Spletli si naši dramaturgové rok? Rádiím vládne Michael Schulte s hitem loňského léta

09.05.2024 08:00 - Josef Martínek | foto: Universal Music

Dvanáctkrát vítězná Dua Lipa s "Houdini" zase jednou v českém éteru našla přemožitele. Nepřeskočila ji však žádná aktuálnější novinka, ale přes rok starý singl "Waterfall", s nímž Michael Schulte a R3hab kralovali žebříčku už loni v létě. Albům podruhé dominuje Taylor Swift s "The Tortured Poets Department".
Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
© Universal Music
RÁDIA - Zdá se, že zoufalá neaktuálnost českých rádiových playlistů v těchto týdnech a měsících dosahuje svého vrcholu. Dua Lipa se songem "Houdini" triumfovala od ledna celkem dvanáctkrát, přičemž během té doby stihla zpěvačka z nové desky "Radical Optimism" vydat dvě další ochutnávky. Ty zatím dramaturgové úspěšně ignorují.

Nyní se zmíněný hit přesunul na stříbrný stupínek, avšak na čele ho nahradila ještě starší a ohranější píseň "Waterfall". Německý hudebník Michael Schulte a nizozemský DJ R3hab ji zveřejnili už loni v březnu, v hitparádě se s ní setkáváme čtyřicet devět kol. V období od jednatřicátého do pětačtyřicátého týdne roku 2023 (tedy mezi srpnem a listopadem) nasbírala celkem osm prvenství. Nyní, po zhruba půlroční pauze, přidává primát s číslem devět.

Na trojku se posunula nejhranější tuzemská písnička "I tak to za to stojí", kterou mají na svědomí šumperští O5 & Radeček a hostující Elly. Neutichá ani hlas Chestera Benningtona. Zpěvák Linkin Park zemřel již v roce 2017, skupina ale dál vytahuje z archivu dříve nevydané tracky. Ten aktuální, s názvem "Friendly Fire", najdeme na čtyřce. Top pětku uzavírá Teddy Swims s "Lose Control"

Nejúspěšnější novinkou se pyšní rakousko-islandský interrpet Thorsteinn Einarsson, jehož "Hotel Heartache" otevírá své dveře pomyslným hostům na třiatřicátém řádku. Další čerstvé kusy obstarali A7S a Alok (44. "Monster"), Timmy White (80. "Astronaut") a Lucie Vondráčková, která se na devadesátém šestém místě ocitá "V šíleném kolotoči".

Nic významného se neděje ani v paralelním přehledu digitálních singlů. Tím nejstreamovanějším zůstává i pošesté "I Like The Way You Kiss Me" od Artemase.

Top 10 ČR - rádia:
  1. Michael Schulte feat. R3hab - Waterfall
  2. Dua Lipa - Houdini
  3. O5 & Radeček feat. Elly - I tak to za to stojí
  4. Linkin Park - Friendly Fire
  5. Teddy Swims - Lose Control
  6. Declan J Donovan - Hungry Heart
  7. Kryštof - Život je krásný
  8. Ella Henderson feat. Rudimental - Alibi
  9. Kenya Grace - Strangers
  10. Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive


 Taylor Swift - The Tortured Poets Department
© Taylor Swift
ALBA - Po minulém triumfu Taylor Swift v albovém žebříčku visela ve vzduchu otázka, zda dokáže americká zpěvačka porazit zástup našich rapperů i na druhý pokus. A povedlo se jí to!

Deska "The Tortured Poets Department" navazuje na předešlou řadovku "Midnights", která v roce 2022 zvítězila rovněž dvakrát. Vzhledem k tomu, že v zahraničí zlomila Taylořina novinka mnohé prodejní i streamovací rekordy, by příště klidně mohla zaútočit na hattrick. Současnou konkurenci ale rozšíří například i Dua Lipa se třetí studiovkou "Radical Optimism".

Co se týče zmíněných zástupců rapové scény, nezůstalo tentokrát jen těch u obvyklých, k nimž patří Viktor Sheen, Calin, Stein27 nebo Yzomandias. Pomyslný peloton doplnil na čísle pět Renne Dang s počinem "Problémy v ráji", jímž se snaží o žánrový přesah. Hlásí se na něm k popu i punk-rocku, mezi hosty nechybí Annabelle či Sebastian.

Zdá se, že i rappeři si začínají uvědomovat, že tento žánr zřejmě z hlediska komerčního potenciálu dosáhl na svůj strop, protože o stylovou změnu se nedávno pokusil i Grey256. Jeho řadovka "Tentokrát" boduje na devítce.

Do top desítky se čerstvě prosadili také Rest a Kato se společným projektem A)Tým. Stejnojmenná nahrávka, jejíž název odkazuje ke skutečnosti, že ji připravili dva Adamové, elitní společnost uzavírá.

Top 10 - alba:
  1. Taylor Swift - The Tortured Poets Department
  2. Viktor Sheen - Planeta opic
  3. Calin & Viktor Sheen - ROADTRIP
  4. Stein27 - President Of Sexico
  5. N Renne Dang - Problémy v ráji
  6. Viktor Sheen - Příběhy a sny
  7. Yzomandias - Paranoia
  8. Benson Boone - Fireworks & Rollerblades
  9. Grey256 - Tentokrát
  10. N A)Tým - A)Tým

Úplnou rádiovou i albovou hitparádu pro 18. týden najdete na stránkách IFPI zde.


DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY