shop.musicserver.cz
Hrady CZ, Veveří, 11. a 12. srpna 2023

Nejlepší vystoupení na zastávce festivalu Hrady CZ na Veveří odehráli Anna K. a No Name

Vydáno: 13.08.2023 18:56 v sekci Naživo - Milan Menčík | foto: Jan Nožička

Léto je ideálním časem pro návštěvu kulturních památek. Pokud je navíc ta možnost skloubit ji s hudebním zážitkem, festival Hrady CZ je ta správná volba. Mix populárních kapel a interpretů s těmi méně známými měl na Veveří punc výjimečnosti z vícero důvodů.

Live: Hrady CZ

místo: Veveří
datum: 11.-12. srpna 2023
vystupující: Kabát, Kryštof, Mirai, Tomáš Klus, Anna K., Wanastowi Vjecy, No Name, Skyline, Dymytry a další.
Na akci jsme neměli fotografa.

Kolegyně Hanka Bukáčková už před měsícem navštívila Točník, tahle reportáž ovšem bude drobátko odlišná. Popisovat, co jednotlivé kapely hrály, nemá až tolik smysl - festivalové sety ostatně bývají složené většinou z největších hitů. Jde tedy spíše o to vypíchnout různé zajímavosti, kterých si každý návštěvník hned nevšimne nebo si je nedá do souvislostí.

Na Veveří si lidi určitě v pátek všimli pozdějšího příjezdu Majka Spirita, který zavinila zácpa na D1. Byla to škoda, když totiž jeho kamarádi z Kryštof hráli hned asi dvě hodinky po něm a do svého setlistu zařadili pecku "Zatančím", mohli si zopakovat spolupráci z legendárního dvojkoncertu "Kryštof na Strahově". K tomu ale nedošlo.

Soutěž masek byla velmi úspěšná, kreativita Čechů nezná mezí a jejich humor také ne. Což však může být i na škodu. Hrady CZ jsou rodinný festival, a v publiku jsou tedy děti. A když se jako masky na pódiu ukážou i kluci, kteří jsou zcela nazí a pouze to nejcennější si zakrývají složenou papírovou čepicí, říkáte si, že nějaká hranice by zřejmě měla být.

Páteční headlineři Kryštof odehráli vystoupení, kterému cosi chybělo. Mám je opravdu rád, za třicet let existence nahráli spoustu hitů a povedených písniček, vyprodali Strahov a i na Veveří se hlavně jejich frontman Richard Krajčo snažil, co to šlo. Běhal, skákal, rozdával úsměvy na všechny strany, odezněla hromada pecek z celé kariéry skupiny, kouzlem nechtěného však už zapůsobil krátký proslov frontmana k závěru setu:

"Letos nás ještě uvidíte na několika koncertech s cimbálovkou Grajcar, na podzim už hrát nebudeme, protože budu mít taneční starosti (Krajčo bude účinkovat v letošním ročníku StarDance - pozn. red.). V příštím roce uděláme poslední Kryštof Kempy, dokud to ještě fyzicky zvládáme, a pak se uvidí." Jako by se Kryštof octl na určité křižovatce a přemýšlel, co dál.

Co konkrétně jeho koncertu chybělo, bylo poznat jak u následujícího vystoupení nejnenápadnější megahvězdy českého popu Anny K., tak - a to hlavně - u sobotního setu košické stálice No Name. Vždyť právě oni začínali prakticky ve stejné době jako havířovská parta, mají na svém kontě obdobné množství hitů. Sice nevyprodali Strahov, ale v České republice mají zase takovou popularitu, že o ní si Kryštof na Slovensku může nechat zdát. Navíc oba frontmani Richard Krajčo i Igor Timko jsou herci, práci s publikem zvládají na jedničku a marketing jakbysmet.

Jenže u Timka působila jeho prezentace i průpovídky daleko nenuceněji. Ani No Name s novými deskami vůbec nechvátají, ale letité hity hrají s více či méně pozměněnými aranžemi a při evergreenech "Život" nebo "Večnosť" i po letech neskutečně mrazí v zádech. O to víc jsem zvědavý za dva týdny právě na koncert Kryštof s cimbálovou muzikou z Dolních Bojanovic Grajcar. Byl bych strašně rád, kdyby moji domněnku o vybité baterce kapela v Telči rozdrtila na prach.

Z programového hlediska je pak ještě potřeba zmínit maskované metalisty z Dymytry, kteří svými peckami "Černobyl", "S nadějí" či "Strážná věž" dostatečně důrazně pozvali na svou podzimní narozeninovou akci do O2 areny. Ti největší tvrďáci však mají nejměkčí srdce, o čemž svědčí i charitativní spolupráce formace s nadací Avalone, která se soustředí na péči o popálené děti.

Sobotní podvečer na Veveří pak byl ve znamení souboje nastupující generace popových idolů z Mirai s rockovými legendami Wanastowi Vjecy a Kabát. Mirai měli show napulírovanou ze všech stran, efektů snad měli nejvíc ze všech a vše kolem se hemžilo reklamami na jejich podzimní čtyřkoncertní turné po halách.

Frontman Mirai Navrátil měl samozřejmě pod pódiem nejhlasitější a velmi početné, především dámské publikum. Jeho provokativní ležérní projev však byl častokrát i intonačně pod tónem a jediný opravdu pořádný ohlas u všech generací má zatím jen písnička "Když nemůžeš, tak přidej".

Na druhou stranu tahle kapela má všechno před sebou, tak se uvidí, jestli si lidé budou její songy zpívat i za třicet let. Jako tomu je u Wanastovek, jejichž frontman Robert Kodym je naopak zase ve velmi slušné formě a sypal z rukávu letité hity "Andělé", "Nahá", "Sbírka zvadlejch růží", "Kouzlo" či "Neděkujem, vypadněte!".

O závěrečném vystoupení Kabátu ani nemluvě. Hoši z Teplic ani nečekali na ohlášenou 22. hodinu. Jejich koncert začal intrem k "Banditi di Praga" o minutu dřív a pak nastala čirá radost z muziky, kterou si zpívaly všechny generace. Kabát se oprávněně nebojí do svého festivalového setlistu zařadit i novinky z poslední studiovky "El Presidento", Josef Vojtek mezi písněmi ani moc nemluvil, ale hlavně se pořád hrálo a zpívalo, a to pořádně ryčně.

Kabát by svými hity pohodlně naplnil už několik odlišných festivalových setů, pro letošek ale vybral ty správné pecky a kromě tradičních hitů "Dole v dole", "Corrida" či "Malá dáma" sáhl do archivu i po raritce "Já si kopu vlastní hrob" z alba "MegaHu".

Zatímco předchozí zastávky mohly oprávněně žehrat na velkou nepřízeň počasí, pro Veveří byla vymetená obloha naopak velkou výhodou. Pátek posloužil jako zahřívací kolo, v sobotu však už bylo okolí hradu narvané k prasknutí, takže kolabovaly mobilní sítě, občas i návštěvníci a trpělivost při odjezdu byla zapotřebí opravdu veliká - na výjezd z parkovacího pole se čekalo hodinu. K parkování taky směřuje asi jediná výraznější výtka: platit za každý vjezd 250 korun je ve chvílích, kdy se potřebujete narychlo a pouze krátce vzdálit z areálu, přes čáru.

Takovéto občasné výstřelky však na akce podobného obřího rozměru prostě patří a image povedeného festivalu by tím neměla utrpět.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Mötley Crüe - Dogs of War 6/10
Video: Mötley Crüe se chtějí v novince "Dogs of War" stát nesmrtelnými. Moc se jim to nedaří Všemožnými historkami opředení glamrockoví divočáci Mötley Crüe mají svá nejlepší léta za sebou. Nicméně si nejsem úplně jistý, zda si to sami uvědomují. Místo hudby se ve spojitosti s kapelou skloňují spíše kauzy typu... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 17:00 v sekci Audio / Video | Video
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kohoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Video: Pokáčovi ve filmovém songu "Život je pes" pomáhají Lucie Bílá, Richard Krajčo a spousta dalších (20.03.2024 09:26)
- Video: Mirai a Majk Spirit v novince "čas rány zahojí" nemají daleko k hudebnímu odpadu (17.03.2024 10:00)
- Nové desky 4/2024 - od Jamese Arthura přes The Smile po Dymytry (31.01.2024 21:27)
- V Dymytry bude místo Prothea zpívat Noid. Začíná nová éra (18.12.2023 14:42)
- Video: Kryštof pěje ódy: "Život je krásný" (26.10.2023 10:11)
- Skupinu Dymytry opouští její zpěvák Protheus (05.10.2023 11:12)
- Kryštof chystají "Poslední výstřel" svých kempů (14.09.2023 08:13)
- Hudební festival Hrady CZ zakončí svoji letošní pouť na Bezdězu s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (29.08.2023 16:22)
- Naživo: Povedený koncert skupiny Kryštof s Grajcarem v Telči narušila průtrž mračen (27.08.2023 17:13)
- Hudební festival Hrady CZ rozezní Bouzov s kapelami Kabát, Kryštof a Mirai (22.08.2023 14:30)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu