shop.musicserver.cz

Nový metal konečně naživo

Vydáno: 04.09.2003 19:52 v sekci Naživo - Ondřej Pravda | foto: facebook interpreta

Po zrušení červnového koncertu kvůli nemoci zpěváka se nejznámější protagonisté tzv. nu-metalu, američtí Linkin Park, 3. září představili českému publiku. S pouhými dvěma řadovými deskami na kontě měli ukázat, nakolik jsou naživo schopni předvést svůj energetický rock s hiphopovými vlivy. Jak to dopadlo, se dozvíte v našem reportu.

Linkin Park - Meteora
© facebook interpreta
Koncert Linkin Park byl bezpochyby hodně očekávanou událostí, díky čtrnácti miliónům prodaných výlisků debutu "Hybrid Theory" a také velmi úspěšného následovníka "Meteora" (remixové album "Reanimation" byl bonbónek hlavně pro fanoušky) je v Česku a okolí příznivců kapely dost, ale stejně mě prakticky úplně narvaná hala překvapila.

Už ne tolik předkapela Adema, která chápe, co letí hudebním světem, takže do škatulky nu-metal je lze zařadit bez jakýchkoliv problémů. Ty jsem měl spíš já, protože až příliš okatě se opičí po svých úspěšnějších kolezích. Jenže zpěvák je méně zajímavý než Bennington, chyběl mu rapující protějšek typu Shinody. Hudebně, i díky dvěma kytarám, Adema více splňuje druhou část spojení nu-metal, hiphopové vlivy neuslyšíte ani náznakem. Ostatně davy hrozičů pod pódiem také připomněly, že historie se opakuje. Z asi čtyřiceti minut jejich vystoupení bylo bez znalosti jejich dvou řadovek těžké se chytit nějakého hitu, model jemnější sloka, energetický refrén platil vždy, ale i díky slabším melodiím všechny až příliš splývaly. Zpěvák se snažil o kontakt s publikem, připravoval ho na hlavní hvězdu, nenechali se vyvést z míry technickým problémem v jedné skladbě, takže pro dané publikum jako zahřívačka fungovala dobře. Abych nezapomněl, ještě před nimi hrál zpěvák (nebo předkapela?), ale toho jsem zachytil už jen při unplugged verzi "Summer Of '69" od Bryana Adamse.

Copak o to, Adema zahřála dobře, ale jelikož si páni Linkini dali na čas vlečících se čtyřicet minut, měl člověk dost času přemýšlet o smyslu předkapel. Nebo také, zda trend nalévat pivo z flašek do kelímků je nová taktika Prazdroje. Nebo o překvapivě nízkém věku většiny návštěvníků koncertu. Tahle hudba je oblíbená mezi teenagery, ale že na koncert vyrazí tolik i desetiletých dětí, bych nečekal. A navíc se svými rodiči, to taky ne, ale aspoň mohli rodiče přemýšlet, co se jejich ratolestem na tom kraválu líbí. Další myšlenkou, které jsem se nemohl zbavit, byla možná délka koncertu. Jelikož Linkin Park mají lehce přes 70 minut studiového materiálu, byl jsem zvědav, zda přehrají opravdu všechno a/nebo nepřijdou s něčím překvapivým.

Linkin Park - Hybrid Theory
© facebook interpreta
Ale konečně se před desátou pánové uráčili na pódium. Začali peckami z druhého alba, a to hned třemi, včetně singlu "Somewhere I Belong". Model tří skladeb se potom opakoval skoro celý koncert, protože střídali skladby z debutu a z dvojky a až v poslední trojici základního bloku zahráli pouze jednu věc z dvojky a dvě pecky z přece jen výraznější první desky. Potěšila snaha oživit playlist, mám na mysli "Pushing Me Away" ve verzi, která je na "Reanimation" a nikoliv originál. Po krátkém vyvolávání naběhli na přídavek, jehož úspěšnost byla zajištěna výběrem dvou (nebo zase tří?) skladeb z debutu, který tak měl (dle mne oprávněně) prioritu. A konec, ani žádné představování členů kapely.

Dojem z koncertu byl dost pozitivní s jedinou a docela podstatnou výjimkou. Ačkoliv si jiní stěžují na zvukovou kouli, ve které prý nebylo skoro poznat, která pecka hraje, v hledišti nalevo byl zvuk dost slušný, i když samozřejmě zdaleka ne tak zřetelný jako na CD. Skladby byly povětšinou hodně identické s verzemi na deskách, i když v pár písničkách byly slyšet rozdíly (dané možná spíš nazvučením). V jedné skladbě také Chester evidentně hlasově v refrénu nestíhal, ale to lze omluvit vzhledem k jeho problémům s hlasivkami. Zajímavé je, že silové pasáže (přeloženo - křik) nijak nešetřil. Pódiu jasně dominoval s Mikem Shinodou (který se občas chopil kytary), jejich střídavé i společné vokály dávají muzice to něco navíc, co chybí ostatním podobným kapelám. Zbylí členové plnili své hudební party spolehlivě, v mnohem klidnější formě, přesto celkově dokázali přenést energii z desek na pódium perfektně. Dalším hráčem bylo publikum, takhle nadšené se málokdy vidí, chytalo se každé možnosti si koncert užít, i když jazyková bariéra nadšení brzdila.

Linkin Park dokázali, že jejich úspěch není náhoda, tolik melodicky a přitom tvrdých hitů má opravdu málokdo, navíc i jejich prezentace je chytlavá. I ne zrovna veliký fanoušek by mohl uznat, že při využití stejného modelu jsou přece jen odlišné, i když druhá deska v tomto ohledu zdvihá varovný prst. Jedinou výhradou, i když částečně očekávatelnou, vůči koncertu tak byla jeho délka. Hrát hodinu a deset minut, nezahrát sedm (nebo šest) skladeb z celkových dvaceti čtyř (remixovku nepočítám) prostě není fér. Zvlášť vzhledem k tomu, jak se Mike mohl přetrhnout v přesvědčování, jak je publikum v Praze skvělé, úžasné a já nevím co ještě. Když jo, tak zahraju víc, takhle to působilo až příliš naučenou lekcí z marketingu. Přesto bych si tipnul, že pro většinu omladiny v publiku silnou atmosféru koncertu nenarušila.

P.S.: Fotky přímo z koncertu tady hledáte marně, vzhledem k "pružnosti a ochotě" pořadatelské agentury jsem si lístek platil sám a byl bez foťáku.

Linkin Park, T-Mobile Arena, Praha, 3.9.2003

NÁZORY
  • Ale stejně to bylo super... (Ivča, 06.09.2003 07:56) Reagovat

    Plně s timhle článkem souhlasim,na tom koncertě jsem byla a docela by mě zajímalo proč nás tam nechali čekat tak dlouho,lidi kolem mě tam omdlívali a já taky!Nakonec se sice ukázali ale ne na moc dlouho...Ale to čekání stálo za to(už jenom kvůli tomu že jsou to LINKIN PARK)!!!

  • Linkin Park (Linkinecka, 06.09.2003 16:18) Reagovat

    Taky souhlasim s timhle clankem.Pro me to byl zazitek na celej zivot,me uz pri treti pisnicce skupiny Adema skakalo srdce nedockavosti.Myslim,ze kdyby byl Chester plne v poradku,koncert by byl delsi.Zdalo se mi,ze ze sebe chtel vydat vic,ale neslo to.Kazdopadne,bylo to neuveritelny!!!!!

  • linkin park (alena, 08.09.2003 08:23) Reagovat

    Bylo to suprovy.Proste uzasny!Chester se nesetril svuj hlas a hudba hrala naplno!

  • fotky (nika, 08.09.2003 18:51) Reagovat

    Ak mate nejake fotky z tohto koncertu, ozvete se mi prosiiim. (emka.4@centrum.cz)

  • prvoplanovy (kamilka bednarova, 19.09.2003 21:08) Reagovat

    bylo to sice pekne narvany a poradne nahlas ale jinak nic, deep purple nebo zapelini by jim urvali vsem hlavy
    ..moc teda hrat neumej, je to dobry pro lidi v puberte

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
The Black Keys - Ohio Players 8/10
Recenze: The Black Keys zvou na "Ohio Players" k tanci na radostně zkouřeném retro parketu. A nesmírně jim to svědčí Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme... čtěte zde
Vydáno: 06.05.2024 00:00 v sekci Recenze
Ilona Csáková - Afrodiziaka 8/10
Video: Ilona Csáková má stále co nabídnout. V novince "Afrodiziaka" triumfuje uhrančivou interpretací Ilona Csáková o sobě v posledních letech v souvislosti se svými hudebními aktivitami nedávala tolik vědět. Letošek by se ale klidně mohl stát rokem jejího velkého návratu. Na podzim se chystá vyrazit na "Tornero Tour", na které nyní... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 17:04 v sekci Audio / Video | Video
The Black Crowes - Happiness Bastards 7/10
Recenze: Staré vrány nově krákat nenaučíš. The Black Crowes nabízejí na "Happiness Bastards" spolehlivou solidnost Bratři Chris a Rich Robinsonové, tedy hnací motor The Black Crowes, se už dokázali rozhádat a usmířit několikrát. Aktuální řadovka "Happiness Bastards" znamená vyvrcholení jejich již třetí etapy působení. Svého času velice... čtěte zde
Vydáno: 05.05.2024 08:00 v sekci Recenze
Elán - Znova sa ma dotkni 9/10
Audio: Elán vítá lásky čas zbrusu novým hitem "Znova sa ma dotkni" Po ukončení turné k padesáti letům existence skupiny Elán se zdálo, že nyní už opravdu nadešel ten správný čas pro konec kapely. Alespoň Jožo Ráž dával najevo, že se formace vrátí jen ve výjimečných případech typu narozenin... čtěte zde
Vydáno: 04.05.2024 08:00 v sekci Audio / Video | Audio
Mirai -  Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu
Rozhovory: Mirai - Chceme být trendsetteři a reflektovat dobu Na své čtvrté studiovce "Tomodachi" se Mirai spolu s producentem Fiedlerskim pokusili vyjet ze zajetých kolejí. Zároveň nahrávkou oslavují svoji společnou desetiletou hudební pouť. Na léto navíc premiérově chystají svoje SummerFesty.... čtěte zde
Vydáno: 03.05.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Fanoušci Linkin Park se mohou těšit na další nevydanou skladbu "Friendly Fire" (22.02.2024 20:41)
- Bývalý basák Linkin Park poslal kapelu k soudu (19.11.2023 13:59)
- České žebříčky mají stále stejné vítěze. V albech si po pražském koncertu polepšili Måneskin (24.05.2023 08:11)
- Miley Cyrus i po čtvrtroce vládne rádiím, na záda jí dýchají Linkin Park (05.05.2023 17:00)
- Metallica odstartovala v české albové hitparádě na stupních vítězů, v první desítce boduje i Katapult (27.04.2023 15:30)
- Nové desky 14/2023 - od Ellie Goulding přes Mudhoney po Powerwolf (12.04.2023 08:00)
- Video: Linkin Park s archivní novinkou "Lost" fanouškům splnili sen (16.02.2023 11:16)
- Linkin Park oznámili vydání dosud nezveřejněného songu "Lost" (07.02.2023 14:07)
- Linkin Park slaví 15 let alba "Minutes To Midnight" reedicí se čtyřmi extra songy (18.05.2022 14:49)
- Linkin Park připomenou 20 let "Hybrid Theory" nadupanou reedicí (15.08.2020 15:32)

ALBUM TÝDNE 19/2024

The Black Keys
Ohio Players

Celý život v garáži neprožijete. The Black Keys k úspěchu vynesla garážová vlna na přelomu milénia, postupně se ale od svého zašpiněného a divokého blues začali odchylovat. Tento žánrový fundament a lásku k minulosti můžeme cítit i z aktuálního alba "Ohio Players", zásadní inspirace ale tečou z jiných zdrojů.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Vladimír Mišík Prince Queen Kabát Adele Taylor Swift Sia Rush Bono Beyoncé Dua Lipa Mirai Lady Gaga Liam Gallagher Linkin Park AC/DC 2H+ Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu