shop.musicserver.cz
Jana Kománková - Radio 1 - Život v éteru

Kronika Radia 1 nabízí víc než jen pouhý pohled zpět

Vydáno: 26.12.2023 16:30 v sekci Hudba v tisku - Dan Hájek | foto: Na kafe s Davidem Pomahačem / frontman.cz

Pražská stanice Radio 1 oslavila třicetiny a k tomuto výročí si nadělila kroniku o životě v éteru. Její autorkou je Jana Kománková, která se tohoto úkolu zhostila zcela po svém a nevynechala žádný důležitý milník. Kniha "Radio 1 - Život v éteru" se čte téměř jedním dechem. A má skvělé grafické zpracování.

9/10

Jana Kománková - Radio 1 - Život v éteru

Vydáno: 23.10.2023 (dotisk)
Počet stran: 255

Vydavatel: Protišedi

Celý příběh publikace "Radio 1 - Život v éteru" byl završen úspěšnou crowdfundingovou kampaní na HitHitu. Zájem byl nakonec takový, že na podzim vyšel i první dotisk (aktuálně opět téměř vyprodaný). Stihla se již dokončit i audio kniha, kterou načetli Jitka Ježková a Vasil Fridrich v režii Jana Drbohlava, o mix se postaral Vladimír Srb a hudbu natočil Jan Čechtický z Ohm Square (ukázku si můžete pustit níže). Radio 1 je nesmazatelnou součástí českého rozhlasového éteru a Jana Kománková věnovala jeho kronice pečlivou přípravu. Výsledkem je velmi originální dílo, které si však neklade za cíl vás zcela zahltit.

Jana je součástí tohoto téměř rodinného podniku od raných počátků, souhrn podkladů pro "Život v éteru" však vzešel z mnoha rozhovorů, které vedla s jednotlivými dýdžeji a lidmi, kteří rozhlasovou stanicí za ty roky prošli, ať už krátce, nebo se stali stálými členy. Z těchto materiálů pak postupnou rešerší začala sepisovat příběh.

Věnuje se všem zlomových bodům - počátkům (včetně trablů s první vysílačkou, jež dostala idylické jméno Maruška), postupným změnám v lokacích, odkud se vysílalo, nebo aféře se zavedením pevných playlistů (to se ale naštěstí neuchytilo). Vypráví chronologicky, může si však dovolit i drobné úskoky v časové posloupnosti, návraty k určitým detailům nebo nejrůznější doplnění.

Hned v úvodu nechybí časová osa, jež přehledně nabízí jednotlivé zlomové body historie. Dále můžete nahlédnout do zákulisí, neb je zde taktéž vložena soupiska inventáře nutného pro provoz a stručný manuál na ovládání vysílačky. Zjistíte tak, jak se v průběhu let tato technika měnila a s ní i vysílání, jak probíhalo natáčení legendárních spotů, předělů a reklam, nechybí ani slovníček použitých výrazů.

Tyto informace přitom neodradí ani žádného laika a tvoří příjemnou vsuvku mezi vzpomínky, vyprávěné samotnými aktéry dění v rádiu. Ti mají často vlastní verze příběhů dle toho, jak si daný moment vybavují ve své perspektivě, což vede až k humorným zápletkám.

Vedle eskapád během nočních směn a záskoků se ale Kománková zaměřuje taky na vývoj. Popisuje, jak se proměňoval program, hudební profilace, tematické pořady a tak dále. Zároveň se nedrží jen striktně onoho ohlížení do minulosti a přibližování zmiňovaných historek. Naopak postupně odkrývá rozhlasové možnosti pro blízkou budoucnost, vznik vlastních podcastů, jejich archiv a podobně.

V několika kapitolách nahlíží na přátelské a rodinné vazby v kolektivu lidí, kteří tvoří živelný organismus této stanice, v závěru pak připomene kolegy a kolegyně, kteří již bohužel nejsou mezi námi. Není tak vynecháno nic důležitého.

Toto vše je vloženo do pestrobarevné mozaiky (není zde k vidění jen červená z přebalu) a hromady fotografií, jež pocházejí nejenom ze soukromých archivů. O grafickou úpravu se postarali Michal Chodanič a Magdaléna Lindaurová, kterým se podařilo toto rozmáchlé universum vzpomínek uchopit do kaleidoskopu plných úžasných snímků, dobových materiálů, novinových ústřižků, plakátů a vizuálů typických pro Radio 1 - už jen prolistování stránek vás vtáhne a vzbudí ve vás touhu pročíst všechny řádky textu.

Sama autorka svůj počin shrnuje slovy: "A je to. Knížku jsem udělala vlastně tak, jako jsem před 40 lety na vodáckém táboře dělala kroniku. Nakladena tedy jména, příběhy, obrázky, větvičky a duběnky, jak se na tábořišti i v okolí vyskytly. Spousta lidí byla úžasně nápomocná, někdo se rozpovídal, někdo jen skromně uvedl, že má rádio moc rád, pár lidí mluvit nechtělo. Radio 1 se vzpírá pravidlům. Pro mě je o kreativitě a svobodě (a taky o tom, že taky někdy můžete mlčet)."

Ve finále se zadařilo. "Radio 1 - Život v éteru" je unikátní sondou do historie legendární pražské rozhlasové stanice. Mohla vzniknout mnoha způsoby, mohla se klidně stát jen suchým výčtem faktů a shrnutí... V tomto případě však máte co do činění s pestrou a svým způsobem hravou publikací, bortící rámec pouhé kroniky. Kombinuje oficiality s děním za oponou, ukazuje civilnost jednotlivých členů týmu, lidí, kteří toto rádio dělají s neutuchajícím nadšením. Takže dodatečně všechno nejlepší! A více takových knížek!

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Naživo: Radio 1 oslavilo pětadvacáté narozeniny po česku (09.02.2016 12:03)
- K pětadvacetinám Radia 1 zahrají Ecstasy Of Saint Theresa a Manon Meurt (06.01.2016 11:52)
- Radio 1 přestalo vysílat - někdo ukradl kabel se signálem (29.04.2012 10:38)
- Koncert Front Line Assembly je vyprodán (16.08.2006 10:15)
- Front Line Assembly a Stromkern popřejí blaho Radiu 1 (03.07.2006 19:14)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu