shop.musicserver.cz
Ecstasy Of Saint Theresa, Manon Meurt, Divadlo Archa, Praha, 6.2.2016

Radio 1 oslavilo pětadvacáté narozeniny po česku

Vydáno: 09.02.2016 12:03 v sekci Naživo - Veronika Ondečková | foto: facebook interpreta

Pětadvacetiny Radia 1 se zařadily k nejžádanějším událostem počátku letošního roku. Klíčoví členové crew respektované alternativní stanice si na začátek večera vyhradili retrospektivní panel a o jeho pomyslnou tečku se postaral Josef Sedloň. Koncertní program patřil Ecstasy Of Saint Theresa a Manon Meurt.

Live: Ecstasy of Saint Theresa, Manon Meurt

místo: Divadlo Archa, Praha
datum: 6. února 2016
setlist: I'm (Not Really) Optimistic, Immortality, Sensor, Sychro, V.R.!, Bass 2, I'm The Exploding, Noises Of Silence, For That Moment, Barbwire, Happy R, Gun And The Stars, Neon; Fluidum

Asi jen málokdo v dnešní době může říct, že jeho pravidelným průvodcem ve světě hudby je rádiové vysílání. Většina aktivních posluchačů má svůj vlastní přísun oblíbené muziky a ti pasivnější rádio obvykle naladí jenom proto, aby získali okamžitou hudební kulisu, na kterou nemají žádné specifické požadavky. Pro nadšence, kteří rádi konzumují hudbu oldschoolově nebo prostě jenom mají ke kultuře rádiového vysílání vztah, ale naštěstí i nadále existují místa, která dokážou rozšířit obzory a podílejí se tak na formování hudebního cítění. Pražské Radio 1 tento úkol plní již pětadvacet let. Za tu dobu se stalo pověstné svojí mimořádně otevřenou dramaturgií, kterou leckdo neváhá označit slovy intelektuální nebo mentorská, ve skutečnosti však především neúnavně čeří místní radiové vody.

Je dobrým zvykem, že k oslavám svých narozenin Radio 1 vždy sezve přední jména hudební scény. Na jeho prvních kulatinách vystoupil Fatboy Slim, další pětiletku pomohl uzavřít například Roni Size a dvacetiny hostily U.N.K.L.E. V porovnání s předchozími oslavami ty letošní, na nichž zahráli domácí (skoro) veteráni Ecstasy Of Saint Theresa a rakovnická naděje Manon Meurt, proto působily o něco skromněji. Za to ale přinesly o to větší příliv symboliky. Kdo by se ostatně hodil jako hlavní gratulant Radia 1 lépe než skupina, která vyrostla do vlivné pozice ve stejném období.

EOST Archa
© facebook interpreta
Výběr tuzemských účinkujících rozhodně neznamenal, že se událost setkala s menším zájmem. Divadlo Archa se navzdory solidní kapacitě vyprodalo s velkým předstihem a v mžiku zmizela i dodatečně uvolněná sada vstupenek. Radio 1 má sice početnou hromádku oddaných příznivců, ještě větší počet párů uší a očí se ale upínal k headlinující Extázi. Skupina, jejíž jádro tvoří skladatel a producent Jan P. Muchow společně s herečkou Kateřinou Winterovou, která k mikrofonu odbíhá ze souboru Národního divadla a v posledních letech také z ozdravného pořadu Herbář, totiž letos ukončuje pětiletou odmlku a vrací se na pódia s novým materiálem. A koncert v Arše byl její veřejnou premiérou před plnohodnotným návratem, který nastane za několik měsíců (potvrzené je v tuto chvíli vystoupení na Colours Of Ostrava). S napětím se proto čekalo na to, v jaké sestavě, formě a s jakými písničkami se EOST představí.

Už vloni na podzim Jan Muchov naznačil, že daný večer skupina upřednostní méně rockové pojetí repertoáru, než s jakým se naposledy fanouškům vtiskla do paměti, například během koncertu na Nové scéně Národního divadla, ze kterého vznikl DVD záznam s názvem "EOST101010". A jak řekl, tak se skutečně stalo. Zařazené skladby, mezi kterými nechyběly esenciální kousky jako "Sychro", "Happy R", "For That Moment" nebo "O.K. (Even If It Doesn't Sound Like)", se dočkaly obnažené downtempové polohy. Napříč celým setlistem dynamickou rytmickou sekci nahradily decentní beaty a typické flow písniček pro změnu minimalistické elektronické aranže, jejichž puls byl sice plný života, občas ale nebezpečně vynechával.

Kateřina Winterová
© www.protisedi.cz
Extáze už v minulosti dala najevo, že nepatří ke kapelám, které zabředávají do rutiny. A její tvorba má natolik silné základy, jak v písních samotných, tak co se týče posluchačské loajality, že si může dovolit i mnohem odvážnější experimentování, než jaké zvolila v Arše. Tentokrát ale bohužel chyběla finesa, spontánnost a místy také přesvědčivost pěveckého výkonu Kateřiny Winterové, na jejíž bedrech spočívala nepoměrně větší váha než jindy. Každý tón mimo tak byl o to víc slyšet. Na druhou stranu je třeba uznat, že nelehkého úkolu se přesto zhostila s energií a charismatem sobě vlastním, což celkový dojem posunulo o ligu výš. A o zbytek se postarala nostalgie očividně převládající v srdcích většiny sálu.

Poměrně rozpačitě dopadlo i závěrečné ohlédnutí za kytarovými kořeny skupiny, kdy ještě patřila k průkopníkům tuzemského shoegaze a v jejím ústředí stála zpěvačka Irna Libowitz. Opětovné shledání někdejších členů v přímém přenosu sice přineslo vlnu dojetí, jeho odsunutí až do panelu přídavků a rezignace na optimální ozvučení ale jinak vzácnému okamžiku ubralo na lesku, jakého se mohl dočkat. Na poli krále rozostřených žánrů tak toho večera dominovala rakovnická krev.

Manon Meurt
© facebook interpreta
Být to někdo jiný, tak si za shoegaze v ryzí formě snadno vykoleduje debakl za kopírování. Způsob, jakým Manon Meurt nakládají s odkazy z rockové encyklopedie, je ale tak naturální a svěží, že tváří v tvář jejich performance existuje pouze tady a teď. Je příjemné si připomenout, že ve srovnání se zahraničím, kde se věnuje taková pozornost oprašovatelům devadesátek jako Wolf Alice nebo ještě více historizujícím Sunflower Bean, tady máme ještě cennější artikl. Talent i ksicht na to být konkurencí celosvětové scény Manon Meurt rozhodně mají. Příště by se jim ale hodil ještě o něco větší drive na straně zpěvačky nebo alespoň zvukař kouzelník. V Arše se Káťa zbytečně ztrácela, obzvlášť v první půlce. Na intenzitě zážitku to ale nijak neubralo.

NÁZORY
  • Opravdu? (Zdenek, 09.02.2016 15:47) Reagovat

    Podotýkám raději hned od počátku, že můj pohled je velmi, ale velmi subjektivní díky tomu, že EOST znám osobně strašně dlouho... Proto také mám na její vystoupení úplně jiný názor. Band předvedl přesně to co chtěl, co se týká hudby, minimalizace osvětlení, dress codu, silné alternativy v hudbě - a to hlavně, ojedinělý výkon... Opravdu asi až na přídavek, který se moc nepovedl, díky technickému selhání. Tento moment mě osobně strašně mrzel, hlavně kvůli ostatním členům bývalého složení kapely.
    Ale jakkoliv se mi líbilo vystoupení Manon Meurt velice líbilo, a to opravdu moc, tak na konkurenci se celosvětovou scénou ....nevím co má říci. Ale chtěl bych říci, že kytarista a bubeník jsou úžasníí.. a to nejen jako lidi, ale hlavně herně. Také jsme jim za vystoupení po koncertu poděkovali a upřímně je "poplácali" po zádech. Za band Here Zdenek

  • Manon Meurt (Adamicz, 09.02.2016 21:07) Reagovat

    Šel jsem tam kvůli Manon Meurt, zvědavý hlavně na nový kousky. Perfektní. Jak řekl Pierre (alespoň myslím, že to byl on), jedna z mála českejch kapel, ze kterých má člověk husinu. EOST mi přišli fajn, ale nic víc. Ale chápu, že pro toho, kdo na nich vyrůstal/dospíval, to musel být zážitek.

  • ... (strom-z, 09.02.2016 21:47) Reagovat

    upřímně - Manon Meurt mi přišli fajn, je to takovej přesvědčivej shoegaze revival, po chvíli trochu stereotyp, ale dělaj to dobře. EOST mě naprosto nenadchli, už v době Watching Black docela stagnovali, a to už je ksakru 10 let zpátky - setlist bohužel prakticky stejnej jako tehdy, a Katka Winterová byla podle mě vlastně vždycky dost nezajímavá zpěvačka. nechápal jsem, za co ten sál tak tleskal - nostalgie evidentně silná, tak asi proč ne.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět
Rozhovory: Aneta Langerová - Není na škodu se jednou za čas ohlédnout zpět "Dvacet let za mnou. Mám pocit, že nemusím nikomu nic dokazovat, ani sama sobě. Důležité je vnímat hudební cestu takovou, jaká je, a nepřetvářet ji do něčeho, co není," říká bilancující Aneta Langerová. Výběrové dvojalbum... čtěte zde
Vydáno: 19.04.2024 08:00 v sekci Publicistika | Rozhovory
Fletcher - In Search of the Antidote 8/10
Recenze: Fletcher na "In Search of the Antidote" hledala, až našla Americká zpěvačka Fletcher svou kariéru sice odstartovala hned v první řadě amerického X Factoru, stalo se to ale už dávno. Tak dávno, že si tuto informaci můžeme odbýt hned v perexu a celý článek věnovat jejímu skvělému... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 16:00 v sekci Recenze
Pohled do českých hitparád - 15. týden 2024
Kometa roku 2024 Benson Boone debutuje v top trojce české albové hitparády Letošní rok sice ještě nedošel ani do své třetiny, vypadá to však, že o jeho největším hudebním objevu je rozhodnuto. Americký zpěvák Benson Boone boduje po úspěchu singlu "Beautiful Things" také s albovou prvotinou. Nahrávka... čtěte zde
Vydáno: 18.04.2024 10:00 v sekci Novinky | České hitparády
Dave Matthews Band, O2 universum, Praha, 16.4.2024
Naživo: V hlavní roli hudba. Dave Matthews Band přivezl do pražského O2 universa neokázale strhující koncert Dave Matthews Band v Česku zahrál poprvé až před pěti lety. Na kapelu s více než třiceti lety na hrbu je to docela pozdě. Návrat poté zhatila pandemie. Nakonec se dobrá věc podařila a Prahu letos americká parta nevynechala.... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 20:21 v sekci Naživo
Livin Free - Lost in the City 8/10
Video: Livin Free představují klip "Lost in the City", nová deska vyjde koncem dubna Klávesista a zpěvák Honza Holeček (mj. Flamengo Reunion Session či Energit) a jeho kapela Livin Free už brzy zveřejní druhé společné album. Deska nazvaná "From Cradle to Coffin" vyjde u labelu Supraphon na CD, LP i digitálně už... čtěte zde
Vydáno: 17.04.2024 18:00 v sekci Audio / Video | Video
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: Vábivě neuchopitelná "Timeless" poodhaluje další vrstvu nového alba Manon Meurt (16.04.2024 12:13)
- Rozhovory: Josef Sedloň - Hledáme možnosti, jak festival Spectaculare posunout dále (12.03.2024 16:00)
- Hudba v tisku: Kronika Radia 1 nabízí víc než jen pouhý pohled zpět (26.12.2023 16:30)
- Festival Pop Messe oznamuje Sleaford Mods, GusGus i The Ecstasy Of Saint Theresa. Rozšiřuje se na tři dny a stěhuje se na Velodrom (08.12.2023 18:45)
- Naživo: The Prodigy v Praze své umění rozmělnili, vzpomínka na Keitha Flinta mohla být emotivnější (08.12.2023 17:15)
- Rock for People doveze The Offspring, zahraje i Ecstasy of St. Theresa (01.12.2023 12:12)
- Audio: Manon Meurt zachycují v singlu "Mirrors" prchavý okamžik, kdy si Měsíc předává hlídku se Sluncem (14.11.2023 14:51)
- Recenze: Rita Ora deskou "You & I" zachraňuje letní rádiové étery (25.07.2023 08:00)
- Video: Rita Ora v "Praising You" křísí dávný hit Fatboye Slima (08.05.2023 18:11)
- Rozhovory: Josef Sedloň - Festival Spectaculare ušel už kus cesty (20.03.2023 13:00)

ALBUM TÝDNE 16/2024

The Libertines
All Quiet On The Eastern Esplanade

Je tomu už dlouhých devět let, co The Libertines fanouškům naservírovali povedenou desku "Anthems For Doomed Youth". Nyní se anglická formace vrací, aby se vytáhla se svým dlouho očekávaným čtvrtým albem "All Quiet On The Eastern Esplanade". Obstála také tentokrát?

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

Pá 19.04.
Queenie (O2 universum, Praha)
Ne 21.04.
Fletcher (SaSaZu, Praha)
Út 23.04.
Walter Trout (US) (Divadlo Archa, Praha)
St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

The Prodigy Prince Justin Bieber Vladimír Mišík Themroc Kabát Adele Queen AC/DC Sia U2 Bono Rush Taylor Swift Beyoncé Mirai Lady Gaga Linkin Park Liam Gallagher Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu