shop.musicserver.cz

Jak se dělá ta pravá neopunková show!

Vydáno: 24.11.2003 17:13 v sekci Naživo - Luboš Kreč | foto: facebook interpreta

Inekafe nemá mezi neopunkovými skupinami Československa konkurenci. Alespoň, co se slávy týče. Přestože jim některé soubory šlapou na paty, v rámci SK8ové komunity se tito Slováci těší neobyčejné popularitě. Dosvědčil to kladenský koncert s Eternal Fire a Selfish. Více se dozvíte z naší reportáže doplněné o fotografie.

Inekafe - Vratko Rohoň
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Původně měli s Inekafe v kladenském Klubu 19 hrát pouze chomutovští Eternal Fire. Nakonec se ovšem podařilo zorganizovat to, co přišlo většině zúčastněných logické - do programu byli zařazeni také Selfish, regionální neopunkoví premianti. Jejich věhlas je v okolí nemalý, takže by ostatně bylo marketingově-produkční chybou, je nepozvat. Inu stalo se a "lakomci" vystoupili. Celkový čas koncertu se proto natáhnul do tří a půl hodin, během nichž si všichni přítomní milovníci rychlých bicích, odsekávaných vokálů a melodických refrénů museli přijít na své. A dost možná i na něco víc. Neznalý či nezaujatý příznivec by mohl konstatovat, že večer se nesl v příliš monotónním režimu. To je pravda, hodně podobná struktura už ovšem k neopunku patří, a tak se na koncert podívejme s tímto vědomím.

Eternal Fire
© Luboš Kreč / musicserver.cz
A byli to Eternal Fire, kdo nejvíce vybočoval ze zaběhlé melopunkové škatulky. Sama kapela má v podnázvu "Pozitive Hard Core Punk" a právě ono HC tam není jen náhodou. Inspirace agresivním, vyčerpávajícím nářezem dávala jejich setu náboj malé výjimečnosti. To sice kazilo několikeré "zaškobrtnutí" kytaristy, jen málokdo je ovšem zaregistroval. Přestože kladenská mládež, která dorazila v počtu zhruba tří set, asi mohla jen stěží znát pecky "Imitátor", "Tady není ráj" nebo "Oheň" - čemuž svědčila pozvolnější odezva - atmosféra v sále se postupně prohřávala a ke konci vystoupení Západočechů se dalo hovořit o spontánním hopsání. Speciální pochvalu si zasloužil bubeník Mario Bock, jehož strhující tempo vydrželi všichni, jenom ne bicí. Naštěstí je zdevastoval těsně před koncem, fandové tak nebyli dramaticky ochuzeni. "Bylo to super, jsme fakt potěšení," komentovali později lehce podroušení členové Eternal Fire koncert u baru za zvuků Selfish.

Selfish - Reeko a Novas
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Kladenská, resp. tuchlovická čtveřice Selfish se chopila nástrojů před desátou hodinou. "Jste skvělý, jste fantastický, jste famózní," chválil publikum kytarista-zpěvák Reeko alias Martin Reckziegel hned po úvodní pecce "Všechno je zase fajn" z aktuální desky "14 kg nadhozem". Právě první minuty show odpověděly na otázku, jak to bude v následujících vteřinách v klubu vypadat. Dvoustranně energicky, nebo jednostranně energicky? Pochopitelně, že dvoustranně! Diváci většinu z hraných písní znali a záleželo jenom pramálo, zda to byly šlehy typu "Mejkapy" z albové novinky či starší kousky jako "Honza Nedvěd". Uvolněné texty jen výjimečně pojednávající o věcech komplikovanějších než příliš zařízlá tanga bodovaly bezchybně. Selfish se v lyrické rovině nesnaží odhalovat skrytá moudra a podstatně intenzivněji apelují na chytlavost, což se jim daří na výbornou. Neopunk prosvětlují místy popem, jinde klasickým rock'n'rollem a dělají z něj příjemnou směsku, přímo ideální pro koncertní užití. Ve spojení s elánem a nadšením, které chrlila každá tónina a každý pohyb na pódiu, vznikla explozivní směs nejvyšší nebezpečnosti! Všude se pařilo, všude to žilo. Dokonce na záchodcích si lidé poklepávali do rytmu a "močili" rychleji.

Inekafe - Vratko Rohoň
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Slovenští rabiáni na sebe nenechali dlouho čekat, prostoj mezi nimi a Selfish byla jen nezbytně dlouhá prodleva pro přípravu veškerého hudebního aparátu. Žádné verbální prodlevy se nekonaly ani během koncertu, nasazené tempo jakoby zakazovalo být rušeno zbytečnými hovory s publikem. Krátké uvítání, děkovačka, sem tam nějaká poznámka či uvedení, jinak spousta muziky. Ačkoli Inekafe hráli v Kladně po několikáté, set ani zdaleka neopřeli pouze o nové věci, naprosto vyrovnaný prostor dostaly všechny etapy jejich hudebního vývoje. Štípavý zvuk, trhající ušní bubínky, tlačil sedmdesát procent Kladeňáků k "tanci" a moc nezáleželo, co se zrovna prezentuje. Ať to byly "Štát", "Město", "Spomienky na budúcnosť" z poslední desky "Bez udania dôvodu" nebo "Ráno", "Biely hotel" z "Príbehu" či "Úspešne zapojení", "Mám pocit..." z "Je tu niekto?", vždycky se strhla hotová mela, kterou nechával Vratko Rohoň každou chvíli přebírat jeho vokální žezlo. Písně "ex-Iného Kafe" svou zkratkovitou úderností plně využívaly maximálního emocionálního účinku - všichni je s radostí křičeli a nikdo se nepletl.

Inekafe - Vratko Rohoň
© Luboš Kreč / musicserver.cz
Zvuk v Klubu 19 nebyl nikdy perfektní, k průseru měl ovšem vždycky daleko. To neopunkovému večeru jedině napomohlo, špičková čistota by mu ubrala na autentičnosti. Neprecizní drsnot vyhovovala, nadšení Inekafe křepčili a s nimi všichni okolostojící. Pochopitelně, že největší odezvy se dostalo megahitu "Ráno", vrcholem jejich vystoupení ale byly jiné střely - odeřvaný, strhující "Štát" a hodně odlišné, a proto zajímavé "Spomienky na budúcnosť". V sobotu 22. listopadu ale asi jen málokdo řešil, kde zrovna byla chybka, komu co ujelo, která píseň vyšla lépe. Základem punkového elánu je dostat lidi do varu, což se podařilo triu vystupujících beze zbytku splnit. A když po skončení živé muziky losovali nametení organizátoři večera tombolu za bouřlivě euforické atmosféry, jedině se potvrdilo, že neopunk je žánr, který táhne. Minimálně na Kladensku.

Inekafe, Selfish, Eternal Fire, Klub 19, Kladno, 22.11.2003

NÁZORY
  • Ty Blbe (zoro, 27.11.2003 19:42) Reagovat

    Ty si myslis ze selfis sou vsechno ,jako bohove...? tak je nepovisuj nad kaffem ty jsou 100krat lepsi nez nejaky nuly! ty je asi musis znat ze?? kdyz o nich pises lip nez o nejlepsim neopunku ceskoslovenskym, ze???? zamysli se nad tim kamo.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Inekafe nahráli na desku "Made in Czechoslovakia" skladby, které poslouchali v dětství (18.11.2022 09:38)
- Iné Kafe vydává po letech album "Bez udania dôvodu" na LP a CD (09.12.2020 13:23)
- Nové desky 41/2020 - od Katie Meluy přes T.I. po Woodkida (20.10.2020 13:15)
- Kultovní "Príbeh" kapely Inekafe vychází v reedici na LP a CD (07.07.2020 12:17)
- Naživo: Inekafe stylově završili ve Staré Říši "Mestá ďaleké 2016 tour" (07.06.2016 09:51)
- Inekafe vyráží na klubové turné "Mestá ďaleké" (01.04.2016 15:55)
- Recenze: Inekafe nabízí na albu "Nevhodný typ" hlavně písně, které jsme již dříve slyšeli (01.02.2015 16:00)
- Video: Inekafe "Čiernobielo" vzpomínají na svého kamaráda Pavola Demitru (18.09.2014 12:17)
- Naživo: Nedá se nic dělat, i letos Trnkobraní patřilo kapele Kryštof (25.08.2014 20:19)
- Fotogalerie: Vizovické Trnkobraní v obrazech (25.08.2014 05:00)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Justin Bieber Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Dua Lipa Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu