shop.musicserver.cz
Jamiroquai, Metronome Prague, Výstaviště, Praha, 22.6.2023

"Ten mrak se blížil." Jamiroquai ale neublížil!

Vydáno: 23.06.2023 16:15 v sekci Naživo - Jan Trávníček | foto: Honza Průša

Jak jinak nez parafrází dnes už legendární hlášky automobilového závodníka a komentátora Formule 1 Josefa Krále uvést jednu z nejfunkovějších kapel vůbec, která na Metronome Prague byla v očekávání přírodní katastrofy. Nakonec ale všechno dobře dopadlo.

Live: Jamiroquai

místo: Metronome Prague, Výstaviště, Praha
datum: 22. června 2023
setlist: Main Vein, Little L, Space Cowboy, Alright, When You Gonna Learn, Time Won't Wait, Seven Days In Sunny June, Angeline, Cosmic Girl, You Give Me Something, Emergency On Planet Earth, Canned Heat, Funktion, Love Foolosophy, Virtual Insanity

Jamiroquai, Metronome Prague 22.6.2023
© Honza Průša
Úvodem je třeba dát pořadatelům kredit za to, že se od předchozích ročníků a zejména od loňska v řadě směrů viditelně polepšili, a nezbývá než doufat, že se to brzy začne projevovat na návštěvnosti a postupném zahuštění programu. A to třeba i dalšími nadějemi, jakými byla mladá Biig Piig, která je jednou z nominovaných v nejdůležitější hudební anketě, a sice BBC Sound Of 2023. Ta jen zřídka sáhne vedle a vystoupení zpěvačky narozené v roce 1998, která mezi žánry umně přeskakovala, toho budiž důkazem.

Ale zpět k těm pochvalám - stánků s jídlem je víc a nemají všude jen burgery, k placení si nemusíte nabíjet náramky, protože tady žádné nejsou, a několika vylepšení se dočkal i areál, byť stále není ani zdaleka dokonalý (například Ploom Moon stage je na tom s akustikou i klimatizací pořád tristně).

Také se před hlavním pódiem nově objevila štěpková směs, aby se netvořily kaluže a bláto, a dokonce už po konci Aurory organizátoři oznámili všemi dostupnými kanály, že se Jamiroquai posouvají z bezpečnostních důvodů o 45 min dříve, tedy na 21:00 (nakonec sice začali 21:15, ale to je detail). To proto, že podle předpovědi mělo kolem jedenácté večer dojít k bouřce možná ještě horší, než byla ta, která loni zasáhla Becka.

Jamiroquai, Metronome Prague 22.6.2023
© Honza Průša
Že na městském festivalu, který si za headlinery skoro pokaždé volí lehce zaprášené hvězdy devadesátých let a na kterém snad vždycky najdete některou z kapel, v nichž účinkuje někdo z tria Ruppert-Holý-Bárta, dříve či později vystoupí jako hlavní hvězda Jamiroquai, muselo být jasné každému, kdo trochu sleduje, jakým směrem se tato akce vyvíjí.

A skupina s výrazným frontmanem Jayem Kayem tentokrát nedorazila s novou deskou v zádech, jako tomu bylo na Colours Of Ostrava 2017, a na rozdíl od nezaplněné O2 areny v roce 2019 si na Výstavišti z dosud posledního alba "Automaton" nevytáhla už ani kousek. Novinky jsou zatím taktéž v nedohlednu, jak se totiž členové formace nedávno vyjádřili, jde jim to pomalu.

Místo toho muzikanti sahali do starších kolekcí k více či méně ověřeným hitům, které místy protahovali repetitivním opakováním frází do ještě delších kusů než obvykle. Během plných dvou hodin tak sice zaznělo pouhých patnáct písní, jelikož má ale kapela tendenci svůj snadno identifikovatelný zvuk v průběhu let příliš nevyvíjet, pocitově se lidem, kteří ji nemají tolik naposlouchanou, mohl koncert zdát ještě delší.

Jamiroquai, Metronome Prague 22.6.2023
© Honza Průša
U dlouhou dobu platícího vítěze za nejrychleji objeté kolo v Top Gearu a jeho bandu jde ale často o drobnosti. Musíte si jako posluchač všimnout detailů, lehce odlišných zvuků a nástrojů, které daným skladbám dodávají koření a určitou jinakost, protože pokud to neuděláte, budou vám ty songy i díky stále stejnému (ale výbornému!) zpěvu principála splývat.

Například v "You Give Me Something" nejprve dal Sola Akingbola drobné sólo na perkuse, brzy nato ho vystřídal se svým sólem klávesák Matt Johnson. Abstraktními projekcemi velkoměsta a růžového tunelu doprovázená "Seven Days In Sunny June" je mezi fanoušky oblíbená nejen pro svou lehkou, optimistickou náladu, ale i proto, že díky vybrnkávání na kytaru zní krapet odlišně než většina zbývající tvorby Jamiroquai. A zase v "Angeline" je výraznější beat než jindy a Rob Harris si v ní střihl kytarové sólo.

Vůbec nejpříjemnější na celém letošním výstupu ale kupodivu nebyla muzika, nýbrž možnost poznat frontmana a milovníka supersportů mnohem víc jako člověka. To jeho osobnost byla skutečným středobodem pražského večera a byl to také chovatel dvou německých ovčáků, který celou show táhl kupředu. Zatímco před lety se v Ostravě fanoušci těšili hlavně na hity, mezi nimiž mimochodem na "Virtual Insanity" i kvůli počasí a zdravotní indispozici ani nedošlo, tentokrát jste se těšili spíše na zpěvákovy průpovídky.

Jamiroquai, Metronome Prague 22.6.2023
© Honza Průša
"Nevím jak vy, ale já tady cítím mariuhanu. A to mi přijde jako něco, co bych v životě nezkusil!" zavtipkoval. "A vůbec, neměl bych teď na vás zavolat úřady?" přisadil si, načež poznamenal, že své texty zapomíná i bez trávy.

Jindy lamentoval nad tím, kolik let už uplynulo od doby, co on a jeho kumpáni patřili mezi žhavé zboží, a jak jej štve, že se od té doby svět v mnohém zhoršil. Ta zlost stárnoucího muže, který přestává rozumět okolí, se ale nijak nepodepsala na lehkosti, s níž jemné funkové a acidjazzové melodie podával se zavřenýma očima publiku. Škoda jen, že ten koncert byl tak potichu, vždyť jen pár metrů od pódia jste se mohli klidně bavit s vedle stojícími lidmi.

"Kdyby vás zajímalo, kde mám svůj pohyblivý, elektronický klobouk, tak právě teď někdo v Británii sedí doma v ložnici na posteli a diví se, co to všechno umí," vysvětlil s trochou hořkého zklamání situaci, kdy před dvěma týdny svůj ikonický doplněk zapomněl ve vlaku, a Česká republika se tak stala po letech první zemí, kde musel vystoupit bez něj.

Jak je z fotek patrné, vrátil se proto milovník všemožných huček k jednomu ze starších modelů, jinak si ale hlavu s outfitem nelámal a prostě přes sebe hodil obyčejnou teplákovou bundu s nápisem "Replay Chronicle Deluxe 1981-2018". Divákům, mezi nimiž nemohla chybět ani Žofie Dařbujánová z MYDY, to ale bylo jedno. Jakmile se viditelně uvolněný a dobře se bavící frontman pustil alespoň do krátkého tanečního čísla, byli z toho u vytržení.

Jamiroquai, Metronome Prague 22.6.2023
© Honza Průša
Nemilou zkušeností byly technické potíže před přídavkem, kdy se část zvuku úplně vypnula, naštěstí se ji ale podařilo rychle nahodit a na pódiu s netradičně nasměrovanými bednami odposlechů směrem ke zpěvákovi (neměl in-ear odposlechy), se všechno blížilo do hitového finále. To obstaraly singly "Cosmic Girl", "Love Foolosophy" a nakonec ještě už zmíněná "Virtual Insanity" a šlo se v poklidu domů, případně na další program. Ta bouřka, která měla koncert Jamiroquai původně ukončit předčasně, totiž nakonec přišla. Ale k radosti všech až mnohem později.

Celkové shrnutí úvodního dne si přečtěte zde.

NÁZORY

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Video: Mydy klipem "Red Flag Parade" upozorňují na toxické vztahy (17.02.2024 18:02)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- České barvy bude na Eurovizi hájit zpěvačka Aiko, nechala za sebou MYDY i Lenny (13.12.2023 17:06)
- Video: MYDY vás v novém klipu zavedou na rozjetou párty na "Terrace of 57th" (16.10.2023 09:53)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)
- Naživo: Finále Metronome Prague obstaraly hity M83, Tove Lo nebo White Lies (25.06.2023 18:53)
- Fotogalerie: Nejen White Lies a M83, ale taky prsa a kalhotky zpěvaček. To byl závěrečný den Metronomu (25.06.2023 09:28)
- Naživo: Parný první den festivalu Metronome Prague trpěl řídkým programem i střídmou účastí (23.06.2023 13:32)
- Fotogalerie: To nejlepší přivezly první den na Metronome divoký holky. Vystoupila Aurora, Aiko, Tolstoys i Biig Piig. A taky Jamiroquai (23.06.2023 08:59)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu