shop.musicserver.cz
Gorillaz - Song Machine, Season One: Strange Timez

Gorillaz na albu "Song Machine" opět servírují svou vizi futuristického popu

Vydáno: 12.11.2020 15:00 v sekci Recenze - Jakub Malar | foto: Gorillaz

Letos v listopadu to bude dvacet let, co virtuální kapela Gorillaz vydala debutové EP "Tomorrow Comes Today". A i po té době je stále aktivní, a dokonce zní progresivněji než kdy před tím. Důkazem je i sedmé album "Song Machine, Season One: Strange Timez" natočené převážně v současných pandemických časech.

8/10

Gorillaz - Song Machine, Season One: Strange Timez

Vydáno: 23.10.2020
Celkový čas: 60:05

Skladby: CD1: Strange Timez (featuring Robert Smith), The Valley of the Pagans (featuring Beck), The Lost Chord (featuring Leee John), Pac-Man (featuring Schoolboy Q), Chalk Tablet Towers (featuring St. Vincent), The Pink Phantom" (featuring Elton John and 6lack), Aries (featuring Peter Hook and Georgia), Friday 13th (featuring Octavian), Dead Butterflies (featuring Kano and Roxani Arias), Désolé (featuring Fatoumata Diawara), Momentary Bliss (featuring Slowthai and Slaves) / CD2 (Deluxe Edition): Opium (featuring EarthGang), Simplicity (featuring Joan As Police Woman), Severed Head (featuring GoldLink and Unknown Mortal Orchestra), With Love to an Ex (featuring Moonchild Sanelly), MLS (featuring JPEGMafia and Chai), How Far? (featuring Tony Allen and Skepta)

Vydavatel: Warner Music

Gorillaz v poslední době opravdu nezahálejí. Po úspěšném světovém turné a vlastním festivalu přišli v lednu tohoto nešťastného roku s unikátním projektem "Song Machine". Místo příprav nové desky se Damon Albarn a jeho tým chtěli soustředit pouze na natáčení singlů. Při práci na nových nahrávkách se měli ve studiu sejít s různými umělci a ke každé spolupráci zároveň pořídit obrazový doprovod. Dnes je totiž dvaapadesátiletý hudebník v pozici, kdy může klidně zavolat komukoliv, což otevřelo dveře novým možnostem. Směr projektu se ale s příchodem pandemie částečně posunul - místo přímé společné aktivity ve studiu se práce přesunuly převážně do online prostředí a domácích studií. Času bylo nakonec hodně, nápadů také, první rok projektu tak nakonec dokumentuje celé album "Song Machine, Season One: Strange Timez".

I když by se podle seznamu spolupracovníků dalo říct, že to snad celé ani nemůže držet pohromadě, opak je pravdou. Kolekce je vlastně protipólem k předchozí "The Now Now" - překvapivě mnohem méně reflektuje izolaci a Albarnovu melancholii, je spíše barevná a hravá. A funguje to opravdu náramně. Je znát, že pánové mají spoustu kreativní energie a jejich poslední nápady patří k těm nejlepším. Soudě podle výběru hostů mají navíc ještě ke všemu výborný vkus: Beck, Octavian, St. Vincent, Georgia nebo Schoolboy Q - to je jen pár jmen z impozantního seznamu. Co je tedy klíčem k tomu, že tato nesourodá směs žánrů a muzikantů vytváří jeden zábavný celek?

Odpověď lze hledat přímo u Albarna a jeho současné pravé ruky Remiho Kabaky Jr. Z hudby je cítit, že vznikala přirozeně a každý umělec dostal možnost do skladby propašovat něco svého. Navíc hosté nebyli přizváni ke spolupráci pro svá hvězdná jména, ale pro to, čím mohli přispět ke konkrétnímu tracku. Například Peter Hook přináší do "Aries" basovou linku, kterou by mohl vymyslet opravdu jen on, a společně s opičím doprovodem se přibližuje ke staré tvorbě New Order.

Ve většině songů nechybějí elementy, které jsou důvěrně známé, ale současně jsou posunuty dál. Nejlépe to ilustruje "The Pink Phantom", jedna z nejpozoruhodnějších kompozic na albu, v níž se sešli Elton John a 6lack. Piano je sice jak vystřižené z "Bennie and the Jets", zbytek písně se však nese na vlně lehké neo-soulové psychedelie.

Dále tady máme titulní kus, v němž Robert Smith z The Cure sleduje naši planetu z vesmíru, space-funk "The Valley of the Pagans" s Beckem (divím se, že ke spolupráci nedošlo již dřív), "Dead Butterflies", která jako by vypadla z repertoáru Franka Oceana, anebo punkovou ujetost "Momentary Bliss" se Slowthai a Slaves - ta byla prvním singlem a uzavírá standardní edici desky. Ta rozšířená pak přináší celkem sedmnáct položek (osmnáct na japonské verzi) a nutno přiznat, že pro mnohé posluchače bude stravitelnější než tři roky stará řadovka "Humanz", již spousta fanoušků odpískala.

Damon Albarn toho dokázal dost na to, aby si mohl užívat umělecké svobody a nemusel řešit, jestli jeho tvorba bude bořit žebříčky. Momentální rozpoložení Gorillaz ukazuje, že je to jedině dobře. Společně s obrazovým doprovodem je totiž "Song Machine" opravdu artová chuťovka, které ona žánrová roztříštěnost vyloženě sluší. A zatím to vypadá, že si s opičáky ještě užijeme - nejenže pro nás chystají "Song Machine, Season Two", ale také bychom se měli konečně dočkat filmu, který je již řadu let zbožným přáním tvůrců. Tak snad to tentokrát skutečně vyjde.

NÁZORY
  • Jsou to skvělé singly. Vize tam je cítit na ka?... (Porman, 12.11.2020 19:45) Reagovat

    Jsou to skvělé singly. Vize tam je cítit na každém kroku. Zajímavé, současné a futuristické na 100%.K tomu plno zajímavých hostů s velkou dávkou originality. Zábavné a překvapující. Líbí ❤️

  • Zatím jen s tím tou Etlon j-nem (hynekhynek, 13.11.2020 21:23) Reagovat

    Skvě,nenyslíte?
    a dobrou noc.
    HH.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY
Taylor Swift - The Tortured Poets Department 6/10
Recenze: Taylor Swift na desce "The Tortured Poets Department" otevírá dveře pouze pozvaným, ostatní nechává tápat ve foyer Taylor Swift je králem Midasem dnešní doby. Ne ovšem ve smyslu, že by tajila oslí uši. Spíše upomíná na příběh, v němž na co panovník sáhl, proměnilo se ve zlato. Midas kvůli této schopnosti nemohl pít ani jíst, u Taylor se v... čtěte zde
Vydáno: 27.04.2024 08:00 v sekci Recenze
Berenika Kohoutová - Hot or not? 7/10
Video: Berenika Kouhoutová v "Hot or not?" řeší ne/dokonalost a odtajňuje těhotenství Zpěvačka a herečka Berenika Kohoutová představuje po delší době provokativní singl "Hot or not?" pojednávající o zdánlivě dokonalém životě, který tak rádi prezentujeme na sociálních sítích. Ale ne vše pozlátko je takové, jak... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 16:30 v sekci Audio / Video | Video
Anna K., Forum Karlín, Praha, 25.4.2024
Naživo: Anna K. provedla Forum Karlín uhrančivým "Údolím včel" Anna K. se do pražského Fora Karlín vrátila po šesti letech. Příjemně zaplněnému prostoru představila většinu ještě stále nového alba "Údolí včel", které jí přišel pomoct pokřtít Michal Suchánek. Zazněly samozřejmě také... čtěte zde
Vydáno: 26.04.2024 08:48 v sekci Naživo
Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem
Rozhovory: Jana Kirschner - Přestala jsem se hnát za úspěchem Do příběhu nového alba Jany Kirschner "Obyčajnosti" významně promluvila pandemie. V Londýně žijící zpěvačka totiž trpěla nedostatkem kontaktu se svými blízkými ze Slovenska, které dle svých slov neviděla rok. Tvorba písní pro... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 15:30 v sekci Publicistika | Rozhovory
Pohled do českých hitparád - 16. týden 2024
Český albový žebříček ovládla Yzomandiasova "Paranoia" První desítka tuzemské albové hitparády zůstává i nadále v obležení rapu pro mladou generaci. Obvyklého lídra Viktora Sheena tentokrát v čele vystřídal Yzomandias s novinkou v podobě EP "Paranoia". Popový prapor drží Mirai a... čtěte zde
Vydáno: 25.04.2024 07:30 v sekci Novinky | České hitparády
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY
- "Útok na lidskou kreativitu musí skončit," píší Billie Eilish, Pearl Jam i Robert Smith a bouří se proti AI (05.04.2024 10:48)
- Nové desky 9/2024 - od Jacoba Colliera přes Kaiser Chiefs po Liama Gallaghera s Johnem Squirem (06.03.2024 20:41)
- Audio: Hořící St. Vincent láká singlem "Broken Man" na další studiovku (03.03.2024 11:12)
- Audio: The Black Keys se v coveru "I Forgot To Be Your Lover" noří do soulu (19.02.2024 09:49)
- Publicistika: Čtyřicet nejlepších zahraničních desek roku 2023 podle musicserveru (20-11) (30.01.2024 21:35)
- Audio: The Black Keys chystají nové album. Pilotní singl "Beautiful People (Stay High)" napsali společně s Beckem (15.01.2024 16:43)
- Naživo: Peter Hook & The Light přivezli do Roxy esenci New Order a Joy Division (22.11.2023 08:21)
- Na novince Rolling Stones hostují i Paul McCartney, Lady Gaga, Elton John a Stevie Wonder (19.09.2023 13:12)
- Soft Play (dříve Slaves) jsou zpět. Vydali singl s Robbiem Williamsem a chystají koncerty (06.09.2023 14:33)
- Audio: The Chemical Brothers a Beck opět spojili síly. Singl "Skipping Like a Stone" se pyšní neúnavným rytmem (23.08.2023 16:36)

ALBUM TÝDNE 17/2024

Mark Knopfler
One Deep River

Po nejdelší pauze mezi sólovými alby - konkrétně po šesti letech - je tu nezaměnitelný zpěvák a kytarista Mark Knopfler se svou desátou deskou "One Deep River". A jak se dalo čekat, všechno je u něj jako vždy na svém místě, nic se nezměnilo. Díkybohu.

8/10

NEJČTENĚJŠÍ ČLÁNKY (za poslední týden)

FILMSERVER.CZ PÍŠE

FULLMOONZINE.CZ PÍŠE

SPARK PÍŠE

CO, KDY, KDE   (doporučujeme)

St 08.05.
Tate McRae (US) (Forum Karlín, Praha)
So 11.05.
Rammstein (DE) (Letiště Letňany, Praha)
Ne 12.05.
Ari Abdul (US) (Rock Café, Praha)
St 15.05.
30 Seconds To Mars (UK) (Sportovní hala FORTUNA, Praha)
St 15.05.
Willie & The Bandits (UK) (Zasekávák, Praha)
Čt 16.05.
The Matt Schofield Trio (UK) (Palác Akropolis, Praha)
Čt 16.05.
Danny Brown (US) (Roxy, Praha)
Čt 16.05.
Akon (US) (Forum Karlín, Praha)
So 18.05.
King Gizzard & The Lizard Wizard (AU) (Forum Karlín, Praha)
Út 21.05.
Reverend Peyton’s Big Damn Band (US) (Lucerna Music Bar, Praha)

» zobrazit všechny akce «

OBLÍBENÍ INTERPRETI (za poslední týden)

Justin Bieber The Prodigy Prince Vladimír Mišík Taylor Swift Kabát Queen Adele Sia Rush Beyoncé Bono U2 AC/DC Mirai Lady Gaga Dua Lipa Liam Gallagher Linkin Park Imagine Dragons
filmserver.cz na Facebooku filmserver.cz na Twitteru filmserver.cz na LinkedIn filmserver.cz na YouTube
musicserver.cz - hudba od začátku do konce
©2010-2024 IMEG s.r.o. | Vyrobil Prolidi.cz
Kontaktní informace | Informace o inzerci | Redakce | Volná místa | Zásady ochrany o.ú. | Mobilní verze | ISSN 1803-6309
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu IMEG s.r.o. zakázáno.
Tento server byl v roce 2023 podpořen Ministerstvem kultury České republiky.
smile music: spark | fakker | czech blade | musicserver | full moon | xplaylist | day after | filmserver | webglobe
Zavřít reklamu