Klip "Mí zlatí roboti" od Zrní je experimentální, barevnou, rozskákanou divočinou

12.09.2023 10:12 - Hana Bukáčková | foto: Jakub Čermák

Zrní letos vydali desku "Široko daleko", plnou radosti ze života. Je na ní i píseň "Mí zlatí roboti", v níž se odráží tatáž myšlenka. Rozpustilý klip k tomuto singlu natáčeli členové skupiny na nedávném festivalu v rumunském Banátu a zaskákalo si v něm přes dvě stě účastníků akce. Spontánně, jen tak, nenuceně.

Ale nejdříve k samotné pointě. Frontman Honza Unger mně před půl rokem v rozhovoru prozradil, že skladba je o posledním sčítání lidu a o okamžiku, kdy nedostatečně připravený digitální systém nezvládl nápor lidí a spadl. "Jo, psal jsem to den poté. Inspiroval jsem se 'A Day in the Life'. Vzpomněl jsem si, jak Lennon skládal text z úryvků zpráv, který zrovna četl v novinách, a tak jsem si řekl, že taky popíšu, co zrovna teď vidím. Na zemi leží knížka o robotech, včera bylo sčítání lidu, zkoumáme s dětma, jak rychle mi přeběhne stín přes nos, aniž bych se hýbal, Bára měla narozeniny. Udělal jsem takhle první sloku a v druhý jsem zpřeházel slova, a vytvořil tak nový vazby. Dada," vysvětlil.

A k tomu patří i rozverný klip. Natáčelo se na dvorku domu, kde hudebníci během festivalu bydleli. Za dvě hodiny odchytili dvě stovky účastníků včetně kamarádů a rodinných příslušníků. Vše zábavnou formou před green screenem zachytil Jakub Čermák.

"Chtěli jsme udělat klip plnej extrahovaný radosti. V každým účastníkovi byl k nalezení takovej koncentrát veselí, že ho stačilo jen pumpnout jak ropnou žílu. Osobně mám největší radost z intervence dětí, který do klipu vstoupily samovolně a nakonec se zdaleka největší vážností mu utvořily protipříběh. Jak já mám ty zaklínací písničky od Zrní rád," popsal režisér. "Bylo to zábavný natáčení, casting, kdy bereme všechny," uzavřel Unger.



DOPORUČENÉ ČLÁNKY

SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY