K představení "Slávy dcery" vznikl fantastický soundtrack Mikuláše Tichého

02.10.2023 17:30 - Honza Průša | foto: Divadlo La Fabrika

Hledáte něžnou a melancholickou hudbu do přicházejícího podzimu? Něco, co se hodí k ranním mlhám a barevnému listí? Pusťte si soundtrack "Slávy dcery" Mikuláše Tichého. Těch pětatřicet minut instrumentální hudby postavené převážně na klavíru se ukazuje jako ideální společník do této doby.
8/10

Mikuláš Tichý - Slávy dcery

Skladby: Za běhu hleď, Odlivy barev, Dětství, Delirium tremens, Cikády, Krok do neznáma, Cesta za horizontem, Vzpomínka na klauna
Vydáno: 31.8.2023
Celkový čas: 34:07
Vydavatel: Vlastním nákladem
V lednu měla v La Fabrice premiéru nádherná inscenace "Slávy dcery" scenáristky Natálie Kocáb a režisérky Vandy Hybnerové. Představení v sobě mísí činohru, pantomimu i videoprojekce a je nádherné i díky citlivé a do příběhu naprosto přesně padnoucí hudbě Mikuláše Tichého. Nedávno vyšel i soundtrack a rázem se stal mým každodenním společníkem.

"Slávy dcery" je vlaková roadmovie o komplikovaných životech a pocitech zklamání dcer slavných otců. Je to tragikomický příběh protkaný melancholií i láskou, kterou se ani dětem, ani rodičům nedařilo přijímat ani dávat tak, jak by si jejich protějšek představoval. V takové konstelaci se neubráníte emotivním projevům, otvírání starých křivd. Zklamání se snoubí s hledáním smíření.

Mikuláš Tichý o albu

"Je to prvotina, a to především z hlediska mixu, masteringu a celkové metodiky celé téhle práce, kterou jsem si dělal sám. Největší díky patří Vandě Hybnerové, u ní to celé začalo. Dala mi šanci vytvořit atmosféru k její divadelní hře, na kterou bych vás rád tímto všechny znovu pozval a která se hraje v La Fabrice už skoro rok. Tým herců, který děj ztvárňuje a příběh oživuje, je opravdu mimořádný. Hned vzápětí bych rád poděkoval Niorovi, který mi pomohl a dal si tu nelehkou práci doladit mastering, než jsem se rozhodl soundtrack hodit sem, do internetového oceánu. Ke skladbě 'Delirium tremens' Nior přiložil šikovně i ruku k dílu, tak si ho určitě vyhledejte a poslechněte."

Mikuláš Tichý celý příběh obalil kompozicemi postavenými hlavně na klavíru. A ta hudba je plná melancholie a nálady pařížských šantánů a nočních podniků. Je v tom kus ducha Amélie, je v tom vůně starých němých filmů, je v tom bolavý srdce i spolykaný slzy a nádherná nálada plná nostalgie. Ta hudba opravdu silně a přesně podtrhuje celkovou linii příběhu, spoluvytváří jeho náladu.

Na představení jsem zavítal nedávno a byl jsem po všech stranách okouzlen. Když si pak po několika dnech opakovaně pouštíte soundtrack doma, zjišťujete, že funguje i sám o sobě. Nezřídka se u filmové a divadelní hudby stává, že jsou jen doplňkem celého díla a bez něj posluchačovu pozornost neutáhnou. V tomto případě jsem si ale jistý, že si na své přijde i člověk, který "Slávy dcery" neviděl. I když absenci tak krásného divadelního zážitku bych nikomu nedoporučoval.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY