shop.musicserver.cz
Vizovické Trnkobraní, Areál likérky Rudolf Jelínek, Vizovice, 22.-23.8.2014

Nedá se nic dělat, i letos Trnkobraní patřilo kapele Kryštof

Vydáno: 25.08.2014 20:19 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Miroslav Tkadlec / musicserver.cz

Chválit koncerty Kryštof už začíná být trochu nuda. Jenže copak lze při pohledu na titulní fotografii prohlásit, že se jim vystoupení nepovedlo? Sedmačtyřicátý ročník Vizovického Trnkobraní ale naštěstí nabídl i momenty, o kterých se píše o poznání snáze. V programu byste je našli pod názvy Lenny a Airfare.

Live: Kryštof, Aneta Langerová, Mig 21, Lenny, Airfare, Monkey Business, Tomáš Klus a další

místo: Areál likérky Rudolf Jelínek, Vizovice
datum: 22. - 23. srpna 2014
setlist Kryštof: Římská, Rubikon, Zatančím, Střepy/No Woman No Cry, Svědomí, Plán, Ze scénářů, Po kouscích, Křídla z mýdla, Tak nějak málo tančím, Inzerát, Ženy, Atentát, Obchodník s deštěm, Cosmo$hop, Malotraktorem/Cesta
Fotogalerie

Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 22.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Ale od začátku. Už předloni jsme si v reportáži stěžovali na dopravní (ne)dostupnost Vizovic. A ani letos se nic nezměnilo, tudíž koncerty z počátku (Mandrage, Koblížc!) i konce festivalu (Desmod, Tři sestry, Fleret, Kosovci) musely proběhnout bez nás.

Nemění se ani festivalové zázemí, čili pokud vás v letitém areálu likérky Rudolf Jelínek v předchozích ročnících rozčilovaly nehlídané stany, zem zahlcená rozšlapanými kelímky od piva, nevkusná a hlasitá hudba v režii místních kolotočářů nebo věčně ucpaná ulička sloužící k přechodu mezi dvěma hlavními scénami, pak vězte, že ani letos k posunu kvality a návštěvnického komfortu bohužel nedošlo.

Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 22.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Nijak zásadně se nehýbalo ani s line-upem, kterému opět vévodily osvědčené festivalové jistoty a jen zřídka se mezi nimi našlo nějaké neokoukané jméno. Trnkobraní zkrátka není pro festivalové fajnšmekry, kteří rádi objevují, nýbrž pro široké spektrum hudebně nevyhraněných návštěvníků, mezi kterými naleznete jak místní středoškoláky, tak rodiny s dětmi či padesátníky.

V navázání na loňský trend oslav kulatého výročí mohli tentokrát pokračovat snad jen jediní z tradičních účinkujících, kteří v době konání festivalu bez většího humbuku dosáhli dvaceti společných let, nicméně právě ti v seznamu vystupujících chyběli. Jméno sympaticky skromných stálic prozrazovat nebudeme, ale rýmuje se to se jménem postavy, kterou v seriálu "Helix" ztvárnil herec Meegwun Fairbrother.

Namísto oslav tak sedmačtyřicátý ročník Trnkobraní nabídl jiný chvályhodný trend, kterým se staly ochutnávky z připravovaných desek velké části účinkujících. Pojďme na ně.

Pátek, 22. srpna

Tomáš Klus, Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 22.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Tomáš Klus už sice "Proměnamě" vydal, avšak skladby jako "Amores Perros", "Oblomov" nebo "Noe" ještě stále mají do zlidovění daleko, proto jejich zařazení do setlistu potěšilo. Kromě nezbytných improvizací, jimž tentokrát vévodil rým "Kluci mají svaly, holky mají kérky, pojďme všichni do likérky" a informace, že hitová "Marie" vznikla ve Zlíně, kde má zpěvák rodinu i bývalou přítelkyni, překvapilo i nečekané věnování písně "Malčik" současnému ministrovi financí.

Po přesunu na menší scénu, kde punkový Visací zámek odehrál takřka totožné vystoupení jako v roce 2013, se opět začal zaplňovat prostor pod pódiem nesoucím název Starobrno stage.

Mig 21, Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 22.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Smíchovská formace Mig 21 na podzim chystá po deseti letech nové řadové "Album" a podle tří ukázek, které ve Vizovicích odehrála, se zdá, že se deska bude snažit vtipnou formou reflektovat krizi středního věku. Jen na nich ale koncert pochopitelně nestál, a když se excentrický Macháček s rozvlněnými boky a nafukovací kytarou v podpaží právě nevěnoval některému z hitů, seskakoval z pódia dolů a po vzoru Tomáše Kluse s prvními řadami nevázaně popíjel slivovici.

Poměrně standardní vystoupení pak odehráli Wohnout i Monkey Business. U prvních jmenovaných překvapilo, s jak obrovskou odezvou se po spíše uzívaném setu setkala skladba "Svaz českých bohémů", kterou tak už snad můžeme prohlásit za největší hit pražské formace, v případě nejen funkových pionýrů Monkey Business se o oživení koncertu postaral Tomáš Hajíček z Krucipüsku, který si s Romanem Holým a spol. vystřihl počeštěný cover "Get On Up (I Feel Like A Sex Machine)" Jamese Browna a vlastní skladbu "Láska je kurva". Postupně vylidňujícím se areálem se na závěr už tradičně nesla balada "Piece Of My Life".

Sobota, 23. srpna

Kryštof, Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 22.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Sobotní poledne patřilo kapele Kryštof. Do posledního místečka zaplněné prostranství před hlavním pódiem bylo sice svědkem téměř totožného představení jako před rokem, v němž se jen zlehka proměnil setlist, jehož nejvýraznější novinkou byly "Střepy" v reggae úpravě, ale nasazení a dobrá nálada všech zúčastněných tentokrát pomohla přebít ročník 2013 rozdílem třídy.

Pravda, s atmosférou na Náměšťském Kryštof kempu se to nedalo srovnat, ale nikdo jiný na vizovickém festivalu nepracoval s publikem tak jako s lehkostí zpívající Richard Krajčo. Nechyběly proto mexické vlny, sborově odzpívané refrény, mávání při "Atentátu", crowdsurfing, polibek na tvář Nikolaose Grigoriadise ani vtipné průpovídky, když si to červené a bílé balony vinou nepříznivého větru namířily zpět do zákulisí. Dobře promazanému stroji tak nescházel ani neméně důležitý lidský faktor, a ve výsledku se tak jednalo o další potvrzení toho, že ostravsko-havířovská kapela své věrné snad ani zklamat nedokáže.

Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 22.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Z Kryštof kempů si na Trnkobraní odskočila i písničkářka Lenny. A je s podivem, jak moc se kvalita jejího vystoupení lišila od jiného potomka slavných rodičů, který přišel na řadu vzápětí. Zatímco Adam Mišík bojoval s angličtinou, tancem, řídnoucím publikem i omezenými možnostmi svého nepříliš pestrého hlasového rejstříku, jenž se mezi četnými coververzemi nejvíce trápil během Timberlakeovy "Rock Your Body", Lenny svým chraplákem dávala skladby z EPček "All My Love" a "Fighter" s přirozenou vzdušností, bravurou a vkusem a kolemjdoucí se u jejího setu naopak neplánovaně zastavovali. Souhlasným mručením pak dávali najevo, že nejen dojemnou interpretaci "Say Something", ale i její vlastní, rockověji podané písně můžou. Londýnská studia, zděděný talent a nefalšovaná skromnost se zkrátka potkaly v jedné osobě a zanechaly výrazný otisk. Více takových.

Soutěž v pojídání švestkových knedlíků

Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 22.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
O tradiční Grand prix Vizovice už jsme vás blíže informovali v předchozích reportážích, takže tentokrát jen stručný update: V boji o třetí místo nakonec v rozstřelu zvítězil Roman Polák s devadesáti snězenými knedlíky, druhé místo připadlo Zbyňku Šimkovi z Opavy (devadesát tři kusů) a na první místo se po loňské absenci vrátil desetinásobný šampion Kamil Hamerský z Domanína se sto padesáti knedlíky. Ten také drží dosavadní rekord z roku 2003, kdy se mu podařilo za hodinu spořádat neuvěřitelných sto devadesát jedna třicetigramových knedlíků. Loňský vítěz Miloš Janček (sto šest kusů) se soutěže ze zdravotních důvodů nezúčastnil.

Trnkobraní naštěstí není jen o knedlících a muzice, takže pokud jedno z pódií opanují Eddie Stoilow, areálem se za dalšími aktivitami hned prochází svižnějším krokem. Jednou z nich letos byla stand-up comedy vystoupení Lukáše Pavláska a Miloše Knora, kteří rozesmáli široké řady přihlížejících salvou scének střílejících si jak ze zpráv TV Nova, tak z kauzy Řezník versus Český Slavík.

Aneta Langerová, Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 23.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
Návrat k hudebnímu programu obstarala na hlavní scéně Aneta Langerová, a i když bylo vidět, že kromě tří největších hitů se na její melancholické písně mnozí nechytají (rádia holt nic jiného než "Vodu živou", "Hříšná těla..." a "V bezvětří" do éteru netlačí, takže je sváteční návštěvníci festivalů neznají), jednalo se o pěkný koncert s několika výraznými momenty, mezi nimiž kromě nezpochybnitelných vokálních kvalit interpretky zaujaly i tři ukázky z chystané desky. "Tragédie u nás na vsi" s depresivním textem a nenápaditým, pop-rockovým hudebním doprovodem sice tolik nenadchla, avšak procítěné podání klavírní balady "Tráva" už ano. Jestli se jí chytnou Hitrádia, je vystaráno.

To singly Airfare si ani přes výborné kvality dosud poslední řadovky "Youngblood" rádia přiliš neoblíbila, proto jejich největším zářezem zůstává "Sorry Baby", k níž frontman Thomas J. Lichtag na začátku koncertu "raději" ještě připojil dovětek, že ta skladba je vážně jejich a není to žádný cover. Ale i kdyby profláklý refrén "ú-u-hu-ú...aha!" z úst mikrofonem točícího zpěváka nezazněl, nebylo by o jednom z nejnadupanějších vystoupení letošního Trnkobraní pochyb. Zoufale nedoceněná kapela se od svých rozporuplných koncertů v začátcích kariéry neuvěřitelně vyhrála a podle pravidla co song, to syrově melodický hit s chytlavým, ale nepodbízejícím se refrénem pumpovala do roztančeného publika jednu rockovou rozbušku za druhou.

Airfare, Vizovické Trnkobraní 2014, Areál Rudolfa Jelínka, Vizovice, 23.8.2014
© Miroslav Tkadlec / musicserver.cz
A zatímco Airfare se spolu s Lenny a skupinou Kryštof píseň za písní zařazovali k nejlepším koncertům letošního ročníku, na hlavním pódiu už se chystali slovenští Inekafe. A nebyli sami, neboť kromě hitů jako "Růžová zahrada", "Špinavé objatie", "Kto na to príde?" nebo nadčasové "Úspešne zapojení" byl jejich věrným souputníkem také sílící a velmi vytrvalý déšť. Namísto rozjeté párty tak prostor před Starobrno stage začal brzy připomínat přehlídku deštníků a pláštěnek. Ani dlouhé provazy vody ale méně vybaveným návštěvníkům z Valašska a okolí nezabránily si svůj očekávaný večer patřičně užít, a tak i během závěrečných "Ďakujeme vám" a "Ráno" byly řady hudby dychtivých fanoušků chvályhodně široké.

Protože ale déšť neustával ani během následující Mňágy a Žďorp, kdy teplota výrazně poklesla, mnozí raději vyrazili do stanového městečka přeparkovávat auta z množícího se bahna, případně už rovnou vyrazili po kluzkých cestách domů.

Sedmačtyřicáté Vizovické Trnkobraní nebylo výrazně lepší nebo horší než předchozí dva ročníky a tisícovky lidí se z něj vracely sice promáčené, ale spokojené. Do dalších let by ale festivalu určitě neškodilo přibrat do line-upu více aktuálních jmen, které hýbou českou a slovenskou scénou. Vždyť kapely jako Jelen, Fallgrapp, Tichonov, ille, Holden Caulfield, IAN, Never Sol, No Distance Paradise nebo i opatrně koncertující Bratři Orffové, jejichž budoucnost je momentálně nejistá, už dychtivě čekají na to, až dostanou prostor vystřídat zavedené stálice. Co vy na to, fanoušci a dramaturgové hojně navštěvovaných letních akcí, dáte jim šanci?

NÁZORY
  • Těžkou souditi, pokud neznáte historii přátelé :) (Pavel Trčka, 25.08.2014 21:58) Reagovat

    Zdravím autory tohoto článku. Se spoustou věcí musím souhlasit, rádi bychom i ve Vizovicích viděly neoukoukané jména a zároveň i ty okoukané. Zároveň je třeba taktéž pochopit pointu Trnkobraní. Zejména pak nastudovat historii od roku 1967 a to proto, protože Trnkobraní je hudební festival, ale taktež festival oslav valašského plodu, veselí, umění a tradic. Proto není vhodně jej vůbec srovnávat s jinými špičkami. Tento festival je především určen a doufám, že vždy bude, pro všechny věkové kategorie a hlavně může být hrdý tím, že se zde vzájemně tolerují všechny generace. Já jsem velký hudební fajnšmekr, ale Trnkobraní vždy navštěvuji právě proto, že ctím valašské tradice, trnku a zábavu pro celou rodinu. Např. pokud se budu chtít více zaměřit na nepoznané kapely, zajedu na Colours do Ostravy. Ale Trnkobraní je vyjímečné právě svou lidovostí. Pro pochopení je výbornou literaturou: Trnkobraní v proměnách času: 1967-2007

  • Ahoj, strašně moc jsme si užil letošní ročn (Miroslav Sláčík, 26.08.2014 11:14) Reagovat

    Ahoj, strašně moc jsme si užil letošní ročník, jenže už pár let čekám na nějakou metalovou kapelu, vůbec nwm jestli někdy na trnkobraní byla ale rád bych přivítal třeba teď hodně slavné uskupení dymytry.

  • výtka :-( (Hanka, 26.08.2014 16:10) Reagovat

    ahojik, jezdíme na Trnkobraní již několik let, vždy si to užijeme, je to parádní odreagovačka s partou - jen nás v posledních letech udivuje organizace - třeba zablokování příjezdu na louku, placení - nevíme za co...oddělování stanů a aut, pod hlavní scénou uzavřené stabilní WC, které se asi pod "nátlakem" velké návštěvnosti otevřelo. Ale i přes toto to bylo fajn, trošku tepleji by mohlo být, ale za rok valíme o5 :-P - jo a poznámka k učinkujícím - pozvěte prosím skupinu TRAKTOR - už tam byli a se svým repertoárem do Vizovic určo patří - májí parádní koncerty FAKT :-D - na Trnkobaraní 2015 se těší parta z Vysočiny

    • Re: výtka :-( (Karolina, 27.08.2014 09:01) Reagovat

      Pridavam se k Hance..o prijezdu do Vizovic se bohuzel neda rict nic kladneho, prislusnik arogantni az vulgarni,organizace naprosto selhala. Pokus o oddeleni stanu a aut..co to je za pitomost?? A jeste chaby pokus za to vybirat 100 Kc. To, ze na louce NEBYLA jedina toi toika asi nikoho nezajima,nejblizsi WC tak bylo nekolik set metru, samozrejme za cele dny se o ne nikdo nestaral, podle cehoz to take vypadalo, kde jsou ty casy, kdy v sobotu rano prijelo auto, vse vyprazdnilo a toi toiky vystrikalo krasne do cista.Na louce a v okoli jsme nenasly ani jeden odpadkovy pytel..proste nic..a to, ze se v patek po celem arealu festivalu nedalo koupit vino ...to uz byl docela vrchol omezenosti mistnich poradatelu..hlavne, ze vsude kralovaly obrovske stany s kofolou...a proc uz se nedaji koupit tricka??Je to opravdu takovy problem jich nechat par set vytisknout???? A rada na zaver, totalne nezajimave a nudne pojidani knedliku prosim nechte na nedelni jarmark a radeji dejte prostor nejake mistni kapele. Letos to byl nas 9 rocnik..a bohuzel kvalita a organizace festivalu opravdu upada. Co na to rict? Asi nic...

  • Kvalita i délka festibvalu upadá (Jan, 26.08.2014 17:58) Reagovat

    Škoda, že ze super třídenního festivalu udělali jen dvoudenní....přirozeně ale za stejnou cenu!
    Už to není co to bývalo...bohužel :-/

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Tereza Vítů - Zůstaň 7/10
Video: Někdy potěší, že herečky začnou zpívat. Jako třeba Tereza Vítů ve skladbě "Zůstaň" Když se nějaká modelka, moderátorka, nebo (díky bohu alespoň) herečka rozhodne vedle své hlavní profese pustit také na hudební dráhu, většinou to nedopadne dobře. Devět z deseti podobných pokusů zůstane pouze v naší interní... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 16:00 v sekci Audio / Video | Video
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride
Nové desky 16/2024 - od Taylor Swift přes Pearl Jam po My Dying Bride Aktuálnímu týdnu hudebních novinek vévodí Taylor Swift, nejen ona ale vydala nové album. Rockery a metalisty potěší kromě Pearl Jam i Billy Morrison s deskou plnou hvězd či My Dying Bride. S čerstvou muzikou se hlásí i cellista... čtěte zde
Vydáno: 24.04.2024 10:00 v sekci Novinky | Nové desky
Caleb Landry Jones - Hey Gary, Hey Dawn 10/10
Recenze: Magnum opus. Caleb Landry Jones natočil bezchybnou desku "Hey Gary, Hey Dawn" Bezmála rok a půl po předešlé řadovce "Gadzooks Vol. 2" se americký zpěvák a herec Caleb Landry Jones vrací s dalším hudebním materiálem. Jeho nové album "Hey Gary, Hey Dawn" se ale od těch předchozích přece jen trochu liší.... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pearl Jam - Dark Matter 8/10
Recenze: Pearl Jam na "Dark Matter" překypují nadšením a mladickou energií S aktuální "Dark Matter" mají Pearl Jam na kontě tucet studiových alb. Novinka kapely ze Seattlu naštěstí nepatří k těm tuctovým. S pomocí mladého producenta se zasloužilí rockeři, kteří už před pár lety vstoupili do... čtěte zde
Vydáno: 23.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Fletcher, SaSaZu, Praha, 21.4.2024
Naživo: Fletcher v SaSaZu obstarala zvuk, diváci zase obraz Popová, byť naživo spíše už pop-rocková zpěvačka Fletcher při své první návštěvě Prahy vyprodala klub SaSaZu. Ten nejprve od osmé večer na půl hodinky opanovala alternativně rocková dvojice Arxx z Brightonu, připomínající... čtěte zde
Vydáno: 22.04.2024 16:00 v sekci Naživo
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: "Jaro" Adama Mišíka ve vás probudí romantického ducha (23.04.2024 19:52)
- Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět (19.04.2024 08:00)
- Video: Wohnout v hororovém klipu umírají pod tíhou obézní "Nevěsty" (08.04.2024 08:10)
- Video: Alya a Adam Mišík natočili klip "Toto nie si ty". Po jeho zhlédnutí jedno oko nezůstane suché (25.03.2024 16:18)
- Nové desky 11/2024 - od Justina Timberlakea přes The Black Crowes po Kacey Musgraves (20.03.2024 21:00)
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Aneta Langerová nás v novém klipu provádí "Zázračnou písně krajinou" (13.03.2024 10:51)
- Aneta Langerová rekapituluje prvních dvacet let své kariéry dvoudiskovým výběrem "Zázračná písně krajina" (27.02.2024 13:39)
- Video: Tomáš Klus v klipu "Chci si tě vzít" rozdává lásku a něhu (18.02.2024 11:47)
- Z Mňágy a Žďorp odešel základní pilíř - kytarista Martin Knor (10.01.2024 07:57)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Adele Kabát Queen Sia AC/DC U2 Rush Beyoncé Bono Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Imagine Dragons Linkin Park Dua Lipa
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu