejí mít tyhle hodinky, tohle auto nebo oblečení. Mě vždycky učili, že to není o tom, co máš, ale kdo jsi. Kdybych se nedostal tam, kde teď jsem, tak bych hrál po barech, lodích, kdekoliv. Nevyrůstal jsem s tím, že bych chtěl být hvězdou, vždycky jsem chtěl být hudebníkem.

A jak je to s nahráváním, máš taky nějaký speciální postup?

Obvykle na to jdu nejdřív přes bubny, přidám tam nějaký rytmus, poté kytaru nebo piano, něco, co sestaví akordy. Přitom je skvělý pocit, jak stále více má nahrávka svoji podobu, zvuk mě inspiruje stejně jako směr, kterým se postupně dávám a tak nějak to pokračuje. Potom přidám další kytaru, baskytaru, vokály, teď přichází řada na smyčce, napíšu tuhle pasáž a jednoduše tvořím a tvořím...

Co když se ti hotová skladba nelíbí?

Sedíme u jedné části třeba celou noc až do rána, dokud je na ní něco špatně, nemůžu jít spát. Pilujeme to a leštíme tak dlouho, dokud to není nádherné.

Co myslíš, že dodává tvým skladbám říz?

Poslání rock'n'rollu vždycky bylo zvýrazněné rychlostí - spustila to kytara, basovka, bicí bez toho, aby splynuly. Jisté věci jsou zřejmé, řekneš si, něco tady hledám, sice nevím přesně, co to je, ale bez téhle věci, kterou jsem zatím neslyšel, to prostě nebude ono.

Mick Jagger a Lenny Kravitz
© facebook interpreta
Jak nakonec přijdeš na to, co hledáš, třeba zrovna na desce "Baptism"?

Bez frustrace, i to je však někdy dobrá věc, jsem celou desku znova rozebral do detailů a úplně ji odhalil. Najednou mi bicí zněly zase krásně, ale musely být rozloženy a znova předělány. Tak to pořád zkoušíš různými způsoby, dokud nepřijdeš na podstatu toho, co hledáš a nevneseš nový pocit, který skladbu oživí.

Co myslíš pojmem "oživení"?

Nejintenzivnější pocit získáš, když se něco stane rychle. Na albu je skladba "Calling All Angels", která byla napsána a nahrána během pěti minut. Slova prostě přišla sama a síla spočívala hlavně v tom, jak přirozeně skladba přišla na svět.

Jsi spokojený s novou nahrávkou?

Svou kreativitu jsem měl pod kontrolou od chvíle, kdy jsem podepsal smlouvu s gramofirmou. Nikdy jsem nenásledoval trendy, jenom dělal svoji hudbu, která je pro mě vzrušujícím zážitkem. Každá deska je jiná a nezáleží na tom, kolik se jí prodá, je, čím je a úspěch je už v tom, že vznikla. Neexistuje lepší odměna než zážitek s nahráváním desky. Dává mi to pocit uklidnění.

NÁZORY
  • klasika (honzaX, 15.06.2004 09:36) Reagovat

    promo rozhovor... ale diky za nej.
    docela me pobavilo jak moh natocit pisnicku za 5 min kdyz si vsechny nastroje nahrava sam:-)) ja vim ze to bylo obrazny..(stejne jak smoke on the water...)
    a pak to ze deska ma atmosfera je jak u dobryho filmu od SC...no oba mam rad, ale to se (pro me) neda srovnavat..

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Deep Purple - Portable Door 8/10
Video: "Portable Door" zastihuje veterány Deep Purple ve skvělé formě. Nové album "=1" vyjde v červenci Hardrockoví veteráni Deep Purple zažívají na stará kolena další zlatou éru. Jejich poslední tři studiová alba "What Now?!" (2013), "inFinite" (2017) a "Whoosh!" (2020) se vyšplhala na první místa žebříčků, plní obří haly - jak... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 13:00 v sekci Audio / Video | Video
Pohled do českých hitparád 17. týden 2024
Taylor Swift převálcovala všechny české rappery a stanula na vrcholu albového žebříčku Ani Viktor Sheen, ani Calin, dokonce ani minule vítězný Yzomandias. Českou albovou hitparádu, kterou obvykle ovládá někdo z rapujících idolů Generace Z, si tentokrát podrobila Taylor Swift se svou jedenáctou studiovkou "The Tortured... čtěte zde
Vydáno: 02.05.2024 08:00 v sekci Novinky | České hitparády
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent
Nové desky 17/2024 - od Pet Shop Boys přes Justice po St. Vincent Ačkoli novinkám tohoto týdne vévodí hlavně Pet Shop Boys, St. Vincent, Jess Glynne či Justice, poměrně silné zastoupení nabízí i domácí scéna s oceňovanými Manon Meurt, Hlaskontrabas Oktet, Livin Free, Karlem Markytánem či... čtěte zde
Vydáno: 01.05.2024 12:00 v sekci Novinky | Nové desky
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Lenny Kravitz v klipu k "Human" zbavuje lidi mobilů obřím hudebním magnetem (09.04.2024 11:53)
- Lenny Kravitz získal svou hvězdu na Chodníku slávy v Hollywoodu a vydává nový singl (26.03.2024 13:48)
- Colours 2024 nabízí pestrý program z celého světa včetně rockové legendy Lennyho Kravitze. Od února vstupenky zdražují (26.01.2024 10:42)
- Lenny Kravitz zahraje na Colours of Ostrava (01.12.2023 11:01)
- Lenny Kravitz se vrací! Klip k novému singlu "TK421" není vhodný pro děti (19.10.2023 11:33)
- Video: Cher, Kylie, Mel C, Robbie a další si střihli "Stop Crying Your Heart Out". Hitem od Oasis podporují charitu (17.11.2020 14:07)
- Lenny Kravitz ruší koncert v Praze (09.07.2020 09:34)
- Video: Lenny Kravitz je v klipu k "Ride" za romantickou duši (03.06.2020 18:19)
- Lenny Kravitz znovu rozbouří Prahu (16.10.2019 20:41)
- Recenze: Lenny Kravitz na "Raise Vibration" opět tvrdí, že jen láska zachrání lidstvo (13.09.2018 09:30)

ALBUM TÝDNE 18/2024

Manon Meurt
Unravel

Debut "MMXVIII" představoval neskromně silné vykročení, v němž Manon Meurt poodhalili svou nezaměnitelnou tvář. Šestileté čekání na "Unravel" přineslo nečekaný progres a tvůrčí posun, přičemž hybatelem těchto změn se stal producent Eddie Stevens. V podobě "Unravel" přichází vyzrálé a komplexně pojaté album.

9/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Bono Rush Beyoncé Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher AC/DC Linkin Park U2 Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu