shop.musicserver.cz
Hana Zagorová - Naprosto nezbytná (rozšířené vzpomínkové vydání)

Vzpomínkové vydání knihy "Naprosto nezbytná" od Hany Zagorové doplňuje vyprávění její a jejích kolegů o tu nejbolestnější tečku

Vydáno: 05.12.2023 08:00 v sekci Hudba v tisku - Milan Menčík | foto: Anna Kovačič

Už je to víc než rok, co nás navždy opustila Hana Zagorová. Ještě za svého života, u příležitosti svých 75. narozenin, sepsala s novinářem Petrem Mackem knihu "Naprosto nezbytná", nedlouho po jejím dokončení, v srpnu 2022, však zemřela. Proto se hodilo dopsat do této publikace závěrečnou a tu nejsmutnější kapitolu.

7/10

Hana Zagorová - Naprosto nezbytná (rozšířené vzpomínkové vydání)

Vydáno: 21.8.2023
Počet stran: 240

Vydavatel: Czech News Center

Častokrát se děje, že je životopisná kniha sepsána formou zevrubného rozhovoru s protagonistou. Také v případě publikace "Naprosto nezbytná" právě tahle sekvence tvoří její páteř, ale je rozdělena na několik částí a ty pak doplňují další rozhovory s lidmi, kteří pro Hanu Zagorovou byli v tom konkrétním období jakýmkoliv způsobem zásadní.

Na začátku je tak její krásná sestra Evelýna nebo spolužačka Hana Vaňková. Čím víc se časová osa zavrtává do zpěvaččina (nejen) pěveckého života, tím více přibývají rozhovory, ve kterých o ní vyprávějí lidé z branže.

A nejsou to jen tak nějaké suchopárné řeči. Člověk si zde naopak dokáže dát dohromady spoustu pro širší veřejnost neznámých faktů a díky povídání nejbližších osob také alespoň částečně rozkrýt osobnost Zagorové. Ta nikdy nijak zvlášť nedávala své soukromí na odiv, zde ledacos přiznala či osvětlila, ale uměla rovněž nastavit jasné mantinely - třeba když došlo na její první vážné vztahy nebo na fakt, jak moc onemocnění krve zasáhlo kromě těla i její duši.

V žádném případě nebyla žádnou velkou rebelkou proti systému jako například Marta Kubišová, v polovině roku 1989 však podepsala "Několik vět" i s tím vědomím, že ji zakážou, a ona tak připraví sebe i lidi kolem o obživu. Naštěstí tahle doba trvala jen pár měsíců a pak přišla sametová revoluce.

Kariéra pro Hanu Zagorovou nebyla vždy na prvním místě a v době začátků jejího vztahu s druhým manželem Štefanem Margitou na několik let skončila s koncertováním. Psala ovšem scénáře k pořadu "Když nemůžu spát" a i nadále nebyla pouhou zpěvačkou, ale třeba i moderátorkou pořadu "Hogo Fogo", který uváděla právě s chotěm.

"Naprosto nezbytná" je hutným a poutavým povídáním, které se mi však zdá ke konci až trochu příliš uspěchané. Vždyť poslední desky Zagorové byly výborné a desetiletí kariéry před covidovou dobou přímo skvělé. Samozřejmě závěrečná, čerstvě dopsaná kapitola je nejsmutnější, ale jak na nedávných slavících řekl Vojta Dyk, smrt je přirozenou, i když velmi smutnou součástí života a je třeba nebát se o ní mluvit. Takhle kniha tak dostala důstojnou tečku.

K celé publikaci je třeba poznamenat, že ji zdobí velmi vkusná grafika a že v ní je i pár překlepů. A že její příznivá cena je vykoupena nepříliš kvalitním papírem, který z přiložené spousty fotografií dělá nepříliš ostré a kvalitní obrázky, z velké části pouze dokumentačního charakteru. Celkově však stojí za to se do těch stránek začíst. Člověk se tak dozví, kým tato žena, která se devětkrát stala zlatou slavicí, prodala spousty desek a dělala radost tisícům svých fanoušků prakticky až do své smrti, vlastně byla.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Bývalá biatlonistka Gabriela Soukalová nazpívala do svého dokumentu duet se Štefanem Margitou "Teď budu mluvit já" (07.03.2024 14:39)
- Nové desky 43/2023 - od Duran Duran přes Annu K. po Taylor Swift (01.11.2023 20:30)
- Naživo: Marek Ztracený míří do Wembley. Euforii fanoušků Poseidona z Wishe ale v Edenu brzdily technické nedodělky (17.06.2023 11:36)
- Vánoce můžete oslavit i v O2 areně s Krajčem, Burešovou či Margitou (24.03.2023 15:26)
- Video: Aneta Langerová a Kateřina Marie Tichá vzdaly hold Martě Kubišové skvělou předělávkou hitu "Časy se mění" (28.11.2022 16:02)
- Osmdesátiny Marty Kubišové připomíná reedice desky "Adventní písně a koledy", kterou natočila s bratry Ebenovými (31.10.2022 17:00)
- Českého slavíka koupila TV Nova. Na předávání zahraje i Lucie (16.09.2022 09:01)
- Hana Zagorová posmrtně zamířila na vrchol albové hitparády, v top deset má hned tři desky (08.09.2022 08:00)
- Zemřela Hana Zagorová (26.08.2022 13:18)
- Recenze: Jubilejní výběr Hany Zagorové "1968 - 2020" skrývá v lesklé krabičce i nedostatky (13.01.2022 17:35)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu